Ce este Curtea Neamurilor - Il Cortile dei Gentili
Cardinalul Gianfranco Ravasi: "In Ierusalim, in timpul lui Irod, exista un spatiu rezervat in exclusivitate evreilor. Era un spatiu in care intrau credinciosii. Dar de cealalta parte exista un alt spatiu, o curte a neamurilor (cortile dei gentili), a paganilor, care in ochii evreilor erau necredinciosi (desi in realitate nu erau atei), pentru ca nu credeau in Dumnezeul pe care ei il slaveau.
Un aspect care devine fundamental pentru noi: intre cele doua spatii exista un perete despartitor, o frontiera. Care dintre voi a fost la Istanbul, la Muzeul Arheologic, a putut vedea o placa de marmura ce a fost descoperita de catre arheologii de la 1800, chiar in spatiul anticului Templul din Ierusalim al lui Irod. Aceasta placa de marmura condamna la moarte toti acei pagani care ar fi sarit acel perete, care ar fi intrat in spatiul sacru. La o prima vedere, acele doua spatii erau ostile, erau separate. Dar elementul semnificativ era aerul, vantul care trecea dintr-o curte in cealalta. Astfel paganii puteau vedea ce se sarbatorea alaturi, puteau auzi acele cantece ale evreilor. Exista spatiul liber deasupra.
Este important, pentru credinciosi si necredinciosi, macar sa reincepem sa ne ascultam unii pe altii. Palatul (in care se desfasoara viata sociala) si templul - au dreptul sa existe, trebuie sa existe, dar sunt independente. Au portile inchise. In templu sunt rugaciunile, invocatiile, liturghia. In palat se desfasoara comertul, politica, viata culturala si stiintifica. Portile nu permit trecerea. Iata deci necesitatea de a intra in doua curti.
Apostolul Paul, scriindu-le crestinilor din Efes, in capitolul II, versetele XIV-XVI, probabil privind chiar la acel perete: "Hristos a venit si a demolat zidul ce separa cele doua popoare, facand din ele un singur popor". Iata visul ideal: acela de a face ca ascultandu-ne, la final, sa putem nu sa ne identificam, ci macar sa ne strangem mana si sa vorbim pe anumite teme.
Credinciosii, ateii si credinciosii "incolori"
"Cred ca in realitate exista trei curti.
- Prima este curtea credinciosilor, care poate la randul ei sa fie impartita in doua: credinciosii autentici si credinciosii incolori, fara identitate, fara chip, care au doar o practica religioasa vaga, pentru care credinta nu loveste viata.
- La fel, de cealalta parte, exista multi necredinciosi, multi atei, agnostici, care insa se intereseaza de dumnezeu cu o pasiune, chiar daca atacand, urand, dar cu o pasiune pe care nu o au credinciosii acestia slabi.
Un poet german, Heine, spune intr-o poezie: "Ascultati clopotul cum suna. Se aduse Sfinte Taine unui Dumnezeu care moare". Un alt filozof de la 1800, contemporan, Nietzsche, prezenta acel nebun care tipa in piata: "Noi l-am ucis pe Dumnezeu! Mainele noastre siruie de sangele Dumnezeului pe care l-am ucis!" Dar nu se stie la final care este adevaratul sens: acest om, care poarta o lampa, la final o sparge, o loveste de pamant. Cade adica in intuneric: nu mai are soarele religie, dar nu mai are nici lampa ratiunii.
Iata de ce zic ca exista atei care apartin de Curtea Neamurilor, cu care noi dialogam".
Cioran si Ionesco - in raport cu Dumnezeu
"Exista atei cu figuri pe care le stiti, veniti dintre voi, chiar daca apoi au renuntat la nationalitatea voastra. Ma gandesc la Cioran si la Ionesco. Doi care si-au pus intrebari despre Dumnezeu in mod repetat.
