Pastrarea pe termen lung a telefonului mobil in buzunar poate scadea calitatea spermei, conform unui studiu realizat de Cleveland Clinic. "Folosim celularele pentru ca avem senzatia ca nu ne afecteaza cu nimic, insa faptul ca mobilul este tinut in apropierea organelor genitale poate avea efecte daunatoare asupra gonadelor", sustine Ashok Agarwal, coordonatorul studiului.

In cadrul studiului s-a colectat sperma de la 32 de barbati. Fiecare mostra a fost pusa la o distanta de 2,5 cm de un telefon setat pe convorbire, distanta fiind asemanatoare cu cea la care este tinut un celular in buzunar fata de organele genitale.

Agarwal sustine ca multi barbati tin telefonul in buzunar atunci cand folosesc hands-free-ul. In urma expunerii spermei la radiatii, cercetatorii au descoperit o crestere a oxidantilor si radicalilor liberi si o scadere a antioxidantilor, arata CNN.

Agarwal sustine ca acest lucru inseamna o calitate mai scazuta a spermei, insa recunoaste ca nu exista o explicatie clara a efectului pe care il au radiatiile. "Poate ca testiculele sunt afectate de caldura produsa de radiatii, caldura care are efecte negative si asupra spermatozoizilor", spune acesta.

Intr-un studiu anterior, Agarwal a descoperit ca barbatii care vorbesc la celular mai mult de 4 ore pe zi au o calitate a spermei mult mai scazuta decat cei care vorbesc mai putin. Studiul respectiv a fost realizat pe 361 de voluntari.