Este important sa stii ce medicamente sa iei, dar e la fel de important si cum le iei. Daca acum cativa ani te durea capul si luai un antinevralgic, astazi reclamele la medicamente sunt nelipsite din calupurile publicitare. Pe oameni nu-i intereseaza ce contin acele medicamente, ci doar sa scape de durere. Ce trebuie sa stii inainte sa inghiti o pilula, afla din articol.

In primul rand, nu lua medicamente pe care nu ti le-a prescris medicul! Toata lumea stie asta, insa auzi adesea intrebari de genul “Ma doare capul, ai vreo pastila?” - “Da, incearca ... Mie imi ia durerea cu mana”. Ei bine, ar fi cazul sa nu incerci. Organismul tau poate reactiona diferit la medicamente, oricat ar parea de inofensive. Daca tie iti pot face bine, nu este obligatoriu sa aiba acelasi efect si pentru altii.

Intereseaza-te ce alimente sau bauturi trebuie evitate in combinatie cu medicamentele! Stii ca sucul de grepfrut iti poate face rau? Daca il bei in combinatie cu anumite medicamente, poate fi chiar fatal. Nu trebuie amestecat cu medicamente antidepresive, anticonceptionale, antibioticele si cu cele pentru boli de inima. Acest suc anihileaza efectul medicamentelor. Este important sa fii cat se poate de sincer cand te intreaba medicul ce alimente consumi. Numai asa poti afla ce ar trebui evitat si ce nu.

Inarmeaza-te cu rabdare! In timp ce unele medicamente isi fac efectul imediat, altele au nevoie de mai mult timp. Daca nimeresti unul din a doua categorie, nu te gandi sa maresti doza, ca sa-si faca efectul. Risti sa iei o supradoza.

Unele pastile nu trebuie mestecate sau zdrobite. De ce nu este indicat sa faci acest lucru? Pentru ca bucatile mai mici se absorb mai repede decat trebuie si pot avea efectul unei supradoze.

Mai mult nu inseamna si mai bine. Cu alte cuvinte, cand te simti mai rau, nu trebuie sa iei mai multe medicamente. Adesea, medicamentele nu fac decat sa ascunda cauza starii noastre de rau: lipsa de vitamine sau stresul. Unii medici ne sfatuiesc sa nu apelam la medicamente imediat ce ne simtim rau. Daca nu este nimic grav, cu putin sport si dieta necazurile pot disparea.

Ai grija unde tii medicamentele! Desi pe toate prospectele scrie ca ar trebui sa le feresti de caldura si umiditate, multa lume prefera sa le tina in baie sau in bucatarie. Aceste locuri nu sunt indicate tocmai din aceste motive. Medicamentele tinute in astfel de locuri isi pierd proprietatile si, uneori, devin toxice.

Sursa: abcnews.go.com