Horia-Roman Patapievici, despre spiritualitate si consumerism: Dorintele mele sunt cardul meu
"In secolul XIX, Dumnezeu era ucis si mainile ucigasilor siroiau de sange. Tot in secolul XIX, cand Hristos reapare (a doua venire), marele inchizitor il primeste si urmeaza scena pe care a imaginat-o Dostoievski. Astazi, Iisus Hristos reapare intr-o piata publica, televiziunile afla, vin, imediat se fac interviuri, poze, apare in Vogue, Cosmopolitan, Time, transmit CNN-ul, Euronews, toate transmit ca a venit unul care-si zice Iisus Hristos. E invitat la un talk show. Poate se duce. Si se va vedea cum in timp ce vorbeste, ratingul scade. Pentru ca oamenii de care ati vorbit si care sunt "caldicei" nu-l mai gasesc, pur si simplu, "cool". Nu este cool!
Omul de mall, omul cu iPhone, iPad si toata productia de gadgeturi care sunt senzationale, dar care par sa ne fi umplut sufletele in asa fel incat dorintele noastre, care inainte erau stimulate de iubire, nostalgie, suferinta, spre ceva care era deasupra, sunt stimulate acum de ceva care este in fata sau in jos, oricum - undeva unde se poate cumpara cu bani pe care-i ai pe un card. Si atunci, dorintele mele sunt cardul meu si posibilitatea de a multiplica indefinit gadgeturile care mi-au inlocuit dorintele care ma ridicau, cu dorintele care ma tin aici, in "caldicelul" pe care l-ati evocat.
Imi place sa citez o vorba a lui Georges Bernanos, care a scris dupa al doilea razboi mondial, o fraza teribila. A spus, excedat de ce vedea cu umanitatea in razboi si felul in care, dupa razboi, a inceput sa fie gestionata pacea, in aceeasi dezordine si prostie: "Crestinatatea a facut Europa. Crestinatatea a murit. Europa va crapa. Ce poate fi mai simplu?"
Crestinatatea (care a facut Europa) si soarta civilizatiei noastre (cu drepturile omului, cu democratia liberala) vor avea aceeasi soarta. De aceea, soarta crestinismului in epoca noastra ma ingrijoreaza la fel de mult ca si soarta civilizatiei noastre, a valorilor in care credem".
In spatiul public, crestinismul nu mai are acces
"In spatiul public, crestinismul nu mai are acces. A fost o discutie intre oamenii cei mai intelepti din punct de vedere juridic ai Europei noastre unite, care se gandeau cum sa faca o constitutie pentru Uniunea Europeana. Au hotarat ca orice referire la crestinism in preambulul proiectului de Constitutie al Uniunii Europene trebuie sa dispara. Au fost state care au cerut acest lucru - sa existe o referinta explicita la traditia crestina ca fondatoare pentru Europa. Dar opinia care a prevalat a fost ca acest lucru trebuie eliminat.
Crestinismului i-a fost interzis accesul in spatiul public in mai multe forme: in invatamant, in spatiul public ca dezbatere politica, in preambulul proiectului de constitutie europeana. Parca am innebunit! Suntem intr-o stare pe care psihiatrii o numesc "denial", sau "ura de sine". Ne detestam valorile care ne-au facut. Altfel spus: vrem sa murim!"

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Totusi HRP exagereaza. Crestinismul are acces in spatiul public, dar nu mai poate avea vizibilitatea de acum citeva zeci de ani.
Desigur ca Patapievici vrea indoctrinare a copiilor, nu o istorie a religiilor. Si o vrea partinitoare si neortodoxa, in detrimetul studierii celorlalte religii.
Cum poate Patapievici sa spuna ca nu e prezenta religia in spatiul public cand astazi nu mai avem loc sa trec prin spatiul public ca erau mii de oameni stransi pentru Sf. Paraschieva. Cand la TV se transmit slujbe si sunt emisiuni religioase, iar pe iPhone e Biblia electronica.
Si mai vorbesti si de "nepartinitoare", cand tu si cei ca tine tot repeta aceleasi prostii si nu tin cont de alte lucruri mult mai importante.
Nici eu nu mai am loc pe strada cand e cate un meci de fotbal sau concert rock, dar ce sa fac?
