In Galicia, Santiago de Compostella, in secolul al XIII-lea, "se vorbea mult despre Alfonso al X-lea el Sabio, regele care conducea cu inteligenta si bunatate. Asa ii spuneau localnicii de acolo - El Sabio, caci in culegerea sa (Cantigas de Santa Maria) a strans multa intelepciune, precum in cantecul Como poden, ce ne spune despre puterea credintei care ne poate vindeca chiar daca am cazut in pacat."

Daniel Pop - TruverFoto: Andra Radu

Alfonso X "el Sabio" (1221-1284) a fost incoronat rege al Castiliei, regatului Leon si Galiciei in 1252. A fost unul dintre cei mai importanti lideri din istoria Spaniei.

A avut numeroase contributii culturale, in domenii precum astronomie si astrologie, religie, istorie, legislatie. In domeniul muzical, este cunoscut pentru lucrarea Cantigas de Santa Maria, ce contine 420 de cantece scrise in limba galiciana-portugheza.

Printre aceste melodii se afla si Como poden. Cantecul face parte si din repertoriul grupului de muzica veche Truverii si a fost interpretat in cadrul evenimentului "Truver colindand prin Europa", desfasurat la Casa de Cultura a Studentilor din Capitala.

Como poden (sec. XIII) - versuri

"Como poden per sas culpas

Os omes seer contreitos

Assi poden pella Virgen

Depois seer saos feitos

Ond'a veo a un ome,

Por pecados que fezera,

Que foi tolleito dos nembros

D'ua door que ouvera

Et durou assi cinc' a? os

Que moverse non podera:

Assi avia os nembros

Todos do corpo maltreitos.

Con esta enfermidade

Atan grande que avia

Prometeu que, se guarisse,

A Salas logo irya

E ha livra de cera

Cad' ano ll' ofereria;

E atan toste foi sao,

Que non ouv' y outros preitos".

(sursa text: lyricstime.com)

Despre Truverii

Truverii sunt un grup de muzica medievala si traditionala, alcatuit din Mihai Serghei Todor (initiator, instrumente de suflat, percutii, voce, conducatorul trupei), Carmen Maruntelu (initiator, voce, percutii), Andra Stanciu (chitara, oud, voce, percutii, dulcimer), Daniel Pop (percutii, voce, saz, instrumente de suflat).

Instrumentele utilizate de membrii trupei Truverii:

  • Instrumente de suflat: flaut vertical (sopranino, sopran, alto, tenor), caval, ocarina, fluier, talf, fluier cimpoi, tutora, bombarda, cimpoi estonian
  • Instrumente cu corzi: chitara, vioara, Simphonia, saz, oud
  • Percutii: tamburine, tamora, toba, daf, djambeuri, darbuka, bodh-run, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopotei, dublu ton, bete, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa, ocean drums
  • Instrumente traditionale: vioara saracului, arborele ploii, scoici, dramba, armonica

Detalii despre grupul Truverii gasiti aici.