In perioada 20-24 septembrie, la Sinaia, in cadrul Congresului National de Cardiologie se dezbat pentru prima data in Romania rezultatele studiului Beautiful. Cercetarea arata ca boala coronariana ischemica este principala cauza de mortalitate in lume, alaturi de cancer. In Romania exista peste un milion de oameni care sufera de aceasta boala, iar in fiecare an sunt nou-diagnosticati alti 33.000.

In cardiopatia ischemica, datorita ingustarii si rigidizarii vaselor care iriga muschiul cardiac, inima nu mai primeste suficient oxigen si substante nutritive. Boala poate sa treaca neobservata pana atunci cand fie apar durerile de inima declansate de efortul fizic (angorul de efort), fie direct infarctul miocardic, adica atunci cand o parte din muschiul inimii „moare”.

Desi cardiopatia ischemica face parte din procesul normal de imbatranire, exista mai multi factori de risc care influenteaza progresia accelerata a bolii: fumatul, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut, sedentarismul, hipertensiunea arteriala. Toti acesti factori de risc sunt cuprinsi intr-un scor de risc ce poate fi calculat pentru fiecare dintre noi de catre medic. Acest scor indica probabilitatea aparitiei unei suferinte coronariene si poate fi influentat prin modificarea stilului de viata.

De ce frecventa cardiaca?

Intre doua contractii (batai) cardiace exista in mod normal o scurta pauza, in care arterele inimii (arterele coronariene) se umplu cu sange si hranesc muschiul cardiac, ajutandu-l sa functioneze normal. Odata cu cresterea numarului de batai ale inimii (frecventa cardiaca), aceasta pauza se micsoreaza.

Pe o inima cu vase deja ingrosate si rigide, scaderea acestei perioade de pauza nu face altceva decat sa grabeasca aparitia durerilor de inima (angorul) cauzate de lipsa de oxigen la nivelul celulelor (ischemie) si a infarctului miocardic.

Studiul Beautiful, singurul studiu de pana acum conceput sa evalueze impactul numarurului de batai ale inimii asupra riscului de evenimente cardio-vasculare (de exemplu infarct), a demonstrat ca o frecventa cardiaca (numarul de batai ale inimii) mai mare de 70 batai pe minut creste cu 46% riscul de infarct miocardic la pacientii cu boala coronariana ischemica. In Romania peste 60% din oamenii suferinzi de aceasta boala au peste 70 de batai pe minut, deci au un risc crescut de infarct.

Bolnavii care sufera de cardiopatie ischemica trebuie sa-si masoare periodic pulsul pentru a se asigura ca au sub 70 de batai pe minut, iar daca frecventa cardiaca depaseste aceasta valoare, atunci se impune tratamentul medicamentos care sa corecteze bataile inimii.

Studiul Beautiful a fost desfasurat in 781 de centre din intreaga lume, pe aproape 11.000 de pacienti, dintre care 800 din Romania.