Dupa trei concerte sustinute in octombrie 2004 (Bucuresti), iunie 2007 (Sibiu) si aprilie 2010 (Bucuresti), Duke Ellington Orchestra se intoarce in Romania pentru un nou concert. Evenimentul care va avea loc pe 10 noiembrie 2011, la Sala Palatului din Capitala, de la ora 20:30, informeaza organizatorii. Condusa in prezent de Paul Mercer Ellington, trupa a fost infiintata in 1923 si si-a primit numele de la intemeietorul sau, celebrul pianist si dirijor Duke Ellington, supranumit ducele jazz-ului, intemeietor al stilului "jungle music" si castigator a 13 premii Grammy.

Duke Ellington Orchestra la Sala PalatuluiFoto: HotNews.ro

Duke Ellington, ducele jazz-ului, un "talent suprem" - cum il numea criticul muzical Alistair Cooke in 1983, este parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umana ca pe un instrument muzical, fara cuvinte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit "jungle music".

Duke este considerat unul dintre pionierii jazz-ului. El a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului, prin melodia It Don't Mean A Thing, din 1943.

De-a lungul vietii a scris peste 2000 de cantece si compozitii: jazz, muzica religioasa, muzica clasica. A compus coloana sonora a patru filme si a cantat alaturi de artisti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra si Ella Fitzgerald.

Castigator a 13 premii Grammy, Duke Ellington este apreciat chiar si in zilele noastre. Dupa lansarea, in iunie 2009, a discului Best Of Duke Ellington, acesta a revenit in clasamentul albumelor Billboard 200 (dupa o pauza de 41 de ani).

Cea mai mare realizare a lui Duke Ellington este insasi orchestra care ii poarta numele. Infiintat in anul 1923, initial sub numele de The Washingtonians, band-ul este alcatuit din 16 instrumentisti de exceptie, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al jazz-ului. Duke Ellington Orchestra, asa cum a fost numita ulterior, a devenit sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente din istoria jazz-ului, atingandu-si varful creativ in anii '40.

In prezent, orchestra Duke Ellington este condusa din nou de un Ellington, de data aceasta de Paul Mercer, nepotul marelui Duke. Trupa a preluat mostenirea muzicala si concerteaza de opt ani in actuala formula, pe toate continentele. Orchestra cuprinde atat tineri interpreti, cat si veterani ai vechii trupe, printre care Barrie Lee Hall.

Detalii despre Duke Ellington Orchestra gasiti aici si aici.

Celebrul big-band Duke Ellington Orchestra revine in Romania pe 10 noiembrie, intr-un concert special la Sala Palatului din Capitala. Concertul incepe de la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30.

Repertoriul original elaborat va oferi audientei ocazia de a admira abilitatile creative nelimitate ale interpretilor: pe 10 noiembrie, va asteapta doua ore de jazz pur, cu evergreen-uri precum "Take the A' Train", "Satin Doll", "The Mooche", "Cotton Club Stomp", "Full Moon at Midnight". O noapte cu amintiri din anii '30, cand trupa lui Ellington atragea elita New York-ului in Harlem pentru nopti delicioase de jazz, facand din cartierul altadata rau famat cel mai cautat loc al orasului.

Biletele, la preturi de 100, 140 si 180 lei pot fi achizitionate incepand de astazi, 10 octombrie, prin reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si prin intermediul site-ului www.eventim.ro. Tichetele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Events din Bd. Lascar Catargiu nr. 15 A, sau la sediul Eventim din str. Polona nr. 15. Concert organizat de Events.