Daca romanii sunt in stare sa vanda sine de cale ferata la fier vechi, numai ca sa faca rost de bani, nu acelasi lucru se poate spune si despre cei care duc hartie la punctele de colectare. Acestia din urma nu o fac pentru bani, pentru ca hartia se plateste prost. O duc pentru ca sunt civilizati si isi dau seama ca este pacat s-o arunce la gunoi impreuna cu resturile menajere, cand ar putea sa o recicleze. Ce crezi ca-i indeamna pe europeni sa faca un astfel de gest?

Europa este pe primul loc cand vine vorba de reciclarea hartiei. Cei mai constiinciosi sunt elvetienii. O mie de elvetieni recicleaza 167,36 de tone de hartie pe an. Ei sunt urmati la mica distanta de suedezi – 164,61 de tone, austrieci – 157,77 tone si olandezi – 30 de tone pe an.

Americanii se afla abia pe locul 5, urmati de nemti, finlandezi, japonezi, norvegieni si francezi. Ultimii din clasament recicleaza 62 de tone pe an. Romania este departe de a intra intr-un astfel de top, cu toate ca Uniunea Europeana i-a pus in vedere ca pana in 2013 sa recicleze jumatate din deseuri.

De ce ar trebui reciclata hartia?

1. Pentru fiecare tona de hartie reciclata economisim: cel putin 30 de mii de litri de apa si 3 mii - 4 mii de KW (destul cat sa ajunga unei locuinte de 3 camere pentru un an de zile).

2. Producerea de hartie reciclata necesita cu 28% pana la 70% mai putina energie decat producerea de hartie nereciclata. Acest lucru se intampla pentru ca cea mai mare parte din energie este folosita la transformarea lemnului in hartie.

3. Industria hartiei este una dintre cele mai poluatoare ramuri: reziduurile organice prezente in apele evacuate de fabricile de hartie polueaza cursurile raurilor. Recicland hartia, poluarea aerului si a apei scade cu 95%.

4. Hartia este biodegradabila, ceea ce inseamna ca, atunci cand putrezeste, produce metan, gaz cu efect de sera (de 20 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon), responsabil pentru incalzirea globala. Cu fiecare tona de hartie reciclata scade cantitatea de gaze cu efect de sera.

5. Daca reciclam o tona de hartie, salvam 17 copaci sau economisim 5 metri cubi dintr-o groapa de gunoi. Din ziare se obtine tot hartie de ziare, cartoane de oua, cutii si materiale de impachetat, iar cea folosita la birou poate fi transformata tot in hartie de birou, in servetele si in hartie igienica.

In fiecare zi, numai in afacerile firmelor din SUA se foloseste atata hartie incat se poate incercui cu ea globul pamantesc de cel putin 40 de ori. Din fericire, 77% din deseurile de hartie care se produc in birouri sunt reciclabile. Cu toate astea, hartia nu poate fi reciclata la nesfarsit, ci de doar 4-6 ori.

Surse: mapsofworld.com, wasteonline.org.uk, cmu.edu