Elogii, ode, ditirambi

VIDEO Cum era proslavit Carol al II-lea de intelectualii anilor 1930

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2011, 19:37 Life | Prin oraş


Carol al II-lea
Foto: Agerpres
​Tudor Arghezi, George Calinescu, Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu se numara printre intelectualii care au tinut sa isi exprime, de cele mai multe ori public, sentimentele de "dragoste si netarmurit devotament si recunostinta" pentru Carol al II-lea, care se angajase in demersul de sprijinire a culturii romanesti (moral, dar si material). Devenit "protector" al Academiei, el avea un cuvant decisiv de spus in selectarea candidatilor pentru fotoliile de academician. De asemenea, legea Casei scriitorilor din 1939 stabilea un sistem de pensii pentru scriitori.

Cum era numit Carol al II-lea: "frumosul Crai", "Regele culturii", "exceptionala personalitate", "Marele Stapan si indrumator al sufletului romanesc", al carui destin a fost "sa ne cuprinda in intregime", deasupra lui Ludovic al XIV-lea si Frederic cel Mare

Revenirea lui Carol II in tara, cu avionul (iunie 1930), avea sa fie descrisa cu mult "lirism" de scriitori ca Arghezi si Sadoveanu: "aparitia sa, din cer, pe aripi repezi, intareste si intregeste elementul mistic".

 • Vezi mai jos modul in care Carol al II-lea era proslavit de intelectualii romani ai anilor '30. Informatii publicate de istoricul Lucian Boia in noul sau volum, "Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930-1950".
 • Vezi si o inregistrare cu Victor Rebengiuc citind un pasaj din cartea lui Lucian Boia.

Pe tot parcursul domniei, Regele i-a sustinut pe intelectualii romani, afirmandu-le neincetat locul de frunte in societate. Pe langa aspectul moral, a contat si cel material, datorita lui Carol fiind editate carti sau oferite ajutoare banesti si premii...

Intelectualii ajunsesera de asemenea sa beneficieze de legea Casei scriitorilor din 1939 (care a stabilit un sistem de pensii pentru scriitori). Se anunta si ridicarea unui palat al scriitorilor.


Aderca, Felix (prozator, poet, estetician și eseist)

Felix Aderca il numeste pe Carol al II-lea "Regele culturii", "primul care a ridicat glasul pentru apararea sfantului mister al libertatii de creatie". Si ii dedica un articol intreg intr-un numar din Adevarul (1937).

Tot Felix Aderca spune ca au fost inainte Ludovic al XIV-lea si Frederic cel Mare, dar ca Regele Romaniei se ridica deasupra tuturor, fiind singurul singurul care ar avea o adevarata politica culturala (in timp Ludovic ii folosea pe scriitori ca pe slujbasii lui, iar Frederic se inconjura de un cerc de prieteni scriitori)


Arghezi, Tudor (poet, prozator, dramaturg si publicist)

Tudor Arghezi il numeste pe Carol, in "Carol II Rege", "frumosul Crai", pe care "De-a pururea de-aci 'nainte / Au sa ni-l tie vremurile minte".

"O sa-si aduca-aminte vantul / Cel ce-i asculta gandul si cuvantul / Vantul acela, care de la cer / L-a pogorat pe un vultur de fier", mai spune Arghezi, pomenind revenire a lui Carol in tara, cu avionul (iunie 1930).


Calinescu, George (critic si istoric literar, scriitor, publicist, academician)

George Calinescu il asaza pe Carol "oarecum la egalitate" cu Ludovic al XIV-lea si vorbeste despre legatura intre principe si artisti: "Arta e un produs de individualitate, care pentru a fi inteles are nevoie de o minte receptiva tot atat de rara ca si geniul. Daca domnii romani ar fi facut bisericile prin mijlocirea eforiilor si a comitetelor, azi n-aveam nici Curtea de Arges, nici Trei Ierarhi".

Calinescu spune despre Carol, in Revista Fundatiilor Regale (1940), ca "a facut mai mult decat oricare altul".

De altfel, Calinescu are o faima de "cameleon": avand initial idei de stanga si dezlantind adevarate atacuri impotriva miscarii de dreapta, Calinescu ajunge sa scrie articole elogioase la adresa lui Carol (ex. "Regele" sau "Nihil sine Deo, nihil sine Rege"). Devine apoi democrat, iar ca dupa instaurarea comunismului adera la ideologia noului regim.