O sa inteleg cum e cu "ororile" cand o sa-mi spui, deci te rog sa spui, nu stiu daca ai observat ca nu ai spus nimic.
Cred ca ar trebui sa ne intereseze ce s-a intamplat cu Gizăs pentru simplu fapt că, de exemplu, crucea de pe drapelul Elvetiei ii enervează aşa de tare pe imigranţii arabi de acolo încât au cerut să fie schimbat drapelul.
Ar trebui sa ne intereseze de Isus asa cum ar trebui sa ne intereseze de Zeus, Apollo, Hades. Iar crucea e un simbol din istoria noastra, precum si tridentul.
El vorbeste de Dumnezeu, tu incepi cu popii.
Iti doresc sa-ti vina mintea la cap intr-o zi si sa gandesti ce spui.
merge si asa...
ce sa'i faci..
a avea.. vanitatea vanitatilor.. desertaciunea desertaciunilor...
cititi cartea eclesiastului..
All Is Vanity
1 The words of the Preacher, the son of David, king in Jerusalem.
2 Vanity of vanities, says the Preacher,
vanity of vanities! All is vanity.
3 What does man gain by all the toil
at which he toils under the sun?
4 A generation goes, and a generation comes,
but the earth remains forever.
5 The sun rises, and the sun goes down,
and hastens to the place where it rises.
.......................
1. Cuvintele Ecclesiastului, fiul lui David, rege în Ierusalim.
2. Deşertăciunea deşertăciunilor, zice Ecclesiastul, deşertăciunea deşertăciunilor, toate sunt deşertăciuni!
3. Ce folos are omul din toată truda lui cu care se trudeşte sub soare?
4. Un neam trece şi altul vine, dar pământul rămâne totdeauna!
5. Soarele răsare, soarele apune şi zoreşte către locul lui ca să răsară iarăşi.
....................
vreme trece, vreme vine, toate's vechi si noua toate...
..............................
rumegarea este mama invataturii !
rumegati, fratilor ! :-)
atacul asta de panica si dogmatismul asta retrograd mi se par mai degraba disonante cognitive, atunci cand vin de la un om atat de inteligent, subtil si coerent ca patapievici...
ne dam seama acum, ca iubirea e cumva o mare pacaleala?
suntem mai bogati, daca traim in absenta ei?
la asta se refera HRP si nu la dogme sau popi. ideea e ca omenirea intr-o societate hipertehnologizata se rafineaza monstruos iar sentimentele si emotiile se manifesta cand apare iphone 5.
Progresul tehnologic nu este motivul principal datorita caruia prostia si lenea intelectuala sunt ubicue.
- Eu însă vă spun vouă: ........... iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt.
sau
iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi
Omul are de luptat mult ca să ajungă la această iubire. Gândeşte-te că aceste lucruri s-au spus acum 2000 când omul era mai înapoiat.
Gândeşte-te şi la care sunt idealurile societăţii de acum.
Gândeşte-te că cineva mai sus spunea că aceste cerinţe sunt un mit ....
Gândeşte-te şi unde vom ajunge dacă nu ne fixăm aceste ţinte ci pervertim iubirea.
Acum, într-adevăr iubim aşa cum se iubea şi înainte de Iisus dar ce iubim? Iubim IPhone, iubim banul, iubim sexul fără limite, iubim orice altceva mai mult decât omul. De multe f. multe ori decât să ajutăm un om preferăm să ne satisfacem vreo dorinţă trecătoare. Acesta-i idealul creştinismului. Asta vrea el pentru noi.
Mulţi se blochează în faptul că în trecut sau în prezent reprezentanţi ai clerului nu s-au comportat conform învăţăturilor care le propagă. Dar ce importanţă are .... Ei sunt tot oameni, cu bune şi rele. Şi printre ei sunt oameni şi oameni. În toate timpurile au fost în rândul clerului adevărate modele de trăire creştină. Aceia de ce nu sunt văzuţi. Şi ei au fost oameni şi au dovedit că se poate trăi conform cerinţelor creştine. Şi acum găsim printre noi modele în viaţă de trăire creştină.
Să ne gândim bine în ce credem pentru că suntem ceea ce credem ....
