- Populatia Bucurestiului si alogenii (cetatenii de alte etnii)
- Primarul NU era ales prin vot public
- Statul romanesc si "triada" intelectualilor: primarul-preotul-invatatorul
- Cum s-a convertit Petru Groza (un capitalist desavarsit) la comunism
- Mihai Eminescu - dusman al familiei regale?
Populatia Bucurestiului la 1900...
"La 1900, populatia Bucurestiului era in jur de 730.000 de locuitori (exista un Anuar Statistic la 1898 pentru asta).
Foarte interesant e ca nu exista strada in acest oras, de la Sepcari (in Centrul Vechi) pana la Soseaua Colentinei (care mergea de nu mai stiai de tine), unde sa nu traiasca un procent de 10-15% de alogeni - cetateni romani, dar de alte origini etnice sau confesionale.
In alte zone ale orasului, pe alte strazi, precum Armeneasca sau in zona sistematizata a Dealului Spirii sau in Centrul Vechi, concentratia de populatie alogena era mult mai mare - mergea pana la 70-80% din totalul populatiei. Oameni care au disparut dupa 1947 cu rapiditate".
... in vremuri cand Primarul nu era ales prin vot public
"Primarul era numit de Ministrul de Interne, nu era ales prin vot public. Prin vot public erau alesi membrii consiliului, in numar de sase, care propuneau Primarul General Bucurestiului, el urmand sa fie confirmat in functie de Ministrul de Interne. De aceea, primarii puteau sa ajute - un medic, de pilda, cum a fost Nicolae Minovici - sa stranga toti cersetorii si bagabontii din oras (s-a intamplat in 1905), cu ajutorul Prefecturii Capitalei, dar si al Ministerului de Interne. Asadar, mai multa ordine".
Romania - mult deasupra Greciei
"Petre Pandrea a dezvoltat o idee intr-o carte foarte interesanta, numita "Helvetizarea Romaniei". El a definit-o dintr-o perspectiva in desfasurare, cand rusii erau deja aici, dupa 1945. Aproape utopic sa "helvetizezi" o tara aflata foarte aproape de foarte multe interese. Dar daca istoria s-ar fi oprit astfel, in 1938, nu in 1940 sau 1947, Romania n-ar fi fost comparabila cu Grecia. Ar fi fost mult deasupra ei. Si a fost si-atunci deasupra ei. Desi statul grec e cumva mai vechi, in sensul perioadei moderne (apare undeva dupa 1830)".
Ion I.C. Bratianu si "idealul vostru"
"O intamplare reala, petrecuta la Colegiul Sfantul Sava, in 1924. Mi-a fost povestita de elevul de atunci. Era un inceput de an scolar.
Cum se deschidea un an scolar in toamna anului 1924? A venit Primul Ministru al Romaniei de atunci, Ion I. C. Bratianu, insotit de directorul scolii (nu de inspector), din clasa in clasa. A luat clasele mari, care terminau liceul. Si a spus acelasi lucru in fiecare clasa.
Dupa ce clasa i-a fost prezentata de elevul cel mai bun, le-a spus: "Generatia mea a luptat sa faca Romania Mare. Ne-am implinit visul. Generatia voastra trebuie sa se lupte sa o pastreze. Acesta trebuie sa fie idealul vostru."
Acel tanar de atunci, care s-a stins acum cativa ani, cand mi-a povestit, aceasta intamplare era foarte vie in ochii lui.
Generatia de la 1848 era deja stinsa catre 1900. Insa generatia intermediara, de pilda generatia lui Ion I. C. Bratianu, este cea care a implinit visul de la 1848. Si care trebuia sa ofere acest vis implinit, spre pastrare, generatiilor urmatoare. Asa se petrec lucrurile in mod normal".
De ce s-au prabusit periferia si intreaga societate romaneasca?
"Periferia la 1900 si pana la 1945-1950, chiar daca au fost doua razboaie si vin multi la marginea orasului, veti vedea totusi ca reprezinta un filtru foarte important pentru fiecare oras. Deoarece fiecare comunitate face o selectie: de caractere, de selectie, de stari sufletesti. In general, omul inadaptabil este bine ambalat si oferit autoritatilor, sau trimis de unde a venit. Asta se intampla cand periferiile sunt colonizate, timp de o generatia sau doua, de cei care vin, caci nu oricine vrea sa vina. La urma urmei, vin cei buni (care vor o cariera) si mai vin altii care vor sa traiasca altfel si atunci intervine codul penal (indata de sunt depistati si clasificati).
Insa periferiile oraselor noastre, mai alese ale oraselor mari, au avut si foarte multi "altii" care nu au vrut sa vina in oras, care nu s-au adaptat nici pana astazi. Dincolo de asta, cartierele muncitoresti, vechile micro-raioane devenite apoi cvartale de locuinte uriase, care anvelopeaza orasul aproape de jur imprejur, au fost proiectate in asa fel incat nu numai sa fie ieftine, dar oamenii sa poata fi usor de manipulat.
