Marti, 1 noiembrie, de la ora 18:30, la restaurantul Negresco (str. Stavreopoleos nr. 3), va avea loc lansarea cartii "Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930-1950" de Lucian Boia, informeaza un comunicat remis HotNews.ro. Vor vorbi: Gabriel Liiceanu, Sorin Lavric si Lucian Boia. Invitat special: Victor Rebengiuc.

afis lansare Lucian BoiaFoto: Editura Humanitas

Invitatul special al serii este Victor Rebengiuc, care o sa citeasca publicului din cartea lui Lucian Boia.

Despre subiectul cartii:

"Greu de gasit o alta tara care sa fi trecut, ca Romania, prin atatea regimuri politice de-a lungul unui singur deceniu. (...) Ce experiment putea fi mai bun, pentru a testa comportamente, decat o asemenea cursa presarata cu obstacole? Subiectii experimentului sunt membrii elitei intelectuale. Le vom urmari reactiile in fata unei istorii cu intorsaturi neasteptate si brutale. Iluzii, refuzuri, adaptari, cedari, evadari... toata gama de atitudini e prezenta. Si destine de tot felul, cu suisuri si coborari, ascensiuni vertiginoase, ca si dramatice prabusiri." (Lucian Boia)

"Am zice ca intelectualul, mai ales el, ar trebui sa fie un om liber. Nu inseamna ca si este. E supus, ca oricine, conjuncturilor istorice si presiunilor ideologice. Intr-un fel sau altul, cariera lui e dependenta de Putere (cu atat mai mult intr-un regim autoritar si, fara doar si poate, intr-unul totalitar). Nu putini intelectuali au de altfel fascinatia Puterii; se simt ei insisi mai puternici, adapostiti la umbra ei. In tot cazul, intelectualul are o abilitate: aceea de a gasi de fiecare data argumente potrivite pentru a justifica si a se justifica. Mai ales atunci cand i se pare ca istoria si-a dat verdictul. Pentru intelectual, glasul istoriei este irezistibil." (Lucian Boia)