Romania in vremea lui Carol I si prabusirea societatii in 40 de ani de comunism

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Marţi, 8 noiembrie 2011, 8:59 Life | Prin oraş


Adrian Majuru
Foto: SmartWoman
In ciuda coruptiei evocate in scrierile lui Caragiale, societatea romaneasca din jurul anului 1900 era caracterizata de "transparenta": "existau intr-adevar "interventii" pentru captarea bunavointei. Pana si latinii faceau asta. Dar, dupa captarea bunavointei, trebuia sa convingi. Era un examen. Era o comisie", a explicat istoricul Adrian Majuru zilele acestea, la Teatrul National, in cadrul conferintei "O zi din viata ta la vremea regelui Carol I". Alte subiecte discutate:
 • Populatia Bucurestiului si alogenii (cetatenii de alte etnii)
 • Primarul NU era ales prin vot public
 • Statul romanesc si "triada" intelectualilor: primarul-preotul-invatatorul
 • Cum s-a convertit Petru Groza (un capitalist desavarsit) la comunism
 • Mihai Eminescu - dusman al familiei regale?


Populatia Bucurestiului la 1900...

 
Mihai Eminescu era un personaj fabulos, viu, puternic. O forta de care se temeau mult. Cei care s-au temut cel mai mult au fost cei din preajma regelui Carol.
 
 
Adrian Majuru, istoric
"La 1900, populatia Bucurestiului era in jur de 730.000 de locuitori (exista un Anuar Statistic la 1898 pentru asta).

Foarte interesant e ca nu exista strada in acest oras, de la Sepcari (in Centrul Vechi) pana la Soseaua Colentinei (care mergea de nu mai stiai de tine), unde sa nu traiasca un procent de 10-15% de alogeni - cetateni romani, dar de alte origini etnice sau confesionale.

In alte zone ale orasului, pe alte strazi, precum Armeneasca sau in zona sistematizata a Dealului Spirii sau in Centrul Vechi, concentratia de populatie alogena era mult mai mare - mergea pana la 70-80% din totalul populatiei. Oameni care au disparut dupa 1947 cu rapiditate".


... in vremuri cand Primarul nu era ales prin vot public

"Primarul era numit de Ministrul de Interne, nu era ales prin vot public. Prin vot public erau alesi membrii consiliului, in numar de sase, care propuneau Primarul General Bucurestiului, el urmand sa fie confirmat in functie de Ministrul de Interne. De aceea, primarii puteau sa ajute - un medic, de pilda, cum a fost Nicolae Minovici - sa stranga toti cersetorii si bagabontii din oras (s-a intamplat in 1905), cu ajutorul Prefecturii Capitalei, dar si al Ministerului de Interne. Asadar, mai multa ordine".


Romania - mult deasupra Greciei

 
Dar daca istoria s-ar fi oprit in 1938, Romania n-ar fi fost comparabila cu Grecia. Ar fi fost mult deasupra ei.
 
 
Adrian Majuru
"Petre Pandrea a dezvoltat o idee intr-o carte foarte interesanta, numita "Helvetizarea Romaniei". El a definit-o dintr-o perspectiva in desfasurare, cand rusii erau deja aici, dupa 1945. Aproape utopic sa "helvetizezi" o tara aflata foarte aproape de foarte multe interese. Dar daca istoria s-ar fi oprit astfel, in 1938, nu in 1940 sau 1947, Romania n-ar fi fost comparabila cu Grecia. Ar fi fost mult deasupra ei. Si a fost si-atunci deasupra ei. Desi statul grec e cumva mai vechi, in sensul perioadei moderne (apare undeva dupa 1830)".


Ion I.C. Bratianu si "idealul vostru"

"O intamplare reala, petrecuta la Colegiul Sfantul Sava, in 1924. Mi-a fost povestita de elevul de atunci. Era un inceput de an scolar.

Cum se deschidea un an scolar in toamna anului 1924? A venit Primul Ministru al Romaniei de atunci, Ion I. C. Bratianu, insotit de directorul scolii (nu de inspector), din clasa in clasa. A luat clasele mari, care terminau liceul. Si a spus acelasi lucru in fiecare clasa.