Fata de blocurile interbelice, apartamentele muncitoresti au vecinii fata in fata, pentru ca in anii '80 sa vada vecinul cu ce veneai tu acasa sau cine venea la tine acasa. Unii mai dadeau si rapoarte. Asta inseamna disconfort - sa cresti de mic, sa te maturizezi, sa imbatranesti intr-un astfel de loc. Acum se implinesc doua generatii (una s-a stins si cealalta imbatraneste).
Adesea, in astfel de blocuri, de la Drumul Taberei pana in Berceni, pe o scara de bloc (asta era politica atunci) existau trei-patru intelectuali (un medic, un profesor). In rest pui asistente (daca-s medici), pui muncitori (daca-s profesori). Pentru ca intelectualul sa nu fie numai in inferioritate, dar si supravegheat continuu. 40 de ani - e suficient sa prabusesti o societate.
Dar natura are puterea miraculoasa de a reveni. Si sunt convins ca suntem pe drumul cel bun, desi suntem inca indepartati de aceasta idee. Lucrurile nu vor ramane asa".
Drumul elitelor in perioada 1850-1900
"Cei care finalizasera un doctorat in strainatate si veneau la Bucuresti (sau la Iasi, sau la Craiova) si aveau o catedra ii trimiteau pe cei mai buni elevi, cu recomandare, la aceeasi universitate si aproape la acelasi profesor unde ei au fost licentiati si doctoranzi. Culoarul era deja deschis. De la 1850, eram foarte temeinic ancorati pe aceste repere la Viena, la Berlin, la Paris.
La nivelul de baza al piramidei sociale, o recomandare avea o putere foarte mare. Putini elevi mergeau la liceu. Ajungeau acolo cei mai buni, la recomandarea invatatorului. O recomandare scrisa de mana, fara parafa, fara sa semneze inspectorul, o recomandare facuta de invatatorul tau de la sat deschidea poarta unui liceu in resedinta de judet. Dadeai examen. Si daca reuseai sa convingi la acest examen, care era oral (in fata unei comisii, cu adulti in fata ta), atunci primeai bursa. Bineinteles ca invatatorul acela dadea, in toata viata lui, doar cateva recomandari. Si tocmai de aceea, acest document semnat de el era luat in seama. Aceste culoare au fost practic anulate dupa 1947."
Statul romanesc si "triada" intelectualilor
"Un proiect initiat de Dimitrie Gusti in perioada interbelica in privinta mediului rural: statul romanesc trebuie sa se bazeze pe trei intelectuali cu putere imediata - "o triada": primarul, preotul si invatatorul. Invatatorul dadea recomandarea, iar preotul stia carte si, pana nu demult, el tinea castiful cu toti care plateau impozite (chiar si in orasele noastre, parohia era cea care administra taxele si impozitele, pe liste cu locuitorii fiecarei parohii). Ne va fi de mare ajutor refacerea acestei triade".
Despre actele de coruptie satirizate de Caragiale in opera sa
"I.L. Caragiale a "decupat". "O scrisoare pierduta" si-a avut premiera cu publicul nu intr-o sala de teatru, ci la Gradina Rasca, in spatele Universitatii. A fost un esec. Lumea nu s-a regasit, n-a ras. A fost furios Caragiale.
Primaria orasului Bucuresti publica, la sfarsitul fiecarui an, in presa centrala, un tablou cu cheltuieli si venituri. Si observi, foarte curios, ca sunt venituri si cheltuieli fara sa depaseasca. Aceea era intr-adevar transparenta.
Existau intr-adevar "interventii" pentru captarea bunavointei. Pana si latinii faceau asta. Dar, dupa captarea bunavointei, trebuia sa convingi. Era un examen. Era o comisie.
La votul cenzitar, povestea Argetoianu ca intra in depresie de cate lingurite cu dulceata si serbeturi trebuia sa manance, cand ii vizita pe toti aceia care erau votanti in judetul lui. Stateau ore intregi discutand literatura, muzica, problemele locului - erau multe la care trebuia sa faci fata.
Perioada interbelica aduce votul universal si secret. Si atunci cand totul este la secret, dispare transparenta. Decupajul lui Caragiale a invins. Un decupaj care nu era majoritar".
Petru Groza, un capitalist desavarsit, convertit la extrema stanga
"Petru Groza a avut o tinerete austro-ungara si nobiliara. Daca-l vedeai plimbandu-se cu bastonul acela cu maciulie de fildes, te gandeai ca tanarul asta va fi de extrema stanga? A fost insa un nobil (!) de extrema stanga. A avut o tinerete austro-ungara, iar ca adult a fost un capitalist desavarsit (a avut o banca, numita Dacia, cu foarte multe proprietati, intreprinderi, mori). Si, intr-o buna zi, dupa 1945, isi nationalizeaza bunurile si le doneaza statului.
