Deciziile de schimbare a stilului de viata la inceput de an pot face mai mult rau decat bine, avertizeaza fundatia Mind, care sfatuieste oamenii sa evite adoptarea unor hotarari decisive, precum lasatul de fumat, curele de slabire sau schimbarile de cariera in prima zi a anului, relateaza BBC News.

Fundatia afirma ca, in cazul in care aceste decizii luate de Anul nou nu se materializeaza, sentimentul de esec va fi si mai mare, generand deznadejde, o perceptie negativa asupra propriei persoane si chiar depresii.

"Ne pedepsim foarte aspru pentru defectele noastre si stabilim teluri nerealiste in incercarea de a ne schimba comportamentul, asa ca nu este de mirare ca, atunci cand nu reusim sa ne indeplinim angajamentele, ajungem, in final, sa ne simtim mai rau chiar decat la inceput", afirma el.

"In 2009, in loc sa luati astfel de hotarari decisive in prima zi a anului, ganditi pozitiv la anul care urmeaza si la ce puteti realiza".

In locul unor angajamente foarte greu de respectat, Paul Farmer recomanda cati pasi care pot contribui la imbunatatirea starii mentale in noul an:

  • Fi activ - exercitiile fizice elibereaza endorfinele ('hormonul fericirii') si chiar si o scurta plimbare are efecte benefice asupra psihicului
  • Alege natura - dovezile arata ca 'evadarile' cat mai dese in natura au consecinte pozitive imediate asupra starii sufletesti
  • Invata ceva nou - in acest fel, iti stimulezi gandirea si capeti mai multa incredere in tine
  • Ajuta-ti semenii - acest lucru iti va aduce satisfactii la fel de mari ca si persoanelor pe care alegi sa le ajuti