Tarantella del Gargagno (din Gargagna) si Pizzicarella (din regiunea Puglia) sunt doua cantece specifice sudului Italiei. Cele doua melodii au fost interpretate de grupul Truverii in cadrul evenimentului "Truver colindand prin Europa", desfasurat in Sala Pod a Casei de Cultura a Studentilor.

Mihai Todor - TruverFoto: Andra Radu

Tarantella defineste un grup de dansuri populare italiene, dar denumirea difera de la o regiune la alta (in Salento si Puglia poarta numele de pizzica). Celebrul dans provine din Taranto, regiune in care exista credinta ca muscatura unei tarantule (paianjen-lup european, Lycosa tarantula) ar provoca o manifestare isterica si convulsiva, denumita "tarantism". Remediul gasit de oamenii secolelor XVI-XII: victima trebuia sa danseze frenetic, pe ritmuri rapide, pentru a anihila veninul.

Dintre instrumentele folosite de trupa Truverii pentru redarea celor doua piese: castaniete, acordeon, saz.

Tarantella del Gargagno - sudul Italiei, sec. XVII

"E vara. Un tanar sub un maslin canta de dragoste pentru fata care-l refuza. Chiar daca i-a adus flori, i-a construit o fantana, i-a construit gradina... Ea nu stie ce sa faca si canta Tarantella del Gargagno".

Pizzicarella - sudul Italiei (Puglia), sec. XVII

"Din nou in sudul Italiei, sudul insorit din Puglia. In piata mare a satului s-au adunat oamenii. In mijloc, o fata se misca frenetic pe ritmuri de tamburina. Parc-ar fi un ritual de exorcizare. Mi se spuna ca fata a fost muscata de o tarantula. Si este pusa sa danseze ca sa scape de venin. Am intrat si noi in aceasta frenezie a dansului si cantecului Pizzicarella. E un cantec de vindecare si de dragoste in acelasi timp."

Despre Truverii

Truverii sunt un grup de muzica medievala si traditionala, alcatuit din Mihai Serghei Todor (initiator, instrumente de suflat, percutii, voce, conducatorul trupei), Carmen Maruntelu (initiator, voce, percutii), Andra Stanciu (chitara, oud, voce, percutii, dulcimer), Daniel Pop (percutii, voce, saz, instrumente de suflat).

Instrumentele utilizate de membrii trupei Truverii:

  • Instrumente de suflat: flaut vertical (sopranino, sopran, alto, tenor), caval, ocarina, fluier, talf, fluier cimpoi, tutora, bombarda, cimpoi estonian
  • Instrumente cu corzi: chitara, vioara, Simphonia, saz, oud
  • Percutii: tamburine, tamora, toba, daf, djambeuri, darbuka, bodh-run, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopotei, dublu ton, bete, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa, ocean drums
  • Instrumente traditionale: vioara saracului, arborele ploii, scoici, dramba, armonica

Detalii despre grupul Truverii gasiti aici.