Prin filme, personajele care fumeaza mereu marijuana sunt mai "sarace cu duhul": reactioneaza lent - fizic si psihic - si uita frecvent tot felul de lucruri. Cercetatorii australieni au descoperit ca, si in realitate, folosirea pe termen lung a marijuanei duce la micsorarea a doua componente importante ale creierului cu rol in pastrarea concentrarii si a echilibrului emotional.

Tomografiile au arata ca amigdala creierului si hipocampul erau mai mici in cazul consumatorilor inveterati de marijuana, comparativ cu cei care nu o consuma, spun cercetatorii. Barbatii fumasera cel putin cinci tigari cu marijuana zilnic, timp de 20 de ani, arata Reuters.

Hipocampul are rol in pastrarea memoriei si a echilibrului emotional, in timp ce amigdala are un rol covarsitor in reglarea fricii si a agresiunii. Studiul a dezvaluit ca, atunci cand au fost pusi sa retina o lista de 15 cuvinte, cei care fumeaza canabis in mod regulat au obtinut rezultate mai scazute decat nefumatorii.

Fanii marijuanei au prezentat si usoare semne de psihoza, dar nu suficient de puternice pentru a fi catalogati cu un diagnostic, au spus cercetatorii. "Aceste descoperiri contrazic parerea potrivit careia folosirea canabisului nu ar avea efecte daunatoare asupra creierului si a comportamentului", spune coordonatorul studiului, Murat Yucel.

"In functie de organism, unii vor avea probleme mai mari decat altii din cauza consumului exagerat de canabis. Descoperirile noastre arata ca, daca foloseste prea mult canabis pe o perioada indelungata, oricine se poate confrunta cu probleme de memorie sau cu tulburari psihice ", a adaugat Yucel.

Studiul s-a efectuat pe 15 fumatori de marijuana, volumul hipocampului si al amigdalei creierului fiind cu 12%, respectiv 7% mai mic decat in cazul celor 16 barbati nefumatori.

Drogat timp de 20 de ani

In timp ce jumatate dintre fumatorii de marijuana au spus ca s-au confruntat cu o forma de paranoia sau cu tendinte de izolare, doar unul dintre nefumatori a raportat asemenea simptome, sustine Yucel. Fumatorii, a caror varsta era, in medie, de 40 de ani, au spus ca au mai folosit si alte substante interzise de cel putin 10 ori pana atunci.

Un grup american care sustine legalizarea consumului de marijuana a ripostat, motivul principal fiind ca studiul s-a desfasurat doar pe persoane care fumau marijuana de foarte mult timp. "Acestia sunt oameni care, practic, au fost drogati in fiecare zi a vietii lor din ultimii 20 de ani", spune Bruce Mirken, reprezentantul Marijuana Policy Project. "Acest studiu nu mentioneaza nimic despre utilizatorii moderati sau ocazionali, care alcatuiesc de fapt marea majoritate, iar cercetatorii stiu acest lucru".

"Daunele pe care le produc consumul exagerat de alcool sau tutun sunt de departe mult mai grave si nu trebuie sa fi terminat vreo facultate ca sa-ti dai seama de asta", a adaugat Mirken. Yucel sustine ca cercetatorii au inceput studiul si asupra efectelor consumului moderat de marijuana.