 
Generatia mea a luptat sa faca Romania Mare. Ne-am implinit visul. Generatia voastra trebuie sa se lupte sa o pastreze. Acesta trebuie sa fie idealul vostru.
 
 
Ion I.C. Bratianu
Dupa ce clasa i-a fost prezentata de elevul cel mai bun, le-a spus: "Generatia mea a luptat sa faca Romania Mare. Ne-am implinit visul. Generatia voastra trebuie sa se lupte sa o pastreze. Acesta trebuie sa fie idealul vostru."

Acel tanar de atunci, care s-a stins acum cativa ani, cand mi-a povestit, aceasta intamplare era foarte vie in ochii lui.

Generatia de la 1848 era deja stinsa catre 1900. Insa generatia intermediara, de pilda generatia lui Ion I. C. Bratianu, este cea care a implinit visul de la 1848. Si care trebuia sa ofere acest vis implinit, spre pastrare, generatiilor urmatoare. Asa se petrec lucrurile in mod normal".


De ce s-au prabusit periferia si intreaga societate romaneasca?

"Periferia la 1900 si pana la 1945-1950, chiar daca au fost doua razboaie si vin multi la marginea orasului, veti vedea totusi ca reprezinta un filtru foarte important pentru fiecare oras. Deoarece fiecare comunitate face o selectie: de caractere, de selectie, de stari sufletesti. In general, omul inadaptabil este bine ambalat si oferit autoritatilor, sau trimis de unde a venit. Asta se intampla cand periferiile sunt colonizate, timp de o generatia sau doua, de cei care vin, caci nu oricine vrea sa vina. La urma urmei, vin cei buni (care vor o cariera) si mai vin altii care vor sa traiasca altfel si atunci intervine codul penal (indata de sunt depistati si clasificati).

Insa periferiile oraselor noastre, mai alese ale oraselor mari, au avut si foarte multi "altii" care nu au vrut sa vina in oras, care nu s-au adaptat nici pana astazi. Dincolo de asta, cartierele muncitoresti, vechile micro-raioane devenite apoi cvartale de locuinte uriase, care anvelopeaza orasul aproape de jur imprejur, au fost proiectate in asa fel incat nu numai sa fie ieftine, dar oamenii sa poata fi usor de manipulat.

 
Cartierele muncitoresti au fost proiectate in asa fel incat nu numai sa fie ieftine, dar oamenii sa poata fi usor de manipulat.
 
 
Adrian Majuru
Fata de blocurile interbelice, apartamentele muncitoresti au vecinii fata in fata, pentru ca in anii '80 sa vada vecinul cu ce veneai tu acasa sau cine venea la tine acasa. Unii mai dadeau si rapoarte. Asta inseamna disconfort - sa cresti de mic, sa te maturizezi, sa imbatranesti intr-un astfel de loc. Acum se implinesc doua generatii (una s-a stins si cealalta imbatraneste).

Adesea, in astfel de blocuri, de la Drumul Taberei pana in Berceni, pe o scara de bloc (asta era politica atunci) existau trei-patru intelectuali (un medic, un profesor). In rest pui asistente (daca-s medici), pui muncitori (daca-s profesori). Pentru ca intelectualul sa nu fie numai in inferioritate, dar si supravegheat continuu. 40 de ani - e suficient sa prabusesti o societate.

Dar natura are puterea miraculoasa de a reveni. Si sunt convins ca suntem pe drumul cel bun, desi suntem inca indepartati de aceasta idee. Lucrurile nu vor ramane asa".


Drumul elitelor in perioada 1850-1900

"Cei care finalizasera un doctorat in strainatate si veneau la Bucuresti (sau la Iasi, sau la Craiova) si aveau o catedra ii trimiteau pe cei mai buni elevi, cu recomandare, la aceeasi universitate si aproape la acelasi profesor unde ei au fost licentiati si doctoranzi. Culoarul era deja deschis. De la 1850, eram foarte temeinic ancorati pe aceste repere la Viena, la Berlin, la Paris.

