Muzeul National de Istorie a Romaniei invita publicul sa petreaca seara de sambata, 24 septembrie, in cadrul evenimentului muzeal "Bucurestii la primul claxon", informeaza organizatorii. Vernisajul expozitiei cu acelasi nume va prezenta bucurestenilor primul automobil inmatriculat in Capitala, in anul 1900. Accesul publicului in muzeu este liber.

automobil de epocaFoto: Agerpres

Incepand cu orele 19:00 si pana dupa miezul noptii, vizitatorii Muzeului National de Istorie a Romaniei vor putea parcurge expozitiile permanente si temporare ale muzeului, beneficiind de ghidaje gratuite din ora in ora, si vor asista la concerte special organizate, momente de teatru dupa I.L. Caragiale si alte momente culturale interesante.

Evenimentul va avea loc sambata, 24 septembrie 2011, la sediul MNIR (Calea Victoriei nr.12).

Program

  • Momente de teatru prezentate de Compania de Teatru Elementalii - selectii din Momente si Schite de I.L. Caragiale, precum si momente din piesa O Noapte furtunoasa, de Caragiale (20:00 si 22:15)
  • Recital de muzica instrumentala de inceput de secol XX, sustinut de muzicienii din cvintetul de coarde Caprice (ora 21:15)
  • Concert vocal de muzica romaneasca din secolul trecut, sustinut de artista Adriana Dragut (actrita si cantareata cunoscuta pentru participarea la musical-urile Chicago si Supermarket) (ora 23:00)
  • Cafenea mobila - pe peronul Muzeului National de Istorie a Romaniei
  • Fotografiere in costume de epoca in studioul special amenajat
  • Exponatul lunii: Expozitia Bucurestii la primul claxon - expozitie temporara (exponatul principal este primul automobil inmatriculat in Bucuresti, in anul 1900. Masina, marca Herstal, va fi oferita spre vizionare publicului timp de o luna, in lobby-ul principal al Muzeului National de Istorie a Romaniei). Primul automobil inmatriculat in Capitala, fabricat la Liege (Belgia), face parte dintr-o serie de 47 de automobile produse de constructor, la Bucuresti ajungand cea cu nr. 40. In lume mai exista doar cateva exemplare. Automobilul a apartinut lui Bazil C. Assan (primul roman care a explorat regiunile arctice si primul roman care a facut o calatorie in jurul lumii).
  • Expozitia "Muzeele din Romania intre clasic si modern. Proiecte muzeale (1990-2010)"
  • Avon, de la istorie la inovatie - expozitie temporara (o scurta incursiune in istoria de 125 de ani a companiei Avon, pornind de la 1886, anul in care se naste California Perfume Company si pana in zilele noastre. Veti putea descoperi brosuri din perioada 1920, respectiv 1960, precum si produse in ambalaje din perioada 1900 - 1960).
  • Tezaurul Istoric, expozitie permanenta. In sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3000 de piese deosebite (unele unicat), realizate din metale si pietre pretioase apartinand unor civilizatii care au existat de-a lungul timpului pe teritoriul actual al tarii noastre sau ilustrand evenimente si activitatea unor personalitati istorice din vremurile trecute.
  • Lapidarium - Copia Columnei lui Traian, expozitie permanenta. Copia la scara naturala a bazei Columnei lui Traian si copii dupa toate scenele infatisate pe acest monument exceptional al antichitatii, cat si monumente epigrafice si arhitectonice datand din epoca antica si din evul mediu, toate plasate intr-o expunere cronologica.