Cioran zice la un moment dat: "Nu stiu daca numele lui Dumnezeu este Nimicul sau Totul".
Iar Ionesco zicea, intr-un interviu, in mod ironic, dar nu total: "Cand aud telefonul, uneori alerg in speranta, de fiecare data dezamagita, ca Dumnezeu sau unul dintre ingerii sai secretari ma cheama". Si stiti care e ultima fraza scrisa in jurnalul sau, inainte de a muri? Mie mi-a zis-o un prieten al sau, care inca traieste, istoricul Alain Besancon: "Rog pe Nu Stiu Cine. Sper pe Iisus Hristos".
Multi dintre voi il cunosc pe filosoful danez Soren Kierkegaard, care zice: "Nava (lumii) e in mana bucatarului. De aceea, microfonul, megafonul nu mai este ruta, drumul, ci ceea ce vom manca maine". Cate persoane stau azi in fata televizoarelor, ascultand ce vor manca maine, cum se vor imbraca. Cred ca asta este drama.
Ce avem dincolo de curtea acestor veritabili atei, care insa isi pun intrebari? Avem orizontul persoanelor superficiale, indiferenta, pentru care religia este irelevanta. Morala este adaptata la propriile exigente. Un sociolog filosof, Charles Taylor, spune: "Daca Dumnezeu ar aparea azi in piata unei metropole, in cel mai bun caz i-ar cere documentele ca unui strain". Iata, adevarata problema este tocmai aceea de a vorbi acestei lumi care nu isi mai pune intrebari, care nu mai cauta.
Elliot zicea: daca noi, occidentalii, ignoram crestinismul, nu numai ca nu ii vom mai intelege pe Voltaire si Nieztsche (marii filosofi atei), ci nu vom mai reusi sa avem o fata, ne vom pierde chipul. Iata de ce avem noi frica de intalnirea cu islamul. Pentru ca islamul se prezinta cu un chip precis, cu o voce care vorbeste. In schimb noi, crestinii, suntem fara o fata. Asta e motivul pentru care pierdem, usor-usor, nu credinta, ci civilizatia. Chiar daca suntem in catacombe in calitatea noastra de crestini (ma gandesc chiar si la oamenii de cultura necredinciosi, dar care sunt mostenitorii patrimoniului crestin), trebuie sa avem din nou curajul de a iesi si de a spune-o in piata si de a o scrie. Trebuie sa conservam aceasta mostenire pe care am primit-o.
Nietzsche nu poate fi acuzat ca este un aparator al crestinismului (a scris Antihristul). Dar are o fraza intr-una dintre operele sale: "prin ceea ce simtim cand citim poeti Pindaro sau Petrarca si ceea ce simtim cand citim psalmii - este aceeasi diferenta intre pamantul strain si patrie". Adica in ureche exista un ecou, trebuie sa-l facem sa rasune. Intram intr-o pinacoteca si gasim toate aceste tablouri, care sunt parte din istoria culturii. Sigur, nu le mai intelegem, nu le cumparam, dar macar sunt acolo, macar pentru a ne provoca.
Un regizor polonez, Kieslowski, a realizat 10 filme despre decalog. Toate laice, nu exista referire la religie. Cand a prezentat aceste pelicule, a spus: "In fiecare zi incalcam macar una dintre porunci. Si cu toate acestea, ele raman acolo, ca o stea polara, pentru a ne reaminti moralitatea". Sa nu pierdem aceasta maretie a istoriei umanitatii! Fenomenul crestin nu ca religie, ci fenomenul crestin ca dimensiune, insemnatate a umanitatii.
Drama timpurilor noastre: muzeificarea valorilor
Horia Roman Pataievici: "A nu ne uita traditia si a pastra crestinismului pentru ca referintele esentiale ale culturii si ale valorii noastre sa nu se piarda - este un lucru care, cand sunt optimist, imi spun: da, ar putea sa ne iasa. Pentru ca ne pricepem foarte bine la muzee. Avem cele mai frumoase muzee din istoria umanitatii, de fapt am inventat notiunea de muzeu. Am inventat muzeificarea valorilor.