 
Statul romanesc trebuie sa se bazeze pe trei intelectuali cu putere imediata - "o triada": primarul, preotul si invatatorul.
 
 
idee promovata de Dimitrie Gusti
La nivelul de baza al piramidei sociale, o recomandare avea o putere foarte mare. Putini elevi mergeau la liceu. Ajungeau acolo cei mai buni, la recomandarea invatatorului. O recomandare scrisa de mana, fara parafa, fara sa semneze inspectorul, o recomandare facuta de invatatorul tau de la sat deschidea poarta unui liceu in resedinta de judet. Dadeai examen. Si daca reuseai sa convingi la acest examen, care era oral (in fata unei comisii, cu adulti in fata ta), atunci primeai bursa. Bineinteles ca invatatorul acela dadea, in toata viata lui, doar cateva recomandari. Si tocmai de aceea, acest document semnat de el era luat in seama. Aceste culoare au fost practic anulate dupa 1947."


Statul romanesc si "triada" intelectualilor

"Un proiect initiat de Dimitrie Gusti in perioada interbelica in privinta mediului rural: statul romanesc trebuie sa se bazeze pe trei intelectuali cu putere imediata - "o triada": primarul, preotul si invatatorul. Invatatorul dadea recomandarea, iar preotul stia carte si, pana nu demult, el tinea castiful cu toti care plateau impozite (chiar si in orasele noastre, parohia era cea care administra taxele si impozitele, pe liste cu locuitorii fiecarei parohii). Ne va fi de mare ajutor refacerea acestei triade".


Despre actele de coruptie satirizate de Caragiale in opera sa

"I.L. Caragiale a "decupat". "O scrisoare pierduta" si-a avut premiera cu publicul nu intr-o sala de teatru, ci la Gradina Rasca, in spatele Universitatii. A fost un esec. Lumea nu s-a regasit, n-a ras. A fost furios Caragiale.

 
Perioada interbelica aduce votul universal si secret. Si atunci cand totul este la secret, dispare transparenta.
 
 
Adrian Majuru
Primaria orasului Bucuresti publica, la sfarsitul fiecarui an, in presa centrala, un tablou cu cheltuieli si venituri. Si observi, foarte curios, ca sunt venituri si cheltuieli fara sa depaseasca. Aceea era intr-adevar transparenta.

Existau intr-adevar "interventii" pentru captarea bunavointei. Pana si latinii faceau asta. Dar, dupa captarea bunavointei, trebuia sa convingi. Era un examen. Era o comisie.

La votul cenzitar, povestea Argetoianu ca intra in depresie de cate lingurite cu dulceata si serbeturi trebuia sa manance, cand ii vizita pe toti aceia care erau votanti in judetul lui. Stateau ore intregi discutand literatura, muzica, problemele locului - erau multe la care trebuia sa faci fata.

Perioada interbelica aduce votul universal si secret. Si atunci cand totul este la secret, dispare transparenta. Decupajul lui Caragiale a invins. Un decupaj care nu era majoritar".


Petru Groza, un capitalist desavarsit, convertit la extrema stanga

 
"De maine va faceti ghetele, de maine va faceti patul, va faceti curat in camera, va gatiti. Nu mai aveti guvernanta, nu mai avem oameni in casa. Nu vom mai avea nimic!"
 
 
Petru Groza, avocat si om de afaceri, prim-ministru in primul guvern comunist al Romaniei
"Petru Groza a avut o tinerete austro-ungara si nobiliara. Daca-l vedeai plimbandu-se cu bastonul acela cu maciulie de fildes, te gandeai ca tanarul asta va fi de extrema stanga? A fost insa un nobil (!) de extrema stanga. A avut o tinerete austro-ungara, iar ca adult a fost un capitalist desavarsit (a avut o banca, numita Dacia, cu foarte multe proprietati, intreprinderi, mori). Si, intr-o buna zi, dupa 1945, isi nationalizeaza bunurile si le doneaza statului.

