Dans Transilvan (din sec. XVII) si Busuiocul (Basilicum, text traditional) sunt doua cantece inspirate de Codex Caioni (codice creat de Ioan Caianu, primul autor atestat de muzica transilvaneana culta). Codex Caioni este o lucrare muzicala gasita in 1988 in peretele unei manastiri transilvane. Se crede ca exemplarul (unicat) a fost ascuns in primii ani ai regimului socialist, pentru a fi salvat de la distrugere.

Carmen si Mihai - doi TruveriFoto: Andra Radu
  • Asculta mai jos cele doua melodii, in interpretarea formatiei de muzica veche Truverii, in cadrul evenimentului "Truver colindand prin Europa", desfasurat in Sala Pod a Casei de Cultura a Studentilor.

Lucrarea Codex Caioni poarta numele calugarului franciscan Ion Caianu (cunoscut si ca Johannes Caioni, Kajoni Janos), constructor de orgi si organist, care timp de treizeci de ani a transcris pentru sine toate cantecele si dansurile care puteau fi auzite in secolulul XVII in Transilvania, precum si compozitiile proprii.

Codicele a mai fost "adus la lumina" si in perioada interbelica, fiind atunci intocmite cateva transcriptii ale unor piese continute in el. Era vorba insa de "incercari" imprecise (copistii facand adesea adaugiri si corectand in mod eronat).

Dans Transilvan (sec. XVII) - inspirat de Codex Caioni (Ion Caianu)

Busuiocul (Basilicum, text traditional) - despre "o nunta de demult din spatiul carpatin, unde mesenii, care au mancat si au baut, sunt poftiti sa joace un "Busuioc".

Despre Truverii

Truverii sunt un grup de muzica medievala si traditionala, alcatuit din Mihai Serghei Todor (initiator, instrumente de suflat, percutii, voce, conducatorul trupei), Carmen Maruntelu (initiator, voce, percutii), Andra Stanciu (chitara, oud, voce, percutii, dulcimer), Daniel Pop (percutii, voce, saz, instrumente de suflat).

Instrumentele utilizate de membrii trupei Truverii:

  • Instrumente de suflat: flaut vertical (sopranino, sopran, alto, tenor), caval, ocarina, fluier, talf, fluier cimpoi, tutora, bombarda, cimpoi estonian
  • Instrumente cu corzi: chitara, vioara, Simphonia, saz, oud
  • Percutii: tamburine, tamora, toba, daf, djambeuri, darbuka, bodh-run, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopotei, dublu ton, bete, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa, ocean drums
  • Instrumente traditionale: vioara saracului, arborele ploii, scoici, dramba, armonica

Detalii despre grupul Truverii gasiti aici.