Daca pastram crestinismul doar in acest fel, atunci vom avea un muzeu superb... Trebuie un suflet pentru acest muzeu, trebuie un suflet viu atat intr-o persoana, intr-un om, ci si intr-o comunitate. Iar aceasta comunitate sa se poata referi la muzeu ca la o traditie vie. Trebuie sa fie o libertate in societate care sa fie definita prin aceste valori".
Cardinalul Granfranco Ravasi: "In Europa Occidentala, marile catedrale sunt deschise putine ore dimineata, pentru liturghie, cu un grup redus de credinciosi. Apoi, toata ziua sunt deschise pentru turisti. Catedrala devine astfel un invelis gol, o cochilie, care nu mai are ecoul unui popor care se roaga. Asta este, intr-adevar, una dintre marile drame ale timpurilor noastre".
Criza comunitatii si internetul
Cardinalul Granfranco Ravasi: "In criza, in societatea contemporana, se afla si familia. Biserica e in criza, sunt in criza partidele (grupuri, comunitati cu anumite idealuri), sunt in criza asociatiile, deci statul impreuna devine mai dificil. Unde se gaseste comunitatea cea mai extinsa? Sigur, se gaseste in marile celebrari, spre exemplu beatificarea lui Ioan Paul al II-lea. Am fost prezent acolo in calitate de cardinal si se putea vedea caldura unui popor divers, care simtea o unitate.
Dar trebuie sa spunem ca poporul se reuneste pe strazile virtuale, in internet, pe aceste trasee ciudate, reci, dar aici macar se intalnesc, se ciocnesc, isi vorbesc.
De doua luni am si eu un cont de twitter, pe care am scris in fiecare zi o fraza din Biblie. Am pornit de la 200 de persoane. Acum sunt 2.000. In urma cu doua zile am fost indreptat catre -o publicatie laica, unde mi-am inclus blogul. In 24 de ore, reactionasera la declaratia mea mai mult de 600 de oameni, 600 de mesaje. De aceea, cred ca nevoia de comuniune nu s-a stins.
Pascal zicea ca doi indragostiti, cand au epuizat toate cuvintele de dragoste, se privesc in ochi si tac. Si acel limbaj e mult mai elocvent decat cuvintele. Credinta e contemplare, nu doar dialog. Cred ca omul este facut pentru a privi chipurile".
Cine este cardinalul Gianfranco Ravasi
Nascut in 1942, preot din 1966, fost prefect al Bibliotecii Ambroziene din Milano si profesor de exegeza a Vechiului Testament la Facultatea de Teologie a Italiei de Nord, Gianfranco Ravasi este ales in 2007 arhiepiscop, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultura, al Comisiei pentru bunurile culturale ale Bisericii si al Comisiei de arheologie sacra. In urma Consistoriului din noiembrie 2010, devine Cardinal al Bisericii Catolice. Biblist, autor a numeroase carti, intre care un monumental comentariu la "Psalmi", in trei volume, la "Iov", "Cantarea Cantarilor", "Qohelet", Eminenta sa Cardinalul Gianfranco Ravasi este cunoscut de asemenea pentru contributiile sale in mass-media. Este membru al Congregatiei pentru educatia catolica, al Consiliului pontifical pentru dialogul interreligios si al Consiliului pontifical pentru noua evanghelizare.
in rest, toti oamenii valorosi au fost sau sunt crestini
(poate chiar catolici) chiar daca unii n-au vrut sa recunoasca asta nici in ruptul capului.
Doi la mana, ceea ce spui tu ca toti oamenii valorosi au fost crestini. Pai..... aproximativ da! ;) N-are sens sa intru in detalii, ca ar trebui sa scriu o intreaga colectie de volume, ceea ce nu este un obiectiv pt mine.
