Un somn de sub sapte ore pe noapte mareste considerabil riscul de raceala, anunta o echipa de specialisti din cadrul Carnegie Mellon University, in cadrul unui studiu citat de bbc.co.uk. Sistemul imunitar slabeste, iar organismul nu poate lupta eficient cu virusii racelii si gripei.

Studii precedente evidentiau ca persoanele care dorm intre sapte si opt ore pe noapte prezinta un risc scazut de imbolnaviri cardiace.

Intre 2000 si 2004, specialistii au studiat 153 de barbati si femei sanatosi, in varsta de aproximativ 37 de ani. Timp de doua saptamani, ei dadeau detalii precise legate de obiceiurile de somn.

Voluntarii au fost pusi in carantina, administrandu-li-se picaturi de nas cu rinovirus, agent al banalului guturai. Dupa 28 de zile, au fost prelevate mostre de sange care sa evidentieze daca organismul a produs sau nu anticorpi.

Cu cat dormeau mai putin, subiectii erau mai predispusi sa raceasca. Calitatea somnului este de asemenea importanta: cei care raman adormiti mai putin de 92% din timpul total petrecut in pat sunt de aproape sase ori mai predispusi sa raceasca decat cei care dorm efectiv cel putin 98% din timpul alocat somnului.