Formatia Compact va concerta in Canada pe parcursul lunii viitoare, in cadrul unui turneul ce va cuprinde orasele Montreal, Toronto, Quebec si Kitchener, informeaza organizatorii.

trupa CompactFoto: trupacompact.ro

Turneul va incepe pe data de 12 noiembrie la Montreal (Auditorium Le Plateau) si va continua pe 13 noiembrie in orasul Quebec (Le centre d'Art La Chapelle), 18 noiembrie in Toronto (The City Playhouse) si 20 noiembrie in Kitchener (Waterloo Collegiate Institute). Organizatorii anunta si un posibil concert in Calgary.

Salile au fost alese in functie de numarul de romani existenti in regiunile respective: in Montreal sunt asteptati 800 de spectatori, Quebec peste 200, Toronto in jur de 500-600, iar in Kitchener peste 400.

Preturile la bilete variaza intre 27 si 45 de dolari, in functie de locul unde se tine concertul si de pozitia in sala. Tichetele pot fi achizitionate si online sau prin posta. Detalii aici.

"Trupa Compact este foarte indragita in Canada si nu numai, multi dintre romanii-canadieni facand parte din generatiile care cunosc pe de rost textele unor piese ca de exemplu Fata din vis, Cantec pentru prieteni si multe altele", a declarat Cristian Bucur, organizator al turneului Compact in Canada.

Formatia Compact s-a infiintat in 1977 si a avut in componenta, de-a lungul timpului, artisti precum Teo Peter, Mircea Rusu, Vladi Cnejevici, Leo Iorga.

Dupa tragediile din 2004 si 2005, cand Teo Peter si Emil Laghia si-au pierdut viata in mod violent, membrii trupei au decis ca spectacolul trebuie sa continue. Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu si Adrian Tinca sunt cei care canta sub titulatura Compact. In 2010, Adrian Kisellef ocupa locul de clapar in trupa.

Compact e una din putinele trupe care a participat, inainte de 1989, la turnee in strainatate. Primul a avut loc in 1985, la Dresda, in fosta RDG, unde se desfasura cel mai important festival rock destinat tarilor din blocul comunist. "Atunci am fost la doua secunde de a castiga premiul de popularitate. N-am stiut ca acesta se acorda in functie de aplauzele publicului, care erau contorizate, si am iesit de pe scena. A castigat o trupa din Albania, pentru ca erau peste 600 de studenti albanezi la Dresda, care si-au aplaudat favoritii cu... doua secunde mai mult decat pe noi", povesteste Ciuci.

Urmatoarea iesire a trupei a fost in 1986, cand Compact a cantat in URSS si in Bulgaria. Dupa 1990, Compact a cintat in deschiderea unora dintre cele mai renumite trupe ale rock-ului mondial printre care si Nazareth, Europe, Scorpions.

Vezi aici site-ul trupei Compact.

Turneul trupei Compact in Canada este organizat de ziarele Impact din Montreal si ZigZag Roman-Canadian.