Am sa-ti dau totusi un exemplu. Omenirea a fost acum cateva sute de ani in evul mediu. Pe urma a venit revolutia stiintei si cunoasterii. Stii cine a initiat acesta revolutie si in parte a fost autorul ei? Royal Society din Anglia. (da o cautare pe net). Ce a stat la baza acesteia? Crestinismul! Am vazut pe History (care orice, dar numai pot religios nu e) in care afirma raspicat si clar ca cel care a determinat revolutia stiintifica a fost crestinismul. Implicit crestinii, ca pe vremea aia cam toti erau.
Sigur, nu e deloc corect politic sa se spuna acum asta, cand e "trendy" multiculturalismul si denigrarea (pana la absurd) a fabuloasei mosteniri crestine europene! Care mostenire o intrece net pe cea musulmana, ca sunt convins ca sunt destui care vor spune ca arabii acum nu stiu cate mii sau sute de ani erau mai dezvoltati decat europenii. Asta a fost acum cateva mii sau sute de ani si revolutia stiintifica si industriala nu ei au facut-o...
2.In perioada renasterii tot biserica era responsabila de marginalizarea, torturarea si uciderea marilor ganditori ai vremii. Nu cred ca ai auzit pana acuma de Giordano Bruno, Galileo Galilei sau Kepler, oameni care si-au riscat viata pentru a genera putin progres si pe care biserica si oile crestine, in marea lor majoritate, i-au persecutat fara mila.
3. Crestinii cu adevarat valorosi sunt o minoritate. Einstein, Feynman, Curie, Dirac sau Turing sunt doar cativa dintre cei mai mari inovatori care nu au fost credinciosi de niciun fel (doar atei si agnostici). In ce-i priveste pe primii 3, putem spune cu siguranta ca niciun om de stiinta credincios nu a avut vreo contributie sau geniu care sa rivalizeze cu ale oricaruia dintre cei 3
4.Ma bucur pentru ca ai auzit de Royal Society. De prin anii '30, ei si apoi si Nature tot fac sondaje despre credintele religioase ale oamenilor de stiinta de top. Iar rezultatele lor arata ca peste 95% dintre acestia sunt atei sau agnostici.
5. Mai documenteaza-te :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Library_of_Alexandria
Da un click mai jos sa vezi ce a facut Patriarhul (piroman) Teofil, pe care tu il sarbatoresti in calendarul crestin-ortodox.
http://en.wikipedia.org/wiki/Library_of_Alexandria#Decree_of_Theodosius.2C_destruction_of_the_Serapeum_in_391
Ei ? Cum ramane mestere ? Te-ai lamurit acum cum stau lucrurile de fapt ? Nu trebuia decat sa ai nitica rabdare si sa citesti pana la capat textul pe care tot tu l-ai recomandat
probabil si acest citat ar fi mers introdus in articol:
Alla base del pessimismo di Ionesco c’è, aggiunge Ravasi, «lo stupore di una persona ferita dall’imperio della stupidità, del male, della cattiveria, dell’umiliazione dei piccoli e degli innocenti, della menzogna comunista dominante nel suo paese. Ed è proprio da questa temperie morale che fiorisce il suo anelito verso il mistero, la sua inquietudine spirituale, la sua ricerca del Dio nascosto che non telefona mai alla sua creatura che pure è in angosciosa attesa di un suo squillo. L’ultima riga del suo diario è, però, folgorante: “Pregare Non So Chi. Spero: Gesù Cristo”. Proprio per questo è importante anche per noi credenti seguire i percorsi di simili ricerche condotti da persone non credenti ma col viso rivolto verso l’infinito e l’eterno».
"Pindaro" se spune în italiană, în română este "Pindar".
