Ayurveda, tradusa si ca "stiinta vietii", este un sistem de tratament care foloseste numeroase metode, incluzand dieta, yoga sau preparate din plante, pentru a restabili echilibrul si armonia organismului. Principiile Ayurveda se bazeaza pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apa-pamant). Potrivit acestor principii, dieta fiecarei persoane trebuie adaptata in functie de tipul energiei in care se incadreaza.

Fiecare persoana se naste cu o constitutie unica, alcatuita dintr-un amestec 'personalizat' al celor 3 forte. Intotdeauna insa va domina doar o forta din cele trei, aceasta dand caracteristicile principale ale persoanei respective.

Cele care apartin tipului Vata/aer au un corp fragil, cu solduri inguste si oase mici. Pielea este mai inchisa la culoare si uscata, au sani mici si vene vizibile. In general, mainile si picioarele lor sunt reci. Sunt sensibile, au imaginatie si iubesc sa calatoreasca, plictisindu-se repede. Trec rapid de la o stare de spirit la alta. Se simt bine atunci cand stau la soare. Vorbesc agitat si merg repede, invata rapid dar uita la fel de usor. Sunt haotice atat in gandire, cat si in actiuni, castiga bani usor, dar ii cheltuie la fel de repede.

Persoanelor din categoria Pitta/foc le place sa comande. Sunt foarte inteligente si sunt buni oratori. Au o constitutie atletica, sunt sigure pe ele si se concentreaza usor. Ceilalti ii considera mai degraba incapatanati si nerabdatori. Au pofta de mancare, digera bine si beneficiaza de un metabolism puternic. Au ochi verzi, gri sau albastri, precum si par si piele deschise la culoare. Transpira mult. Le place sa faca sex, sa cheltuiasca mult si sa se inconjoare de obiecte valoroase.

Cei din categoria Kapha/apa-pamant sunt iubitori si relaxati. Au cel mai crescut nivel energetic, dar nu si-l cheltuie in activitati haotice. Sunt stabili, vorbesc lent, invata mai greu, insa ce invata ramane in mintea lor pentru totdeauna. Sexual - se excita mai greu, insa rezista mai mult. Sunt persoane in general masive, care tind sa fie posesive atat cu oamenii, cat si cu obiectele. Au un metabolism mai lent, tenul lor este gras, iar parul - subtire. Le place sa doarma. Se poate spune ca sunt de cursa lunga din toate punctele de vedere.

Potrivit principiilor Ayurveda, fiecare om in parte are nevoi unice pentru a-si realiza echilibrul personal. Avand in vedere ca dieta este unul din principalele instrumente ayurvedice in atingerea echilibrului, exista diete personalizate in functie de varsta si sex, de functionalitatea tesuturilor si de nivelul toxinelor din organism. Cu toate ca stabilirea dietei depinde de multi factori personali, exista cateva principii general valabile:

1. Include cele 6 tipuri de gust in fiecare masa principala

In ayurveda nu exista 4 tipuri de gust, ci 6: dulce, sarat, amar, acru, iute si astringent. Terapeutii ayurvedici recomanda ca toate cele 6 gusturi sa fie incluse in fiecare masa principala pe care o iei. Fiecare gust stabileste un anumit tip de echilibru, asa incat daca le incluzi pe toate iti vei echilibra apetitul si digestia. Daca te grabesti, atunci un amestec de condimente iti poate pune la dispozitie rapid toate cele 6 variante de gust. In privinta ierburilor si legumelor proaspete, poti alege - spre exemplu - morcov pentru gustul dulce, lamai proaspete pentru acru, andive pentru amar, ghimbir sau ridiche pentru iute/intepator si varza sau broccoli pentru astringent.

