Programat sa se desfasoare in Capitala in perioada 14-20 octombrie, festivalul Les Films de Cannes a Bucarest le va oferi spectatorilor si cateva concerte cu intrarea libera: Nea Vasile & Taraful de la Marsa, Nightlosers & Elvis Romano si Mambo Siria, informeaza organizatorii.

In primele trei zile de festival, pe 14, 15 si 16 octombrie, proiectiile de filme de la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman vor fi urmate de petreceri la Clubul Taranului (str. Monetariei, nr. 3).

Incepand cu ora 23:00, Nea Vasile & Taraful de la Marsa, Nightlosers & Elvis Romano si Mambo Siria vor sustine concerte pentru spectatorii si invitatii festivalului. Intrarea este libera.

In seara de vineri, 14 octombrie, se va dansa pe muzica de petrecere a Tarafului de la Marsa. Taraful traditional din zona Giurgiu/ Teleorman este condus de Vasile Dinu (75 de ani) - cunoscut dupa colaborarea cu Zdob si Zdub la melodia "Dimineata pe racoare" - si este compus din tambal, contrabas, doua acordeone, vioara si clarinet.

Sambata, 15 octombrie, Les Films de Cannes a Bucarest invita spectatorii la un concert Nightlosers si Elvis Romano. Trupa infiintata la Cluj in 1994 si maramureseanul inventator al stilului "rock'n'rom" merg impreuna in turnee din 2003. Elvis Romano, un mare fan Elvis Presley, pe care il imita cu succes, a aparut in doua dintre filmele regretatului regizor Cristian Nemescu, "California Dreamin' (nesfarsit)" si "Marilena de la P7", care vor fi proiectate si in cadrul festivalului.

Trupa Nightlosers combina ritm & blues-ul american cu folclor romanesc, unguresc si sonoritati tiganesti si este formata in prezent din Hanno Hoefer (chitara, muzicuta, washboard, voce), Octavian Barila Andreescu (bas), Jimy El Lako (chitara, vioara, viola, talkbox), Ovidiu Condrea (tobe) si Geza Grunzo (clape).

Duminica, 16 octombrie, cheful se va incinge pe melodiile fanfarei taranesti descoperite de Mircea Dinescu in Darvari, Mehedinti - Mambo Siria. Condusa de Marin Schiopu, fanfara are in repertoriu cantece de crasma, de nunta si de inmormantare preluate si adaptate, dar si compozitii proprii.

Editia a doua a Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc intre 14 si 20 octombrie, la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman. Evenimentul aduce, in premiera, cateva dintre filmele apreciate sau premiate la recent incheiata editie a festivalului de pe Coasta de Azur:

  • thriller-ul cu accente horror "La piel que habito", in regia lui Pedro Almodovar
  • "Route Irish", al lui Ken Loach
  • "Le Havre", in regia lui Aki Kaurismaki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011)
  • "Elena", de Andrei Zviaghintev, recompensat cu Premiul special al juriului sectiunii Un Certain Regard
  • in premiera vor rula si "Arirang", de Kim Ki-duk (Marele Premiu Un Certain Regard), si "Play", in regia lui Ruben Ostlund, distins cu premiul Coup de Coeur al sectiunii Quinzaine des Realisateurs
  • Laureatul cu Palme d'Or, "The Tree of Life", in regia lui Terrence Malick - cu Brad Pitt si Sean Penn pe afis - va avea una dintre putinele proiectii in Romania, pentru ca pelicula nu va rula in cinematografe
  • in program se vor regasi si "Melancholia" lui Lars Von Trier sau "Midnight in Paris", comedia lui Woody Allen.
  • la 35 de ani de la premiera lui "Taxi Driver", laureat cu Palme d'Or in 1976, Les Films de Cannes a Bucarest aduce filmul-cult al lui Martin Scorsese in Romania, in versiune restaurata, in cadrul unei proiectii-eveniment

Totodata, la 10 ani de cand "Marfa si banii", in regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezentelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generatii de cineasti, Les Films de Cannes a Bucarest ii celebreaza pe regizorii romani ai ultimului deceniu. Sub titulatura "De la film de scoala, la film de Cannes", spectatorii sunt invitati sa (re)vada filmele cineastilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujica, si sa participe la discutii cu ocazia proiectiilor. Programul este adresat in mod special tinerilor si va fi organizat in parteneriat cu doua proiecte de educatie cinematografica: Cinema.edu si Education a l'image.

Programul Les Films de Cannes a Bucarest va fi disponibil, in luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi achizitionate incepand de luni, 10 octombrie, de la casa de bilete a Cinema Studio.

Evenimentul este organizat de catre compania de distributie Voodoo Films.