Petrescu, Camil (romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet)

Calitati pe care Camil Petrescu le vede la Carol: "Nervi tari, o rabdare fara margini, luciditate, calm, atentie cand supravegheaza, dar si o putere de hotarare fulgeratoare si sigura cand e nevoie".

"Totul ce e regesc in aceasta exceptionala personalitate care intruneste calitatile cele mai neasteptate in aceeasi structura. Un maret prestigiu fizic, o inteligenta geniala cu o putere de munca fabuloasa, pe care o vadeste din zori si pana la miezul noptii..."


Rebreanu, Liviu (romancier, dramaturg și academician)

Liviu Rebreanu spune, in "Regele si scriitorii": "Regele a impus izbanda intelepciunii si a salvat drepturile artei", prin faptul ca "a recunoscut mai intai autonomia artei care implica libertatea deplina de creatie".

Tot Liviu Rebreanu ii scrie Regelui (dupa ce romancierul fusese ales membru al Academiei Romane) o scrisoare in care isi exprima "profundul devotament" si "nemarginita admiratie", adaugand ca "niciodata si nicaieri in lume, nici un suveran si nimeni n-a facut pentru literatura si creatorii ei cat a implinit Majestatea Voastra".


Sadoveanu, Ion Marin (romancier, dramaturg, poet şi eseist)

Ion Marin Sadoveanu (pe numele sau real Iancu-Leonte Marinescu), care avea sa ocupe postul de subsecretar de stat la Culte si Arte (pentru putina vreme), ii transmite "dragoste si netarmurit devotament si recunostinta Marelui Stapan si indrumator al sufletului romanesc".


Sadoveanu, Mihail (povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic)

Mihail Sadoveanu despre Carol II: "tot ce e durere, grija si speranta in noi se afla inmiit in fiinta Sa. Destinul sau a fost sa ne cuprinda in intregime". (in Munca si voie buna, 1940)

Revenirea lui Carol II in tara, in iunie 1930, cu avionul, este interpretata de Sadoveanu in spirit liric: "aparitia sa, din cer, pe aripi repezi, intareste si intregeste elementul mistic".


Vezi mai jos o marturie "pitoreasca" a sociologului Henri H. Stahl despre implicarea Regelui Carol al II-lea in viata culturala. (text din noul volum al istoricului Lucian Boia, citit de actorul Victor Rebengiuc cu ocazia lansarii)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6188 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  rege al culturii si al cartilor de joc (Joi, 3 noiembrie 2011, 19:54)

  Alex [anonim]

  au uitat ca era cartofor si din cauza lui am pierdut tablouri de valoare inestimabila, precum si alte bunuri si personalitati. pacat ca a fost om cult, dar in cele din urma distrus de cultul personalitatii si interesul personal
  iar ca sa il prezinti pe arghezi ca un admirator al monarhiei mi se pare mult spus, volumul 1907 prezinta tocmai lupta taranului, rascoala impotriva Monarhiei
  • +10 (12 voturi)    
   interesant (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:18)

   rica venturiano [anonim] i-a raspuns lui Alex

   ne mai facem si noi cultura, aflam ca taranii de la 1907 s-au rasculat impotriva monarhiei. parca-i vad stand seara pe langa foc si lucrand la proiectul de constitutie republicana. cred ca de-aia i-au si invins mosierii, ca in loc sa fie uniti in cuget si-n simtiri ei pierdeau vremea cu dezbateri pe tema "republica prezidentiala vs republica parlamentara".
  • +3 (5 voturi)    
   rascoala din 1907 (Joi, 3 noiembrie 2011, 21:10)

   LEC [anonim] i-a raspuns lui Alex

   N-a fost impotriva monarhiei, in mod explicit; mai degraba impotriva arendasilor ( de natie , nu zic,pentru ca pot fi acuzat de antisemitism ) si a sistemului feudal intarziat mult la noi
   • -3 (3 voturi)    
    rock (Vineri, 4 noiembrie 2011, 1:26)

    rica [anonim] i-a raspuns lui LEC

    si bineintzeles regele nu a intervenit (rascoala)ca avea pistolul la tampla si bla bla..
    punct si de la capat.
    individu asta care raspundea la numele de carol -nu a cedat Transilvania (o bucata) -si bineintzeles si el avea pistolul la tampla
    • +2 (2 voturi)    
     Transilvania (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:24)

