De ce ne bronzam? Cum functioneaza lotiunile de plaja? Ce face ca blondele sau roscatele sa nu se bronzeze? Sunt lucruri despre care te intrebi in fiecare an, cand ajungi la mare sau la strand, dar n-ai stat niciodata sa le cauti raspunsul. Vremea e deja buna de plaja, asa ca citeste, in continuare, 10 lucruri 'de vara' care te vor ajuta sa previi mai bine arsurile sau macar sa le tratezi.

10. Cum este arsa pielea de soare?

In timp ce te coci la foc mic in sezlong, razele ultraviolete iti patrund prin piele si distrug celulele care se ocupa in mod normal de producerea unui nou strat de piele. Razele ultraviolete A (UVA) patrund mai adanc in piele, dar atat UVA, cat si UVB pot arde pielea.

9. De ce se inroseste pielea arsa de soare?

Pentru a vindeca arsura si a inlatura celulele distruse, vasele de sange se maresc, iar zonele arse sunt inundate de un flux crescut de sange. Cantitatea crescuta de sange din zonele respective face ca pielea sa devina rosie si fierbinte.

8. De ce ne ustura si ne mananca pielea atunci cand stam prea mult la soare?

Celulele afectate transmit mesaje creierului, semnalizand faptul ca "sufera" si activand receptorii responsabili de durere. Acest lucru face ca pielea sa devina sensibila la atingere.

7. De ce ne bronzam?

Ca raspuns la razele UV care ajung la straturile profunde ale pielii, corpul tau produce mai multa melanina, care face ca pielea sa se inchida la culoare. Pigmentul absoarbe radiatiile si protejeaza celulele. Multi oameni nu se bronzeaza dupa doar o zi de stat la plaja sau dupa o sedinta de solar, din cauza ca e nevoie de mai mult timp pentru ca organismul sa produca melanina.

6. De ce roscatele nu se bronzeaza?

Melanina ajuta corpul sa filtreze radiatiile UV insa poate fi si daunatoare, in acelasi timp. Felomelanina, un tip de melanina care face ca parul sa fie blond sau roscat, iar pielea - alba, creste de fapt riscul arsurilor sau al cancerului de piele.

5. Cum functioneaza lotiunile de plaja?

Cele mai bune lotiuni protejeaza impotriva razelor UVA si UVB. Lotiunile functioneaza in doua feluri: ori absorb razele UV pe cale chimica, ori le resping, asa cum o oglinda respinge razele solare.

4. Este o lotiune SPF 30 de doua ori mai buna decat una SPF 15?

Nu prea. SPF iti spune de fapt cat timp mai poti sta la soare fara sa te arzi. Daca iti dai cu o lotiune SPF 2, inseamna ca poti sta la soare de doua ori mai mult decat daca nu ti-ai fi dat cu nimic pe piele. Un SPF 30 iti prelungeste timpul de protectie naturala de 30 de ori si respinge 97% din razele UV, in timp ce un SPF 15 respinge 93%.

3. De ce soarele ne arde mai mult cand stam in apa?

Razele solare sunt reflectate de nisip si de apa (si de zapada, de asemenea). Mai sunt si alti factori: razele UV sunt cele mai agresive pe timpul verii, la amiaza, la altitudine si aproape de ecuator. Chiar si intr-o zi innorata, pana la 80% dintre raze pot trece prin nori sau ceata.

2. Putina roseata n-a omorat pe nimeni, nu?

Gresit. O expunere prelungita la razele UV iti poate mutila celulele, cauzand cancer. Arsurile puternice din timpul copilariei si al adolescentei iti cresc riscul de cancer la maturitate, deoarece melanomul are astfel mai mult timp sa se dezvolte de-a lungul vietii. Alte efecte neplacute ale petrecerii timp de ore intregi in soare sunt pielea zbarcita sau ridata, petele maronii sau cataracta.

1. Cum se trateaza cel mai bine o arsura?

Dupa circa o zi vei simti pe deplin efectul soarelui asupra pielii. Ia imediat aspirina, este posibil sa mai stopeze din extinderea arsurii. Bea multa apa. Trateaza arsurile de gradul 1 si 2 prin bai racoroase si unge-te cu lotiuni hidratante pe baza de aloe vera. Planta este cunoscuta pentru efectul benefic aproape imediat asupra pielii arse. Daca arsurile sunt insotite de dureri de cap, febra si frisoane, inseamna ca te-ai pricopsit cu o insolatie si ar fi bine sa vezi un doctor.

Sursa: beautytheory.com