2. Alege alimentele in functie de caracteristicile fizice

In Ayurveda, mancarurile sunt impartite si dupa atributele fizice: pot fi grele, usoare, uscate, lichide, reci sau calde. Un meniu echilibrat ar trebui sa contina alimente din fiecare categorie fizica. Adapteaza proportia in functie de constitutia ta fizica, de anotimp si de locul in care traiesti. Pentru a echilibra energia Vata, alege mai multe mancaruri calde, mai grele si mai grase si mai putine alimente uscate si reci. Pentru a echilibra energia Pitta, alege mancarurile reci, uscate si grele, iar pentru a armoniza energia Kapha, incearca alimentele usoare, uscate si calde. Vara, incearca sa mananci mai mult alimente reci si usor dulci, pentru a echilibra energia Pitta.

3. Alege mancaruri pure

O a treia clasificare a mancarurilor se face dupa efectul pe care il au asupra starii interioare - asupra mintii, a simturilor si a spiritului. Mancarurile pure au o influenta pozitiva asupra corpului, dar mai ales a mintii. Orice persoana, fie ca este in cautarea evolutiei spirituale sau nu, poate include cateva alimente pure la fiecare masa, deoarece ajuta la limpezirea mintii si cresc linistea interioara si echilibrul senzual. Migdalele, orezul, mierea si fructele dulci proaspete sunt cateva dintre alimentele pure. Pentru a beneficia de efectul lor la maxim, manca-le intregi si proaspete.

4. Opteaza pentru mancarurile proaspete, de sezon

In amestecurile de ierburi ayurvedice se foloseste planta intreaga, nu se extrag substantele active din aceasta, aruncand apoi planta. La fel se intampla si in dieta, cel mai sanatos mod de a manca fiind consumarea alimentelor intregi, in stare cat mai naturala. Singura exceptie este atunci cand vrei sa cureti de coaja o leguma sau un fruct. Mancarurile congelate sau semipreparate, care contin coloranti artificiali, arome sau conservanti nu sunt recomandate. Acestea nu contin "chetana" - asa numita "inteligenta vie" - si nici "prana" - energie vitala. Aceste mancaruri vor face mai mult rau decat bine. Din toate aceste motive, este mai bine sa alegi, pe cat posibil, fructe si legume care nu au fost crescute industrial si alimente naturale, organice.

5. Schimba felurile de mancare si experimenteaza cat mai mult

Inteleptii care au scris vechile texte ayurvedice ar fi ingroziti de fascinatia contemporana fata de dietele exclusiviste: cea fara glucide, cea fara grasimi sau cea bazata doar pe sucuri de fructe. Din perspectiva ayurvedica, orice aliment natural, daca este folosit exclusiv, este prin definitie insuficient pentru a realiza echilibrul nutritiv al organismului. Mananca o intreaga varietate de alimente pentru a primi toate substantele de care ai nevoie: cereale integrale, fasole, linte, legume, fructe, lactate, nuci, ulei de masline, condimente si apa pura. Fiecare dintre ele are propriul rol, bine definit, fara de care echilibrul nu poate fi complet. Fiecare masa ar trebui sa fie o sarbatoare pentru toate simturile tale: atunci cand pe farfurie vezi un intreg amestec de culori, texturi, forme si arome, sucurile tale gastrice sunt stimulate, iar atat corpul, cat si mintea si inima ta se vor bucura de acea experienta culinara.

6. Include ierburi aromate si condimente in meniul tau zilnic

Ierburile aromate si condimentele sunt forme concentrate ale inteligentei vindecatoare a Naturii. Sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a usura digestia, de a curata corpul de toxine si de capacitatea lor de a transporta mai usor substantele nutritive catre celule, tesuturi si organe. In dieta ayurvedica, condimentele sunt in general folosite in mancarea gatita. Amesteca-le in putin ulei de masline si toarna-le peste mancarea gatita. Le mai poti adauga direct atunci cand gatesti. Ierburile proaspete, precum menta sau coriandrul se adauga in general la sfarsit, atunci cand vrei sa servesti mancarea.

Surse: pioneerthinking.com, holisticonline.com, whfoods.com