Ligia Minovici mi-a povestit ca obisnuia sa faca o masa cu avocati, una cu medici, invitati cu care statea de vorba. Si a povestit, la masa organizata pentru avocati, a spus cum deodata si-a data seama ca societatea, vrem nu vrem, se va schimba radical. Le-a spus copiilor, la ultima masa burgheza: "De maine va faceti ghetele, de maine va faceti patul, va faceti curat in camera, va gatiti. Nu mai aveti guvernanta, nu mai avem oameni in casa. Nu vom mai avea nimic!" Asta a spus. Si a si facut."


Eminescu - dusman al familiei regale?

"Mihai Eminescu era un personaj fabulos, viu, puternic. O forta de care se temeau multi. Cei care s-au temut cel mai mult au fost cei din preajma regelui Carol.

Eminescu, prin gazetaria lui si prin poezia fascinanta, ridica probleme. El a fost internat la Institutul Caritatea (particular), alcatuit de Titu Maiorescu si condus de Alexandru Sutu. Sunt versiuni, argumentate cumva, care sustin ca ar fi fost omorat de unul dintre bolnavii acestui institut, intr-o perioada de weekend, cand nu erau foarte bine supravegheati. Insa sunt si alte versiuni, argumentate si ele, la randul lor, ca fiind un personaj care putea ridica probleme in continuare doar traind - trebuia sa dispara.

Cert este ca toata munca lui si personalitatea lui mai ales - creau probleme intr-o anumita latura a elitelor politice, nu neaparat legate de persoana regala. Mai ales ca Eminescu a fost in salonul literar al Reginei Carmen Sylva. In Palatul Regal. Si nu numai o data".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6990 vizualizari

 • -9 (9 voturi)    
  pe timpul lui carol... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:28)

  nenea [anonim]

  ...romania se ridica cumva, dar totusi. micul paris era un oras in care se auzea muzica banchetelor de fite ale vremii, in timp ce strazile erau groase de saraci desculti, opinca fiind un lox al taranilor. pe timpul comunismului intunecat ce-i drept de tirania prostilor, strazile erau ingrosate de muncitori care tineau o industrie adevarata si de calitate. sincer vorbind, daca nu ar fi existat restrictiile dec rahat de atunci, sistemul adoptat s-a dovedit mai performant, muuult mai performant decat cel actual, bazat pe nonvaloare si furt
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:53)

   Marcu [anonim] i-a raspuns lui nenea

   Asa ajungi sa gandesti cand nu intelegi regulile economice de baza. De genul: o economie este performanta atunci cand vind ceea ce produce la un pret mai mare decat costul de productie. In Romania comunista nu era asa, cheltuielile pentru ridicarea mastodontului industrial comunist au fost enorme, iar plata datoriilor a fost facut asuprind singurul domeniu performant al Romaniei: agricultura. Asa s-a ajuns ca unii sa munceasca in industrie si sa produca pierderi (pentru ca produsele erau de slaba calitate si vandute la preturi mici, sub costul de productie), acoperite de castigul produs de cei care munceau in agricultura. In final, toata lumea suferea, cu exceptia catorva "jmecheri".

   Nu ca in capitalism curge lapte si miere, dar cel putin exista o sansa pentru cei destepti si muncitori sa iasa din gloata si sa o duca mai bine. E drept, gloata o duce rau in continuare.
  • +5 (5 voturi)    
   sictir (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:54)

   cris [anonim] i-a raspuns lui nenea

   Aveam 12 ani la revolutie. Cu toate astea, am stat la cozi interminabile pentru o bucata de branza sau un litru de ulei. Am stat in intuneric si frig. Visam noaptea ca in cofetarie se gaseste guma turbo. Stiam ca ai mei asculta Europa Libera cu volumul dat la minim si ca oricine iti poate face un rau gratuit. Am fost la defilari. Rusine, nenea!
  • +6 (6 voturi)    
   @nenea (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:18)