E usor sa vorbesti pretios si sa nu spui nimic...
Asteptam sa ne dezvalui alternativele tale minunate si de succes, sa vedem daca le putem critica.
Dar daca vorbim la afisarea evenimentelor confesiunii majoritare din Romania, sunt pline ecranele cu oameni ce se inchina, sau bat (dupa caz), la moastele a milioane de sfinti sau la tine de lemn ramas din crucea lui Hristos.
Toata propaganda asta, cu cate o fatuca, la Iasi, in fata moastelor Sf Parascheva, care ii intreaba pe oameni de ce au venit acolo, si invariabil, 99 % din ei, vor raspunde pentru noroc.
Halal crestinism si halal elita religioasa a acestei tari.
Valorile traditionale se re-descopera si se perpetueaza mai rafinat. Tot raul e spre bine iar individul este mai putin important decit istoria civilizatiei. Paradoxal civilizatia si progresul ofera individului puteri uimitoare, de negindit in urma cu citeva decenii. Totul pare reglat fin, iar finalul nu exista, deoarece nici inceputul inceputurilor nu exista. Si totusi sintem aici.
Si daca nu sunt de acord(nimic mai mult) cu ce zice crestinul, sunt "in denial"?
De ce sa respect orice fel de traditie? Traditie = conservatorism = opozitie la schimbare/evolutie. Prin definitie, orice traditie e o simpla dovada de refuz la evolutie si refuzul de a deschide ochii si a vedea ce e in jur.\
Inainte sa faca Europa, crestinatatea a creat o armata de zombie genetici. Daca tot e sa o zicem. Pt ca religia(ca mai toate bolile genetice), se transmite de la parinti. NU DEGEABA toate religiile lumii racoleaza copii si incep de atunci sa le franga spiritul(cu ajutorul voluntar al preaevlaviosilor). Si orice institutie care manipuleaza/raneste copii e reprobabila pentru mine. Voua poate va place.
Una e sa nu fii de acord cu doctrina crestina, si alta e sa-ti renegi propria traditie.
Se pare ca argumentele tale se bazeaza pe prezumtia evolutie=progres. Nu vad cum ajungi la concluzia asta dpdv naturalist. Eu, in schimb, pot sa admit ca exista un progres moral, de aceea nu-i judec pe stramosii mei de acum o mie de ani dupa standardele de azi.
Daca religia e o gena culturala, cum iti place sa perorezi despre crestinatate, ce e rau in asta? Este un proces natural ca toate celelalte, care nu stie nici de rau nici de bine. E absurd sa spui ca o caracteristica univerala a omului este boala genetica. Este ca si cum toti oamenii la inceput ar fi fost negri, la un moment dat apare un om alb care le spune celorlalti: sunteti bolnavi, pentru ca sunteti albi.
te intrebi daca evolutie = progres? nu vreau sa iti jignesc inteligenta, dar mi se pare haios sa te intrebi daca sinonimele sunt echivalente semantic.
vorbesti de progres moral: well, fata de acum 2000 de ani, da, societatea a progresat. NU inteleg cum cred crestinii ca ei au adus morala si bunatatea pe lumea asta, cand ei insisi au preluat setul de valori/morale de la altii mai din orient.
ma bucur pt tine ca esti mandru de realizarile europei(imi arata un pic si cat de realist esti, tinand cont de punctul istoric de declin in care ne aflam). tu vezi realizari si progrese morale, eu vad fascism ascuns sub straie poleite cu aur (cine se minte ca vreo religie NU incearca sa isi impuna propriile idei si asupra ALTORA e orb).
Prin urmare, face fiecare ce doreste, dar hai sa incercam sa nu fim "in your face" about it ... putin bun simt pt restul, stiu ca bunii crestini cred ca dzeu le-a lasat LOR planeta asta sa se simta bine ... dar mai suntem si altii pe aici care ne dorim un pic de respect si o viata linistita.
numai bine
Hai sa nu fim in your face about it. Citeste inca o data ce ai scris mai sus in lumina acestei afirmatii.
a) ca sunt materialist
b) ca am copii
???
