Sase mituri legate de sanatate: adevarat sau fals?
Mitul 1: trebuie sa bem 8 pahare de apa pe zi
Adevarul: acesta este unul dintre cele mai cunoscute si convingatoare mituri. Potrivit medicului James Le Fanu, este si in totalitate neadevarat. "Mitul vine dintr-o convingere naturista conform careia ai nevoie de acea cantitate de apa pentru a elimina toxinele din corp", spune medicul. De fapt, un litru de apa pe zi este suficient. "Este chiar simplu - daca vom depasi aceasta cantitate, o vom elimina pur si simplu prin urina", crede Le Fanu.
Mitul 2: anumite alimente previn cancerul
Adevarul: in ciuda a numeroase publicatii care afirma ca o dieta saraca in grasimi si sportul pot preveni cancerul, medicul Le Fanu crede ca aceasta boala este si va fi intotdeauna influentata doar de varsta. "Cancerul este o boala determinata de varsta, asta inseamna ca, pe masura ce imbatranesti, riscul de a te imbolnavi de cancer creste din ce in ce mai mult. Varsta are un rol mult mai important comparativ cu dieta", spune Le Fanu. E adevarat ca o alimentatie sanatoasa contribuie la o stare generala de bine, insa nu ar trebui vazuta drept o litera de lege in prevenirea cancerului.
Mitul 3: antibioticele nu se combina cu alcoolul
Adevarul: "Tot timpul sunt intrebat de cei din jur daca pot bea alcool atunci cand iau antibiotice. Sunt foarte usurati cand afla ca alcoolul nu scade efectul pastilelor. Acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri", spune medicul. Cu toate acestea, Metronidazolul si Tinidazolul nu ar trebui combinate cu alcoolul deoarece dau dureri de cap si varsaturi.
Mitul 4: glucidele ar trebui evitate in timpul curelor de slabire
Adevarul: nu este asa. Alimentele bogate in carbohidrati nu ingrasa decat daca li se adauga ingrediente grase, precum frisca, untul sau margarina. Alimentele bogate in glucide contin mai putine calorii decat cele care sunt bogate in grasimi. Carbohidratii ar trebui sa alcatuiasca o treime din substantele nutritive, iar nutritionistii sfatuiesc sa mancam cereale integrale, bogate in fibre.
Mitul 5: computerul iti afecteaza sanatatea
Adevarul: din pacate, asa este. Folosirea indelungata a computerului va duce la dureri de coloana sau ale muschilor spatelui si obosirea ochilor. Atat biroul, cat si scaunul si computerul angajatului trebuie sa intruneasca anumite standarde ergonomice, astfel incat acesta sa stea confortabil, fara dureri de ochi sau de spate. Pentru ca ochii sa fie afectati cat mai putin, se recomanda cate o pauza o data la 20 de minute, pentru circa 20 de secunde. Filtrele pentru monitor pot fi si ele de ajutor.
Mitul 6: alimentatia si igiena necorespunzatoare cauzeaza acnee
Adevarul: majoritatea doctorilor sunt de acord ca acneea este o consecinta directa a dereglarii hormonale, din aceasta cauza fiind atat de intalnita la adolescenti. De cele mai multe ori, cand vor sa trateze acneea medicii nu apeleaza la regim alimentar, ci la medicamente. Si dieta are insa rolul ei benefic in calmarea acneei.
Sursa: The Telegraph

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Cand o sa faceti un reportaj cu titlul zece mituri ale consumului de droguri, in care sa spuneti ca e bine sa fumezi marihuana, sa bagi cocaina in vena, sa iei LSD si sa fii fericit. Draga A.M. acum poti sa faci copii pe care sa ii cresti cu extract de marijuana si diazepam cu vodca.
Eu am 32 de ani si muncesc de 7 ani la calculator, 8 ore pe zi, iar acasa am calculator la care stau cu placere, deci stau la calculator 10-12 ore. Dar nu sunt bolnav asha cum spera d-l doctor. Pentru ca s-au inventat LCD / TFT, pentru ca se poate face sport, masaje si miscare pentru a nu avea dureri de coloana si alte aberatii. Cred ca d-l doctor se referea la chestii de mult apuse (CRT cu radiatii marii) si la statul in fata calculatorului neintrerupt (adica 24 din 24 ore, 7 din 7 zile).
Draga A.M. cand mai vrei sa faci asha ceva mai documenteazate nu intreba orice "doctor" si nu "extrage" din context.