   hwa [anonim] i-a raspuns lui nenea

   Din "muncitorii" aia de pe strazi erau cativa care trageau greul, restul beneficiau de munca altora si cautau ceva de furat. "Industria" bazata pe demolarea oraselor pentru a face loc hidoseniilor de blocuri comuniste facute "la norma", numai adevarata nu era. Restul de fabrici si uzine erau intreprinderi profitabile care mergeau bine in perioada interbelica si au fost confiscate de comunsti. Ba chiar multe dintre ele din pacate au fost si distruse. Ce a supravietuit prin minune, a fost tocat in schimb de proletarii burgheziti de dupa 1990. Mare industrie, mari industriasi si tovarasii care au avut grija de ele, mari si neo-proletarii care le explica tinerilor pe la anumite canale TV ce perioada de glorie a fost aia. Apropos de industrie, intalnesc des oameni care rad de faptul ca personajul ce conduce Steaua vorbeste de un anumit palat. Cati stiti ca ala a fost palatul Auschnittt si cati stiti cine a fost ?
  • +7 (7 voturi)    
   pe timpul lui Carol... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:21)

   alter_ego [anonim] i-a raspuns lui nenea

   Romania se ridica natural, crestea si se dezvolta firesc.
   Comunistii au facut industrializare fortata, au construit mult, repede si inevitabil prost. Au masluit statistici, au creat planuri cincinale complet rupte de economia reala. Zeci de fabrici care produceau pe stoc, rafinarii, otelarii care depaseau cu mult nevoile interne si materia prima disponibila, orase intregi compromise de poluare, sate care si-au pierdut identitatea si tesutul social, tarani stramutati la oras si deveniti muncitori peste noapte, orase care si-au dublat populatia (bucurestiul avea 1 mil de locuitori dupa razboi) prin construirea de cartiere dormitor, de platforme si mastodonti industriali.
   "industrie adevarata si de calitate"??? glumesti. Romania exporta doar in tari bananiere si doar la preturi de dumping. sistem performant? daca a fost atat de performant de ce a colapsat din interior, de ce nu a functionat comunismul absolut nicaieri, din cuba in germania si din coreea in urss???
   sistemul actual, bazat intr-adevar pe nonvaloare si furt, e tributar tocmai mentalitatii inoculate pe vremea comunistilor, cand valorile adevarate au fost decimate, iar furtul (fizic sau intelectual), falsul, minciuna au devenit moneda curenta la toate nivelurile societatii. "bunurile intregului popor" erau de fapt ale nimanui, deci se putea pradui ca-n codru. lipsa de respect pentru ceilalti si pentru spatiul public tot de atunci ni se trage...
   mai sunt multe de zis, uitam cam repede...
  • +4 (4 voturi)    
   Cat stii tu? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:23)

   Mistretzu [anonim] i-a raspuns lui nenea

   Domnule "nenea" ce varsta aveti? Cum puteti sustine ca inainte de '89 aveam o industrie adevarata si de calitate, ati lucrat atunci?! Dati-mi voie sa va contrazic, iar daca doriti va voi putea si argumenta.
   O zi buna!
   • -4 (6 voturi)    
    am suficienti ani (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:44)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Mistretzu

    da, am stat la cozi si eu. cozile erau ca sa se pregateasca o materie de exoport cu care s-au platit niste datorii. acele datorii erau mai mici decat cele de astazi, dar cu ele s-a construit o tara. ce s-a facut cu datoriile de azi? unde s-au dus banii? are dreptate @dormicum62 8 noiembrie 2011, 10:13), presa prezinta datale selectiv. nu agreez sistemul plin de restrictii anterior, insa acum sunt alte restrictii...vi se pare ca acum avem o industrie de calitate? ma faceti sa rad, NU avem industrie.
  • +3 (3 voturi)    
   nene, (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:09)

   Algernon [anonim] i-a raspuns lui nenea

   fă următorul exercițiu mental: în România nu ar fi existat nici o secundă de comunism! Și apoi privește la Europa de Vest...
   • -3 (7 voturi)    
    asta ar putea fi un argument serios (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:22)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Algernon

    totusi, intotdeauna am crezut ca vom fi si noi tratati de pe pozitii asemanatoare cu celelalte state europeene. daca fac un exercitiu mental, imi este teama ca ajung la datele prezente acum, in care romania este efecti folosita intr-un mod nefavorabil pentru noi. in fond, vorbim de aceeasi europa care ne-a lasat balta de atatea ori in conditii istorice dificile
   • -2 (4 voturi)    
    ai dreptate in ce spui (Marţi, 8 noiembrie 2011, 12:26)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui Algernon

    dar nu putem sa nu ne intrebam: ce s-ar fi intamplat daca hotii de azi ar fi privatizat ca la carte industria de atunci? credema, cel putin din punct de vedere al industriei chimice (nu spun de alte tehnologii mecanice, electronice. poate ca acolo eram in urma), acum am fi fost o tara b o g a t a.
   • +2 (2 voturi)    
    Am fi fost peste vest, zic eu (Marţi, 8 noiembrie 2011, 21:36)