Chiar si sintagma folosita de tine, "copiii unui crestin" denota ceea ce gasesc urat la curentul crestin: iti baga in cap ideea posesiei asupra altor fiinte. Incepand cu (sa te citez) COPILUL TAU.
Am auzit destui ca tine: e copilul meu , fac ce vreau cu el. Mostra de generozitate fata de copil. Mostra de spirit crestin. Mostra de ipocrizie.
Din ceea ce spui tu deduc ca daca ai avea copii nu i-ai considera copiii tai. Sau cum sa spun, ca nici "a avea copii nu e bine"; a procrea e termenul. Dar si animalele, care procreeaza, stiu ca au o responsabilitate fata de ceea ce au procreat.
Cu umilitate (pre-crestineasca,)
giccu
Efectul...vezi de ex hoardele de babe oligofrenizate ce se string sa linga oase putrede de moaste zilele astea la sf parascheva..
Iar cel mai tragic efect...teritoriul "rominia" ocupat de o populatie (nu popor) inapoiata , habotnica si fara nici o umbra de ratiune si cultura (nici macar crestina reala) ..se transforma incet dar sigur intr-o teocratie national-socialista ortodoxa, un sistem statal bazat pe partide-mafii, involuind spre o stare de ev mediu in plin secol XXI.
asa ca nu ma face tu pe mine comunist, ca mai comunista e alaptarea cultelor de la bugetul national si infiltrarea popimii in scoli. La fel si lingerea de moase si inaugurarea de "realizari ale partidului" cu sobor de preoti.
Daca bortodocsii sunteti asa de "de dreapta" de ce nu va autofinantati biserica, catedralele, salariile popilor si limuzinele megafericitilor? De ce nu plateste corect BOR impozite si taxe, ca orice alta firma sau ONG?De ce nu vrea sa faca fata lumii reale, asumindu-si statutul de asociatie privata, ceea ce de fapt este, si nu "organizatie de utilitate publica" cum se erijeaza? Ba mai are pretentia sa fie si "nationala", de parca am fi toti boristi sau cumva tine de cetatenie sa fii ortodocs...
Stiu eu de ce...pierde prea mut ciolan politic, financiar si mediatic.
Autofinantati-va caracatita crestinopata!
Lasati povestile de adormit babe pt popi, macar intelectualii sa se trezeasca la realitate!
Nu ma deranjeaza ca 300 000 de babe cred ca pamintul e plat si ca lumea are 7000 de ani..dar ma cam deranjeaza ca votul unui asemenea exemplar de homo habotnicus inapoiatus conteaza, si ma deranjeaza si mai tare ca un partid (aka asociatie mafiota si securista) stie sa apese butoanele popimii si a sutanelor iar aia stiu dirija eficient alea 300 000 de voturi. Evident,contra cost si fonduri din bugetul national, unde cotizez si eu..inca din greu.
Ma mai deranjeaza si salarul de 8000 de lei a mega-hyper-exaltatului de patriarh, capul caracatitei bortodox-securite fiind platit tot de la bugetul statului, adica si din munca mea.
Ma deranjeaza grav popii trimisi in scoli (si platiti din bugetul si asa anemic a educatiei) sa spele copii pe creier cu kestii gen spovedanii in public, discutii despre sex si inducerea sentimentelor de vinovatie...unor copii de 7-12 ani!!!
Ma deranjeaza constructia CNM si a miilor de biserici DIN FONDURI SI PE TERENURI PUBLICE!!
Sa creada ce vor...dar sa o faca in privat, si pe banii si munca lor.
In general fiecare e liber sa creada ce vrea, n-am nimic impotriva, dar si eu am dreptul sa critic ridicarea pe piedestal a acestei credinte, care chipurile ne-ar uni si ne-ar rezolva problemele. Nici cultura consumerista nu e buna, dar s-o inlocuiesti cu credinta defecta, doar pt ca s-a nimerit sa fie aici mai demult, mi se pare total gresit, mai ales din partea unui intelectual care se pretinde dl Patapievici.
E numai un exemplu...
Ca sa nu pomenesc de faptul ca strict invatatura crestina vrea totala supunere si obedienta din toate pdv din partea mea, acordind totodata dreptul unei intregi haite de barbosi imbracati caraghios sa isi dea "avizat" cu parerea despre ce am eu voie si nu pasami-te sa fac cu > tupul meu, viata mea, banii mei, sexul meu, casa mea, lecturile mele, distractiile mele, pasiunile mele, ideile mele...etc ....
