Ieri, presedintele Traian Basescu a promulgat legea care interzice vanzarea de produse fast food in licee, scoli sau gradinite. S-ar spune ca era nevoie de mult timp de asta: peste 40% dintre copiii romani sunt supraponderali, spun statisticile, conform campaniei "Esti cu ce te hranesti".

Principalul impediment nu ar fi insa ca cei mici nu vor mai gasi produse fast-food in scoli, acestea vanzandu-se in continuare la magazinele din imprejurimi. Parintii nu sunt educati in privinta riscurilor alimentare si isi lasa copiii sa cumpere in continuare produse nesanatoase. Acesta este lucrul care nu poate fi rezolvat atat de repede printr-o simpla lege.

Conform noii legi, copiii nu vor mai putea cumpara produse care contin mult zahar, sare, grasimi sau aditivi alimentari. Asadar, adio chips-uri, sucuri acidulate, hot dogs sau hamburgeri vanduti in incinta scolilor. Ce facem insa cand copiii isi cumpara cartofi prajiti de vizavi si vin cu ei in scoala?

"Nu putem interzice asta, nu avem cadrul legal", spune Valentina Avramescu, directoarea scolii "Nicolae Balcescu" (Ploiesti). "Se va interzice vanzarea acestora in scoli, dar cand copiii isi cumpara produsele din afara scolii, nu putem decat sa le atragem atentia", mai spune aceasta.

Educarea profesorilor si a parintilor

In unele scoli, educatorii sunt instruiti sa atraga atentia copiilor sau parintilor, insa nu exista un program oficial de informare."Am discutat cu parintii, in cadrul orelor de dirigentie, sa dea copiilor pachet de acasa. Si profesorii, si invatatorii incearca sa le explice parintilor de ce o felie de cascaval este mai sanatoasa decat o punga de chips-uri. Acestia insa, in loc sa pregateasca sandvisuri copiilor, le dau bani ca sa isi cumpere ce vor", povesteste directoarea Avramescu.

O solutie ar putea fi rezervarea unei sali pentru infiintarea unei cantine sau apelarea la un serviciu de catering. Si aici insa intervin piedici: "La un moment dat, o firma de catering aducea mancare pentru elevii care aveau program prelungit, dar se pare ca pretul mancarii gatite era prea mare. Parintii au renuntat, treptat, sa mai plateasca, iar firma a considerat ca afacerea nu este rentabila pentru atat de putine portii de mancare aduse", spune Avramescu.

Conducerea fiecarei gradinite sau scoli alege daca isi va instrui personalul pentru ca elevii sa manance mai sanatos. "Deocamdata nu exista o campanie de educare la nivel national, cum a fost, de exemplu, cea directionata pe ecologie, care a fost sustinuta de Ministerul Invatamantului", spune Valeria Radu, directoarea unei gradinite. Exista o initiativa, programul national "Educatia pentru sanatate", dar care a fost introdus ca disciplina optionala. Printre altele, precum "Sanatatea mediului" sau "Igiena personala", acesta include si tema "Sanatate alimentara".

Confuzie din cauza mesajelor primite

Schimbarea unui comportament de consum in cazul copilului devine complicata, atunci cand acestuia i se spune un lucru la scoala, iar acasa vede cu totul altceva. "Cel mai important rol este detinut de familie", spune Valeria Radu.

Daca parintii nu sunt rigurosi in ceea ce priveste alimentatia copilului, cel mic va profita de acest lucru: "Este de ajuns ca parintii sa cedeze o singura data, pentru ca apoi copilul sa insiste, stiind ca va obtine produsul respectiv sau banii pentru a si-l cumpara", crede Radu.

"Profesorii pot spune multe parintilor dar, pentru ca acestia nu au timp, aleg varianta mai comoda. Sa-i duca pe cei mici la Mc Donald's de ziua lor, de exemplu. A devenit o moda si chiar daca unii parinti nu sunt de acord cu ea, nu pot rezista mofturilor copilului", a adaugat Radu.