Citatul din Ionescu nu ştiu dacă a fost scris înainte să moară, ştiu însă că este gravat pe piatra sa funerară. În original este "Prier le Je Ne Sais Qui J'espère: Jesus-Christ", ceea ce s-ar traduce mai fidel prin: "Mă rog la Nu-ştiu-cine, sper că la Isus Hristos".
Oricum, prefer articolul asa cum, unuia gen Libertatea redactat perfect.
cum in romana crestinismul a ajuns mai degraba pe filiera greaca, iar apoi slavona, avem varianta "Hristos" uzuala, in timp ce limbile ale caror popoare au folosit latina ca si limba bisericeasca folosesc mai degraba variante cu "ch".
in franceza nu exista varianta "Hrist".
in romana a aparut si varianta cu ch folosita de greco catolici in dorinta lor de a afirma latinitatea limbii - dar acest demers este pur simbolic. in prezent, ambele variante sunt folosite in romana. personal, desi sunt romano catolica, prefer varianta de scriere si de pronuntare "Hristos" tocmai pentru ca "H"-ul romanesc reda mai bine atat "hi"-ul grecesc, cat si varianta latina "ch" din "Christus".
sper ca am dezlegat nodul din papura :D
stimate domn, acel "LE" dintre Priere şi Je este - pe cât ştiu eu - un articol hotărât masculin, ceea ce face ca traducerea să sune: "Rog pe Nu-Ştiu-Cine (QUI) Sper: Isus Christos".
care e legatura dintre tematica dezbatuta si nuanta de mai sus?... poate ma ajutati...
Dar Bach sau Petrarca pot sa imi placa fara sa fiu o oitza spalata pe creier in laboratoarele crestine. prefer sa ascult muzica buna sau sa vad o pictura cu tema crestina a maestrilor renascentisti avind mintea si existenta libere, nu fiind inregimentat in oastea credinciosilor cre(s)tinopati.
Se tot pune semnul de egalitate intre crestinism=civilizatie occidentala, proorocind sumbru caderea civilizatiei daca bisericile crestine nu mai au adepti (adica sclavi si cotizanti).
Contrar acestor panicarzi , cred ca civilizatia europeana se va reinventa si structura in registru ateu, fara ca prin asta sa se puna pe rug arta si cultura medievala de inspiratie crestina.
Daca religia devine si ramine o chestiune 100% privata, atunci derapaje asa cum vedem in lumea musulmana sunt excluse.
E aberant ca un occident ce a creat iluminismul, stiinta si tehnica moderna, pluralismul politic, democratia si economia libera de piata sa simta nevoia de a raspunde jihad-ului si statului islamic bazat pe sharia si coran cu o "recapitulare" a statului-teocratie, stare de fapt depasita de mult in occident.
E ca si cum in toiul razboiului rece, SUA in efortul de a se opune comunismului ar fi devenit si ele bolsevice:)))
Ce altceva mai pote fi spus decat discriminare pe fata bazata pe religie/cult?
faza asta cu descriminare s-a împuţit rău de tot ,las-o baltă nu mai ţine!
Dilema religie vs ateism dureaza 1-5 ani dupa care se alege una din tabere si nu mai prezinta interes, marea majoritate devenind agnostica.
Expresia lui Nietzsche cum ca "Dumnezeu a murit" este complexa si are multe aspecte.
Marea problema a religiilor crestine nu sunt alte religii sau ateismul, si agnosticismul. Pur si simplu nu mai este loc in viata noastra pentru religie sau discutii despre existenta ei.
foarte trist.
de altfel, cardinalul a uitat sa precizeze ca exista predicatori de toate convingerile si culorile, si ipocrizie pe toate drumurile. iar cei care vand cu inversunare minciuni nu intra nici in categoria pasionatilor, nici in cea a anostilor. poate intr-un cerc ceva mai jos - al saptelea, sa zicem :D
Papa nu e fata catolicilor? Si nu din cauza lui poate sute de mii de persoane au parasit biserica catolica, pentru ca i-a protejat pe preotii pedofili?