De parca fara popime si fara o hirtoaga plina de aberatii scrisa acu 2000 de ani nu pot trai:) Ba pot, si inca mult mai bine decit daca isi baga niste nechemati nasul in viata mea.
P.S.
Zenul şi budismul sunt şi mai grele! Stai liniştită: domnii de aici votează (dacă votează) tot felul de neisprăviţi, se dau viteji pe un forum şi a doua zi îşi văd de laşitatea lor civilă.
pina acu 500 de ani daca erai om liber si cu o anumita origine sociala daca nu posedai macar bazele practice ale luptei cu arme albe viata ta valora cam cit irascibilitatea primului spadasin intilnit...si era o chestie legala (duelul).
acu 50 de ani daca depuneai o cerere la primarie dadea bine sa scrii "stalin si poporul rus/libertate ne-au adus".
Pina acu 1 an...bla bla
Amice...lucrurile se schimba, get over it :)
E ca si cum am spune ca babilonienii au fost cei mai avansati ca credeau in Marduk, Sau ca egiptenii au fost cei mai tari la vremea lor ca credeau un Amon-Ra si Isis. Sau Romanii au fost cea mai mare putere ca credeau in Jupiter. Adica au avut niste religii asa de bune ca i-au facut puternici.
In niciun caz. A fost doar conjunctura. (Imp Roman a cazut la doar 163 de ani dupa ce dupa ce au devenit crestin oficial).
Asa si cu Europa.
E incredibil ce merita isi aroga crestinismul asta.
Cine zice ca Europa a crescut datorita cresinismului sa zica atunci ca si Roma a cazut din cauza crestinismului (desi nu e adevarat, e doar ciclicitatea civilizatilor, asta e tot. E ca la bursa, sunt cicluri).
Acum daca China va fi cea mai mare putere e ca e budista?? In niciun caz.
Se abereaza rau Patapievici. Mi se pare mistic nejustificat.
Am vazut manualul de religie de clasa I al baiatului meu si este de-a dreptul o prostie care te expediaza la nivelul de cunoastere al Antichitatii.
Nu contest virtutile morale ale credintei si nici faptul ca stiinta nu are o explicatie definitiva asupra originii universului de ex., dar aici este vorba de-a invata copiii niste prostii pe care le vor crede toata viata.
Din pacate domnul Patapievici se pare ca si-a ratat vocatia de om de stiinta si prefera sa continue traditia romaneasca a filosofiei de cafenea.
Iar conceptul de Europa a transgresat granitele creionate de culte si s-a nascut in plin Iluminism, Iluminism plin de agnostici si alte tipuri de vizionari.
Modernitatea a nascut Europa, asa cum Europa a nascut Iluminismul si Iluminismul a nascut Modernitatea.
Cam istoricista scrierea dl Patapievici.
Avem noroc ca sunt si oameni care nu se multumesc cu asa de putin si vor cu ardoare sa multumeasca cat mai multe suflete.
Așa nici social democrația, nici liberalismul, nici iluminismul și ...nici renașterea nu sunt menționate în acel preambul de constituție. Asta înseamnă că sunt interzise? Lol.
Este o specialitate a cre(ș)tinopaților să folosească aiurea cuvintele și să recurgă în mod excesiv la metafore și la sensul figurat.
În ceea ce privește dezbaterea, credincioșii sunt primii care recurg la subterfugii pentru a se feri de dezbateri “la liber” și raționale vis-a-vis de convingerile lor. Nu există o interdicție de jure dar există o (quasi)interdicție de facto privind discutarea fenomenului religios la liber cu opinii pro și contra și această interdicție este , dimpotrivă , rezultatul excesului de dogmatism. Creștinismul se bucură de favoruri în învățământ și nicdecum nu este interzis. În loc ca fenomenul religios să fie abordat în învățământ la liber cu opinii pro și contra, creștinismul este prezntat multor elevi ca un adevăr absolut. La domnul HRP albu este negru și negrul este alb.
