Igor Casu, istoric moldovean: Disputa teritoriala sovieto-romana asupra Basarabiei ne-a avantajat in anii '70
"In URSS a existat o politica coloniala in republicile unionale. Dar daca privim aspectul economic, au existat provincii sau teritorii din afara Rusiei, care traiau mai bine decat metropola. Tarile baltice traiau poate nu mai bine decat Moscova, dar mai bine decat Rusia per total.
La un moment dat, chiar Republica Moldova a trait mai bine. Aceasta disputa teritoriala sovieto-romana asupra Basarabiei ne-a avantajat la un moment dat, mai ales din anii '70, cand s-au inceput la Bucuresti si in alte orase constructiile megalomanice.
Brejnev a fost in Romania, apoi a venit in Chisinau si l-a dojenit pe primul secretar de atunci: "Dar voi de ce nu construiti? Cam nimic de la plecarea mea din '52, voi nu va prea miscati. Am fost la Bucuresti, acolo se construieste masiv, foarte serios. Moldovenii o sa inceapa sa se uite peste Prut. Incepeti sa construiti si voi".
In acest sens am beneficiat de un plan consistent din partea Moscovei, ca sa incerce sa diminueze aceasta dezvoltare a Romaniei."
Piromanii arhivelor comuniste: "rusii cei rai", "moldovenii cei buni" / Cum se pedepseste "indrazneala" de a-i fi trimis o scrisoare lui Gorbaciov
Adrian Cioflanca (istoric) despre lupta pentru arhivele comuniste: Ne erau ascunse fonduri intregi, erau scoase file din dosar. Era o lupta ca in primul razboi mondial: metru cu metru

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
De la circa 66% la sf. anilor '80, proportia celor care se autoindentifica drept etnici 'moldoveni' sau 'romani' a crescut la 78% apoi la 89% in acest an.
Cei 11% minoritari sunt rusi 2%, ucrainieni 2%, gagauzi 4%, bulgari 2%, altii 1%.
Nu au fost luati in calcul si locuitorii regiunii separatiste nistrene, circa 500.000, dintre care 350.000 sunt rusi si ucrainieni (pt comparatie, e echivalent cu numarul secuilor in Harghita si Covasna).
Sondajul a fost facut pe un esantion reprezentativ intre 20 august si 2 septemebrie 2011 de Gallup International.
Un fim despre zeci de mii de romani de dincolo de Nistru, in Ucraina.
Institutul Fraţii Golescu din Bucureşti vă invită pe 1 noiembrie 2011 de la ora 18:00 la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român pentru a viziona filmul "MOLDOVENI DIN STÂNGA NISTRULUI" realizat de cunoscutul prezentator TV, Marian Voicu.
Interesul mediatic pentru Transnistria (Tiraspol), o clonă contemporană a fostei R.A.S.S. Moldovenească, croită de Stalin după Unirea din 1918 a eclipsat "cealaltă" Transnistrie (Balta) aflată acum în componența Ucrainei.
O populație compactă, vorbitoare de română, purtătoare a unei culturi populare și a tradițiilor românești, este uitată în răsăritul pravoslavnic, ignorată de presă și de conaționali. Aici a apărut în prima jumătate a secolului XX un curent religios, în esență o manifestare de emancipare națională, cunoscut ca "Mișcarea de la Balta" sau "inochentiștii", după numele călugărului basarabean Inochentie care i-a fost inițiator și păstor.
Filmul realizat de Marian Voicu, de altfel singurul film dedicat românilor din stânga Nistrului aduce imaginea de azi a unor comunități românești, strivite între uitare și deznaționalizare, care se încăpățânează să supraviețuiască.
Oare ce e precar aici: exprimarea sau corectura?