O comparatie facuta intre lactatele din comert si cele neprelucrate a aratat diferente majore. Lactatele organice contin un nivel mult mai mare de acizi grasi sanatosi, antioxidanti si vitamine.

Spre exemplu, nivelul acidului linoleic - un acid gras care scade riscul imbolnavirii de cancer sau de inima - este cu 60% mai mare in cazul laptelui natural. Una dintre cauze ar putea fi faptul ca animalele din fermele organice mananca mai multa iarba. Din aceasta cauza, laptele este mult mai hranitor.

Cercetatorii de la Universitatea Newscastle spun ca, "intr-o lume ideala", toata lumea ar bea lapte organic. "Stim de multa vreme ca hrana vacilor influenteaza mult calitatea laptelui. Ce arata clar acest studiu este ca furajele din alimentatia vacilor sunt cel mai important element care face diferenta intre lactatele organice si cele prelucrate", a spus Gillian Butler, coordonatorul studiului.

"Desi consumul general de lapte organic ar fi ideal, produsul este scump. Pentru ca este insa atat de bogat in substante nutritive, nu e nevoie sa cumperi foarte mult pentru a te bucura de efectele sale", spune Butler, conform Daily Mail.

Laptele organic provine de la vaci care mananca furaje bogate in fibre: fan, iarba si grane, in comparatie cu dieta bazata pe cereale si soia, care domina in rest. De asemenea, in fermele organice vacile sunt duse pe pasuni unde nu se folosesc ingrasaminte sau pesticide, iar animalele primesc antibiotice doar atunci cand chiar sunt bolnave.

Potrivit unor studii anterioare, laptele organic este bogat in omega 3, un acid gras care combate afectiunile cardiovasculare. De asemenea, contine vitaminele A si E, care reduc cu o treime riscul eczemelor la copii.