Pleci in vacanta des - vei fi mai sanatos si vei trai mai mult. Nu o spunem noi. Au demonstrat-o cercetatorii: vacantele, somnul, sportul si alte activitati de timp liber protejeaza organismul impotriva efectelor stresului. Daca faci parte dintre cei care amana concediul pentru ca au mult de lucru si nu pot lipsi de la serviciu, te lasam sa te convingi singur ca vacanta este benefica pentru sanatate si pentru minte.

Prelungeste durata de viata. Dintr-un studiu realizat pe o perioada de 9 ani, in care au fost implicate peste 12 mii de persoane, a reiesit ca barbatii care pleaca in vacanta an de an au cu 20% sanse sa traiasca mai mult, comparativ cu cei care nu au beneficiat de concediu de odihna. De asemenea, riscurile de a suferi de o boala de inimia sunt cu 30% mai mici.

Imbunatateste sanatatea mentala. O cercetare realizata de Wisconsin Medical Journal arata ca femeile care isi iau vacanta des sufera rar o depresie sau de oboseala. Cele care pleaca rar in concediu devin foarte stresate si sufera de insomnie.

Intareste o relatie. O vacanta adevarata este ideala pentru revitalizarea unei relatii. Dupa ce v-ati certat ca stai prea mult la serviciu, acum este momentul sa va aduceti aminte de momentele cand v-ati cunoscut si de cat de bine va intelegeati atunci.

Iti reda sentimentul de libertate. Este un bun moment sa te rasfeti. Dupa un an de zile in care ai tras din greu, meriti sa gusti din roadele muncii tale. Acum ai ocazia sa-ti implinesti visele si sa te simti important, sa te simti din nou copil. Cand a fost ultima oara cand ai iesit sa joci fotbal cu prietenii, fara sa te intrerupa cineva si sa-ti dea peste cap tot programul? Te trezesti cand vrei, te culci cand vrei si mananci ce vrei, doar esti in concediu.

Te scoate din rutina. In cea mai mare parte din timpul anului, traim dupa un orar. Facem cumparaturi de la acelasi magazin, ne vedem cu aceiasi oameni, discutam aceleasi banalitati. Cel putin o data la un an este bine sa iesim din monotonie. Calatorind intr-un mediu complet strain, ne fortam creierul sa gandeasca diferit.

Te ajuta sa vezi lumea cu alti ochi. Sunt atatea lucruri mult mai importante pe lumea asta decat munca. O vacanta iti da ocazia sa iesi din rutina zilnica si sa te gandesti la lucruri care conteaza cu adevarat in viata.

Iti da ocazia sa-ti faci cunostinte noi. Petrecandu-ti timpul cu persoane care sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine, poti lega prietenii pe viata. Nici nu banuiesti ce ocazii noi se ivesc.

Iti da ocazia sa inveti ceva nou. O vacanta poate satisface partea din tine care vrea sa invete ceva nou. Poate fi orice: de la degustari de vinuri, pana la cum sa navighezi, de la cum sa gatesti, pana la a-ti perfectiona o limba straina.

Sursa: lifeclever.com, processtoprofits.com