1. oamenii au fost conceputi in minciuna, au trait in minciuna si mor in minciuna; iar genele sufera update-uri periodice si sunt transferabile;
2. pentru ca o mare natiune ar fi stigmatizata inutil.
so, patapievici promoveaza non-valori si citeaza si clasici? fie vorba intre noi, trebuie sa ne alegem obiectiv clasicii astia pentru ca nu am vrea ca model un alcoolist notoriu tot asa cum nu am vrea sa fim spovediti de un "extrovertit" care vrea sa ne "introverteasca"
si in aceste conditii "Crestinismului i-a fost interzis accesul in spatiul public"!! trebuie sa fii lovit de autism si de demagogie crunta ca sa vii sa spui la publicul de la Ateneu asa ceva
Facerea de bine e ..
Hm.
un trai mai bun ? Nu serios ? De ce batranii traiesc 80 - 90 de ani iar tu abia treci de 40-50 si hopa si cancerul ? Nu tehnologia ?
Fi atent cu tehnologia ta, ca traiul mai bun nu duce neaparat la largirea orizontului si altele.
De mult am auzit o mica povata: cum se fierbe o broasca. Nu o pui direct in apa fiarta ca sare. Pui broasca in apa calduta si o incalzesti incet.
Daca iti spune cineva ca mai putin confort si o burta cu mai ghiftuita te face mai opac, mai putin perceptiv la lucruriile din jur si nu neaparat si la cei din jur iti spui ca ce iti pasa de ei nu ? Ca doar e vorba de confortul tau ..
Si daca e sa o spunem despre ceea ce TU cunosti despre cretinims: ia ca si model pe cei ce au trecut prin puscariile comuniste si pe care DUMNEZEI i-a scos ca mai departe sa ne lumineze. Uita-te la acei oameni si acolo vei vedea ce nu poti vedea in tehnologie sau progres sau realitatea ta.
Sau citeste despre super progresul tau:
http://savatie.wordpress.com/2011/09/02/mai-destepti-sau-mai-prosti/
ca sa spui tu ce-ti trece prin cap pe forumul asta se foloseste ceea ce muti inaintasi ilustri de care tu habar nu ai au gandit inaintea ta - Laplace, Fourier, Fermat, Gauss, Pascal, Marconi, Galois, Erathostenes, pana la babilonieni.
Ca sa scrii pe forumul asta se foloseste tehnologie pe care tu o iei de buna. Daca ai fi fost parasutat din sec XV direct in sec XXI te-ai fi inchinat la zeul calculator.
Nu insulta stiinta, este singura certitudine pe care il avem. Restul sunt iluzii.
Si nu mai veni cu platitudini. Gandeste ceva original, nu mai asambla clisee auzite pe ici pe colo. (citeste cartea lui Radu Paraschivescu, Dintre sute de clisee, daca nu o stii, ca sa intelegi la ce ma refer)
Cei care au trecut prin puscariile comuniste au avut de suferit - li s-a schimbat psihicul. Mintea umana isi construieste mecanisme de aparare.
Cat despre HRP, ma mir ca un absolvent de fizica ajunge sa gandeasca asa. In definitiv, imbatrinim cu totii. Cu cat se apropie moartea, spaima e mai mare si ne refugiem in ce gasim la indemana. Omului ii e greu sa se impace cu efemeritatea existentei sale.
Credeam ca HRP are curajul sa propuna o paradigma noua - dar nu. el se refugiaza in dezamagire.
Ce sa zic, o fi avand si Neagu Djuvara dreptatea lui, insa refuz sa judec prin tiparele istorice. Saltul tehnologic actual este fara precedent in istoria omenirii.
Daca zici ceva bun de religie, esti bagat automat in prima categorie si nu poti sa faci parte din a 2a. Cam asta e logica ta. Ori religie, ori stiinta.
Asta arata ca ai o intelegere gresita asupra a ce inseamna si prima, si a 2a.
Poate te mai informezi, desi nu cred ca asta e problema...