Ligia Minovici mi-a povestit ca obisnuia sa faca o masa cu avocati, una cu medici, invitati cu care statea de vorba. Si a povestit, la masa organizata pentru avocati, a spus cum deodata si-a data seama ca societatea, vrem nu vrem, se va schimba radical. Le-a spus copiilor, la ultima masa burgheza: "De maine va faceti ghetele, de maine va faceti patul, va faceti curat in camera, va gatiti. Nu mai aveti guvernanta, nu mai avem oameni in casa. Nu vom mai avea nimic!" Asta a spus. Si a si facut."
Eminescu - dusman al familiei regale?
"Mihai Eminescu era un personaj fabulos, viu, puternic. O forta de care se temeau multi. Cei care s-au temut cel mai mult au fost cei din preajma regelui Carol.
Eminescu, prin gazetaria lui si prin poezia fascinanta, ridica probleme. El a fost internat la Institutul Caritatea (particular), alcatuit de Titu Maiorescu si condus de Alexandru Sutu. Sunt versiuni, argumentate cumva, care sustin ca ar fi fost omorat de unul dintre bolnavii acestui institut, intr-o perioada de weekend, cand nu erau foarte bine supravegheati. Insa sunt si alte versiuni, argumentate si ele, la randul lor, ca fiind un personaj care putea ridica probleme in continuare doar traind - trebuia sa dispara.
Cert este ca toata munca lui si personalitatea lui mai ales - creau probleme intr-o anumita latura a elitelor politice, nu neaparat legate de persoana regala. Mai ales ca Eminescu a fost in salonul literar al Reginei Carmen Sylva. In Palatul Regal. Si nu numai o data".
Nu ca in capitalism curge lapte si miere, dar cel putin exista o sansa pentru cei destepti si muncitori sa iasa din gloata si sa o duca mai bine. E drept, gloata o duce rau in continuare.
Comunistii au facut industrializare fortata, au construit mult, repede si inevitabil prost. Au masluit statistici, au creat planuri cincinale complet rupte de economia reala. Zeci de fabrici care produceau pe stoc, rafinarii, otelarii care depaseau cu mult nevoile interne si materia prima disponibila, orase intregi compromise de poluare, sate care si-au pierdut identitatea si tesutul social, tarani stramutati la oras si deveniti muncitori peste noapte, orase care si-au dublat populatia (bucurestiul avea 1 mil de locuitori dupa razboi) prin construirea de cartiere dormitor, de platforme si mastodonti industriali.
"industrie adevarata si de calitate"??? glumesti. Romania exporta doar in tari bananiere si doar la preturi de dumping. sistem performant? daca a fost atat de performant de ce a colapsat din interior, de ce nu a functionat comunismul absolut nicaieri, din cuba in germania si din coreea in urss???
sistemul actual, bazat intr-adevar pe nonvaloare si furt, e tributar tocmai mentalitatii inoculate pe vremea comunistilor, cand valorile adevarate au fost decimate, iar furtul (fizic sau intelectual), falsul, minciuna au devenit moneda curenta la toate nivelurile societatii. "bunurile intregului popor" erau de fapt ale nimanui, deci se putea pradui ca-n codru. lipsa de respect pentru ceilalti si pentru spatiul public tot de atunci ni se trage...
mai sunt multe de zis, uitam cam repede...
O zi buna!
Fara suparare, nene, dar tineretea nu este un pacat si nici varsta garantia intelepciunii. Din pacate comunismul a schimbat oranduirea normala, care spune ca varsta te transforma in om intelept.
PS: Dragi hotnewsi, terminati odata cu sistemul asta de minusuri care inhiba comentarii! Este stupid si antidemocratic, lasati vizibil orice comentariu! Un click in plus necesar pentru a citi ceva nu este mult, dar cand sunt 50 de comentarii inhibate sub o stire, nu sta nimeni sa dea 50 de clickuri. Si voi stiti bine asta. Nu vreau sa va suspectez ca folositi acest sistem pentru manipulare (comentarii convenabile = mai vizibile decat comentarii incomode). E pacat ca un site de unde imi place sa imi iau stiri zilnic practica un asemenea sistem cu iz securist.
Trebuie sa intelegem un lucru, statul, fie el si comunist nu putea (si nu poate) construi locuinte de lux pentru cetateni. Fiecare trebuie sa se descurce. Pe vremea aia era mai greu sa obtii o locuinta mai confortabila, dar existau totusi. Nu pentru toata lumea, dar asta e valabil si astazi. Doar criteriile difera.
Cat despre faptul ca intr-un bloc erau cativa intelectuali si restul muncitori, asta era realitatea demografica (si asta e si acum de altfel). Singura diferenta e ca atunci toate clasele erau "egale" si primeau acelasi tip de locuinte. Desi in ultima perioada se cosntruiau tot mai multe blocuri "de intreprindere", numai pentru angajatii dintr-o anume fabrica sau eventual ramura. Tot din motive economice.
Eminescu ramane indubitabil stindardul intelectualitatii romanesti si un mega-simbol al statului roman.
Nu ştiu de ce autorul a introdus şi Craiova ?