     Sore [utilizator] i-a raspuns lui rica

     Bucata aia din Transilvania la care te referi nu a fost cedata de Rege, ci luata prin dictatul de la Viena. Opozitia fata de dictat insemna declansarea razboiului impotriva Germaniei, Austriei, Ungariei s.a. Ce i se poate imputa, intr-o anumita masura, este cedarea Basarabiei, desi si asta a fost decisa prin vot in Consiliul de Coroana.
   • +1 (3 voturi)    
    istoria Romaniei vs fizica cuantica (Marţi, 8 noiembrie 2011, 0:13)

    math [anonim] i-a raspuns lui LEC

    Cat va mai trece pana sa intelegem ca istoria Romaniei este inca o enigna pentru acest popor ?

    1907 cu greu se poate numi numi rascoala. Cateva manifestari violente, pornite contra arendasilor (majoritari evrei, dar care adusesera o crestere insemnata a productiei, in timp ce boierii duceau o vie-en-rose la oras). Apoi manifestarile s-au raspandit cu sprijin bolsevic din exterior.

    Comunistii au creat ulerior o intreaga istorie mincinoasa cu zeci de mii de morti si alte aberatii.

    Cat despre Carol al II-lea si Iuliu Maniu principalul responsabil pentru revenirea "regelui" in 1930 mai este foarte mult de sapat.
 • +4 (8 voturi)    
  dar dupa 1944?? (Joi, 3 noiembrie 2011, 20:29)

  brucanianul [anonim]

  Poate ar trebui sa spunem deschis ca acei lingai de serviciu dupa 1944 au trecut subit pe linga marele URS...Arghezi si-a denuntat neamurile,Sadoveanu cu a sa ,,Lumina de la Rasarit",George Calinescu care l-a uitat pe Eminescu,Camil Petrescu cu ,,OMUL dintre oameni"Acesti scritori au fugit de adevar de frica gulagului stalinist....Sa-i respecte tinerii de azi care nu au apucat sa-i citeasca???Generatia Facebook nu a auzit de ei...
  • 0 (0 voturi)    
   Ma bucur ca va pot ajuta ... (Joi, 3 noiembrie 2011, 23:08)

   Marse [anonim] i-a raspuns lui brucanianul

   ... semnalandu-va ca aceasta carte trateaza atitudinile intelectualilor romani in perioada 1930-1950 (cum ati fi putut observa, eventual, citind titlul) .. adica, si dincolo de 1944 ...

   Lectura placuta ...
 • -3 (3 voturi)    
  NU L-ATI VAZUT PE CEZAR PETRESCU (Joi, 3 noiembrie 2011, 21:03)

  pointless man [utilizator]

  cum linge intr-o carte intreaga - "Cei Trei Regi". E atit de gretoasa incit nu pot sa frunzaresc mai mult de patru pagini. Uimitor la toti "intelectualii" aia in comparatie cu epoca comunista este ca fiecare din ei avea o cariera solida pe care nici macar voda nu putea sa o puna in pericol. Si atunci de ce "slaveau" ? Hm. Cred ca raspunsul se gaseste la "intelectualii" de azi - multi fac la fel, mai putin ad personam caci nu mai avem un UNIC, mai mult prin non-combat. Drept e ca neo-bolsevicii au ciozvirte grase cu care sa-i mituiasca: vreun minister, un institut inventat ad-hoc, etc. Veche boala, grea boala.
 • -3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 noiembrie 2011, 21:47)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Am fost la lansare ... (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:31)

  Marse [anonim]

  Lucian Boia a fost modest, agreabil vorbitor si eminent istoric, ca de obicei .

  Liiceanu a tzinut un speech absolut jenant atat ca verbozitate siropoasa, cat si din puct de vedere al lipsei celor mai elementare cunoshtintze de istorie: printre altele, plasa Imperiul Austro-Ungar prin evul mediu . (In spatele meu, Zoe Petre, care stie istorie, bombanea nervoasa) .

  A fost de mare ironie replica autorului, pana atunci pus in umbra de antevorbitori, care a declarat ca, de fapt, ideea de inceput fusese sa scrie o carte intitulata "<<Intelectualii si Carol II>> sau, mai bine, <<Intelectualii LUI Carol II>>" ...