"Saltul tehnologic actual este fara precedent in istoria omenirii. "
Si... la ce ii foloseste?
la ce ii foloseste... dar galaxia andromeda la ce foloseste?
dar praful stelar, hidrogenul, la ce folosesc?
nu poti sa dai raspunsul la acesta intrebare, pentru ca este prost pusa. lumea, universul, nu are un scop. daca ar avea, as putea sa te intreb - acel scop gasit, ce scop are la randul lui? si uite asa ajungem la 'no-no dear, there are turtles all way down'.
eu mai citesc, citesc incontinuu si tot nu mi-e de ajuns. pana acum am schimbat cateva paradigme si crede-ma ca nu ma multumeste niciuna.
dr.r.neumann
Da, dar omenirea asta o sa ajunga pana la urma o burta uriasa fara spiritualitate. Mult noroc. O sa aveti nevoie daca in burta uriasa asta va doriti sa traiti.
Libertatea religioasa este un lucru foarte bun ! Dar a ajunge pana acolo incat sa iti negi propria identitate crestina pentru un "politically correct" este absurd, de o absurditate de care numai o minte in stare sa lucreze cu lucruri fine, gen sofism, e in stare. Mai pe scurt, e o pacaleala !
Libertatea religioasa este un drept pentru individ, dar pastrarea identitatii noastre religioase trebuie sa fie o indatorire pentru stat pentru ca pur si simplu asta suntem, crestini, in majoritate covarsitoare, ne defineste. Ne sprijinim cultura, limba, istoria, ne pazim granitele dar il scoatem pe Dumnezeu din societate pentru un "politically correct". Nu ar trebui sa ne fie un semn de intrebare la ce poate duce un distorsionat "politically correct": amplitudinea violentele recente de la Londra, nu ar fi fost asa de mare daca s-ar fi renuntat la dreptul individului (politically correct) in favoarea drepturilor indivizilor, adica a londonezilor. Cred ca ne paste un pericol, si anume o dictatura a Drepturilor Individului.
Cat despre Constitutia Europeana, ma gandesc ca ar fi chiar lipsit de respect (asa cum se considera in Franta, o tara laica) sa amintim de religie etc. verzi ipocrizia americana si toate discursurile politice scaldate in cuvinte marete si enervant de pioase la adresa Divinitatii.
Sunt sigur ca nimeni nu invata la scoala religia greciei sau egiptului antic, dar cu siguranta toti care au o cultura generala ar fi in stare sa recunoasca o zeitate greaca sau egipteana. Din pacate in ultima vreme religia crestina ocupa tot mai mult loc in viata de zi cu zi si ingusteaza viziunea oamenilor.
Renasterea a avut loc o data cu diminuarea rolului bisericii din arta sau stiinta. In ultimele decade religia a inceput o noua ofensiva utilizand mass-media si ocupa tot mai mult loc. Religia(aici e vorba de toate religiile) trebuie sa retraga din viata publica pentru ca umanitatea sa prospere.
Inteleg sa-mi spuna asta un sihastru sau un Cioran. Dar cand unul care a facut pactul cu materialul imi predica puritate spirituala dati-mi voie sa am un mic sentiment de greata. Satulul explica flamandului ca mananca oricum prea mult si e bine sa reduca si mai mult tainul zilnic si asa sarac in favoarea aerului curat si a plimbarilor lungi prin padure. Ma lasi?
Ce dracu face acest Patapievici ..ma refer la 'succesuri' ca sa merite sa vorbeasac de asemenea subiecte :Ce anume il recomada ?
Mana lui dreapta face orori si orgii sexuale pe web cu cocaina . El are un fetis :cacat. tot ce are acest individ este un dictionar de neologisme si unul de sinonime pe care le consulta inainte de a vorbi ..Apoi salarii mari bani de pomana , nevasta la Banca anationala ..Cine e acest limbric sa vorbeasc a de teme ca astea ?Doar prezenta lui demonetizeaza dialogul..
o singura adaugire care e, mai ales, rezultatul citirii comentariilor anterioare: dc doriti sa va largiti putin perspectiva asupra discutiei religie - spatiul in care traim, lumea noastra, vedeti o discutie libera despre crestinism in cartea "Ortodoxia pt postmodernisti", Savatie Bastovoi. fara exagerarile habotnice ale unor crestini ortodocsi care inca nu prea stiu in ce cred si ca raspuns sincer la niste nelamuriri ale unei lumi "postmoderniste" in care traim.