Sunt bauturile energizante atat de inofensive? Pe oameni nu-i intereseaza. Nu-si pun o asemenea intrebare pe motiv ca „oricum le beau rar”. Cu toate astea, nu uita sa puna cateva cutii in cos, atunci cand merg la supermarket. Adevarul este ca te ajuta cand te simti epuizat, dar au si efecte adverse. Daca esti innebunit dupa ele, incearca sa nu exagerezi. Iata de ce.

Stii ca poti muri de o supradoza de … cofeina? Este de ajuns sa bei 6 cesti de cafea. Bauturile energizante contin mai multa cofeina concentrata decat cafeaua, asa ca trebuie sa ai mare grija. Chiar daca ti se pare ca sunt un suc, afla ca bauturile energizante contin o cantitate mult mai mare de cofeina si zahar. Daca o bautura racoritoare contine 25-40 miligrame de cofeina, bauturile energizante contin o cantitate dubla, iar atunci cand cofeina ramane in organism prea mult timp provoaca insomnie.

Cel mai mult poate afecta inima. Continutul acestor bauturi modifica tensiunea arteriala si pulsul. Daca bei cantitati mari de cofeina, bataile inimii pot deveni atat de rapide, incat risti sa-ti pui viata in pericol.

In plus, bauturile energizante te deshidrateaza. Cofeina si zaharul iti dau energie, dar nu si cantitatea de fluide de care ai nevoie. Specialistii ne sfatuiesc sa evitam aceste bauturi atunci cand facem sport. Organismul transpira si deshidratarea poate fi fatala.

Zaharul suprastimuleaza sistemul nervos, facandu-i pe oameni sa se simta plini de energie. Cand trece efectul, le este mai rau decat daca nu le-ar fi consumat si simt nevoia de mai mult zahar. Daca se obisnuiesc asa, nu fac decat sa slabeasca sistemul imunitar.

In ultimul timp e la moda sa amesteci bauturile energizante cu alcoolul. Acest amestec insa este daunator pentru inima. Energizantele contracareaza efectul alcoolului si te fac sa nu-ti mai dai seama cat de mult ai baut. Cand efectul lor trece, poti avea probleme de respiratie sau chiar poti vomita in timpul somnului.

Din cauza continutului mare de zahar, pot fi foarte periculoase pentru cei care sufera de diabet sau pentru cei care au variatii ale glicemiei.

Bauturile energizante mai contin si alte substante care ii pun pe ganduri pe medici: efedrina, guarana, ginseng etc. S-a dovedit ca efedrina, in combinatie cu cofeina, poate provoca boli de inima mortale.

Cea mai cunoscuta bautura energizanta de pe piata noastra contine o cantitate de taurina (un aminoacid produs de organism, in special in muschi, creier, inima si sange) echivalenta cu cea obtinuta din 500 de pahare de vin rosu. Printre efectele taurinei in organism se numara: reglarea temperaturii, reducerea stresului, cresterea performantelor inimii si detoxifierera organismului.

Sursa: associatedcontent.com