Celelalte modalitati ecologice de a produce energie - prin forta valurilor si prin cea a vantului - ar putea fi completate de contributia directa a omului: fluxul cumparatorilor sau al calatorilor ar putea produce energie gratuita.

In viitor, podelele supermarketurilor si garilor ar putea avea montate generatoare actionate de presiunea pasilor, conform Mediafax. Cu energia astfel obtinuta s-ar putea aprinde miile de becuri necesare in centrele comerciale. Presiunea picioarelor apasate pe podea va actiona niste pedale care pompeaza lichid prin miniturbine. Acestea vor genera curent electric stocat in baterii.

Dispozitivul a fost deja instalat in Londra, la statia de metrou Victoria. Inginerii care s-au ocupat de dispozitiv estimeaza ca 34.000 de pasageri pe ora ar putea produce energie pentru aprinderea a 6.500 de becuri.

Tehnologia este insa costisitoare si, din aceasta cauza, nu va putea fi implementata la scara larga, cel putin nu in viitorul apropiat. Experimentele s-au facut pe minigeneratoare implantate in incaltamintea militarilor.