"Iata de ce avem noi frica de intalnirea cu islamul. Pentru ca islamul se prezinta cu un chip precis, cu o voce care vorbeste. "
Fiti fara grija, cine scapa de jugul "bisericilor" catolica si ortodoxa, nu mai pune botul la chestii mult mai primitive
imi place ca la inceput
Cardinalul Gianfranco Ravasi este realist in cea ce priveste Islam. Islam va invinge toate Ideologiile si Filozofiile, si mai ales toate religiile de pe planeta asta. Cine nu are prejudecati, precum Michael H.Hurt, va intelege ce spun si va crede asta. Islam e o alternativa. Islam este VALOAREA UMANA. Islam e o stiinta foarte bogata. Aceasta civilizatie de azi isi are radacini din Islam. Allash e a totinteleptul si a totstuitorul. Inainte am fost crestin, acum nu mai sunt. M-am intors la starea in care m-am nascut si in care se nasc toti oamenii: musulman, supus numai Domnului a Cel Puternic: ALLAH. Multi ateisti si oameni intelectuali si chiar genii in delungul istoriei au devenit musulmani, si chair cei din stiinta moderna mai ales. Islam nu e ce se stie la nivel mondial prin mas-media. Islam este Kor´an(numai in araba, traducerile sunt doar pentru sensurile din Kor´an), SUNNA Profetului Muhammad(sas), adica cea ce a spus si cea ce a facut de la momentul Revelatiei pana cand a murit, si Stiintele Islamului.
te-ai prins?
Ceea ce Cardinalul Gianfranco omite sau nu stie ori mai degraba incearca sa acrediteze este ca cei doi uriasi ai gandirii Romanesti din secolul XX, cei mai mari ganditori romani pe care Franta i-a adoptat si adorat inainte a ne numi in masa "cersetori", erau adevarati patrioti si mai presus de orice erau credinciosi. Desigur, Crestini Ortodocsi, poate de aceea Cardinalul i-a condamnat la necredinta.
Ganditorii de care amintesti erau atei declarati. In cazul lui Cioran, cel putin, scepticismul/ nihilismul operei sale nu lasa loc niciunui dubiu.
Acum inteleg ca tu esti vreun ortodox emotional care poate nu se simte tocmai in largul "afland" ca cei doi mari ganditori nu-i impartasesc credintele personale, dar daca esti o persoana cat de putin inteligenta vei invata sa treci peste asta si sa accepti ca exista si mari ganditori romani care nu-ti impartasesc opiniile/credintele si care nu si-au facut un scop in viata din integrarea in turma.
acum,vad aici postate o multime de ineptii de un
talibanism ortodox (daca pot spune astfel) iesit din comun.Pana acum 22 de ani,habar n-aveau de Cioran si/sau Ionesco,dar acum isi dau cu presupusul!?Hai sa fim seriosi!! Oare cati au citit ceva din opera lui Cioran sau cati au vazut vreuna din piesele lui Ionesco?
Ceea ce constat este absenta oricarui apetit pentru dialog cult si civilizat.Mai trebuie sa curga multa apa pe Dambovita pana sa ajungem
la asa ceva!!
Cât despre Cioran, poate ar fi fost suficient ca unii comentatori să fi citit „Lacrimi şi Sfinţi”, unde domnia sa Emil, spune (citez din memorie): îl urăsc/detest pe Iisus Hristos pentru că „a cucerit pentru sine pe toate femeile frumoase şi inteligente”. Atenţie, constatarea este a domnului Cioran nu a mea!
Bine-nţeles că aceste aspecte mă deranjează, aşa cum deranjează o pietricică intrată pe furiş în pantof; însă ceea ce mă face să „sufăr” cu-adevărat, este faptul că în discuţie aceşti interlocutori îşi asumă responsabilitatea astfel: GAGA, GIGEL, MITICĂ...,