  Ah, cat regret ca nu i-am vazut chipul lui Gabriel Liiceanu la aceasta eleganta dar directa palma pe un obraz din ce in ce mai insensibil !...
  • 0 (2 voturi)    
   vai, ce savuros esti (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:55)

   BuLiGaS [anonim] i-a raspuns lui Marse

   M-ai facut curios ... chiar regret ca nu am fost acolo. Mi-a placut relatarea ta.
  • 0 (0 voturi)    
   bravo (Vineri, 4 noiembrie 2011, 1:30)

   rica [anonim] i-a raspuns lui Marse

   si mie, bravo-ai fost ca un pahar de braga rece rece
   cosistent si rocoritor
 • -1 (1 vot)    
  Deja vu... (Vineri, 4 noiembrie 2011, 11:17)

  anonim [anonim]

  Inca o dovada, daca mai era nevoie, ca situatia la care s-a ajuns in "Epoca Ceausescu" nu e deloc un accident. Vorbim atat de mult mult de formele aberante ale comunismului in Romania, dar uitam sa ne punem intrebarea de ce tocmai noi? De ce tocmai Romania a avut parte de cea mai aberanta forma de "comunism"? Sa fie chiar o simpla intamplare? Tot intamplare sa fie si faptul ca tot noi avem acum una dintre cele mai distorsionate forme de "capitalism"? Nu cumva e ceva care tine de mostenirea genetica, sau mai degraba culturala a acestui minunat popor?
 • 0 (2 voturi)    
  frateee (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 11:09)

  visio [anonim]

  dar ce-l mai pupa astia in locuri secrete, ascunse soarelui; adica, mai toti ne periem sefu un pic, macar din complezenta, dar asa presuri mai rar am vazut....
  ma intrebe ce se poate spune despre Alexandru Ioan Cuza, fondsatorul Romaniei moderne....ups, mai nimic pentru ca el a facut din taran proprietar, a infiintat institutii fundamentale ale Statului; facand o analogie intre vremea lui Cuza si vremea lui Carol, vedem clar ca pe vremea primului romanul a iesit in castig; sa nu uitam de miscarile sociale care au condus la aparatia pe scena politica a PCR; deci, ne cam dam seama cat de bine a fost pentru omul de rand pe vremea lui carol 2 sau 3 sau...whatever; intr-un final omagial, traiasca otv-ul....
  • +1 (1 vot)    
   Da' stii ceva istorie... (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 15:16)

   Sore [anonim] i-a raspuns lui visio

   1. PCR a aparut in 1921, cand Rege era Ferdinand, nu Carol II.
   2. PCR a aparut in contextul expansiunii curentului socialist (inclusiv prin forma sa revolutionar-extremista care era comunismul utopic) in mai toata Europa.
   3. Nu miscarile sociale au condus la aparitia pe scena politica a PCR, ci "miscarile" URSS. De altfel, PCdR se afla sub controlul direct al Comintern, conducatorii sai fiind numiti de la Moscova, de multe ori fiind cetateni straini. Iar pana scoaterea sa in afara legii (in 1924), a jucat un rol absolut minor pe scena politica romaneasca (inca o dovada a faptului ca nu avea nici o legatura cu invocatele "miscari sociale").
   4. Perioada de varf a economiei romanesti inainte de '47 (ramasa perioada de varf pentru vreme indelungata si dupa aceea) au fost anii '37 - '38, aceasta fiind si perioada la care se raportau comunistii pe vremea lui Ceausescu pentru a evidentia "progresul". Alt indiciu legat de perioada in care "romanul a iesit in castig" eu nu vad.
   5. Al. I. Cuza a avut merite incontestabile in procesul de formare a statului roman modern (chestia cu fondatorul e mai mult decat o exagerare), insa a avut si actiuni nocive pentru evolutia Principatelor Romane catre democratie si in directia apropierii de Europa (occidentala). Un singur exemplu: prin lovitura de stat, a abolit Constitutia in vigoare si a impus o alta prin care se infiinta o a doua Camera a Parlamentului - Senatul, cu 2/3 din membri numiti de el.
   6. Nu-ti face griji, in scoala se vorbeste despre Al. I Cuza destul de mult (si in termeni chiar nemeritat de pozitivi).
   7. Acest material este unul din foarte putinele aparute, in care este abordata si o latura pozitiva a domniei lui Carol al II-lea, la care se refereau si intelectualii mentionati - sustinerea culturii. Fata de cat de mult s-a scris despre el in termeni negativi, reprezinta mai nimic (cantitativ vorbind).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by