    Exercitiu [anonim] i-a raspuns lui Algernon

    Si ne- am fi pastrat spiritul...suntem azi o societate bolnava pt ca ne- a fost mutilat spiritul, sufletul...elita ( intelectuali, muncitori, tarani) a pierit in temnitele comuniste, tot ce era rau si urat a iesit la suprafata iar ce- a mai ramas e ori pleczt peste granite ori mult prea slab sa se ia la lupta cu un sistem perfid, care distruge Romania si romanii incet, dar sigur... :(:(:(
 • 0 (6 voturi)    
  Romania interbelica? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:13)

  dormicum62 [anonim]

  Deci jumatate din blocurile construite in Bucuresti de catre italieni si evrei in perioada interbelica au cazut la cutremurele din 1941, 1977 si cea mai ramas va cadea la primul cutremur puternic. Regimul comunist a redistribuit averea tarii acumulata in cateva maini hulpave. Intre anii 1949 -1989 , in Romania sansele la viata au fost cat de cat egale ptr. toti cetatenii. La ora actuala ,blocurile ceausiste au calitate incomparabila fata de ce se construieste acum. Se tot preamareste perioada Carol I , Ferdinand , Carol II dar nu se spune intreg adevarul : mizeria in care traia cea mai mare parte a taranilor si muncitorimii , alfabetismul, locuinte fara lumina si canalizare in mijlocul Bucurestiului, speranta de viata la nici 40 de ani etc.
 • +1 (5 voturi)    
  Perioada interbelică (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:18)

  Omics [utilizator]

  S-a estimat PIB/locuitor în perioada interbelică și s-a constatat că a crescut foarte puțin în raport cu restul Europei, astfel că regiunile românești au căzut din mijlocul clasamentului european (inclusiv Vechiul Regat) la coada lui. Adrian Majuru nu este informat sub acest aspect. Comunismul le-a păstrat acolo. Din acest punct de vedere Marea Unire a fost o mare nenorocire. Istoricii ar trebui să poată explica de ce. Poate am înțelege ce avem de făcut ca să ieșim din postura de ultimă țară a Europei (albanezii, bulgarii se pare că ne vor depăși).
 • -5 (7 voturi)    
  Andrei Majuru (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:23)

  viciatul [anonim]

  D-le Andrei Majuru ,cum poti sa sustii ca societatea romaneasca s-a prabusit in cei 40 de ani de comunism. Pai in acea perioada s-au scris cele mai frumoase romane, poezii , s-au ridicat din randul taranimii intelectuali de valoare printre care probabil si parintii si bunicii dumitale .S-au construit fabrici , blocuri , strazi , sosele , s-au dezvoltat orase, industrii , agricultura era practicata la cel mai inalt nivel. Poti sa scri ca exista cortina de fier care impartea lumea in Est si Vest si ca Vestul nu te primea fara viza si bani . Poti sa spui ca exista securitate si ca nu puteai sa-ti faci de cap cu banii statului , poti sa spui ca in comertul socialist se fura -n in draci si ca cei prinsi erau aspru pedepsiti de militia economica , poti sa spui ca dupa 1984 datorita lui Gorbaciov , Romania a fost supusa unui frig si unei foamete si ca fiecare s-a descurtat cum a putut dar sa spui , sa scri ca Romania s-a prabusit in aceasta perioada este o mare greseala .
  • -4 (6 voturi)    
   corect (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:47)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui viciatul

   insa, cei de azi, care erau copii sau nu existau atunci inghit fara sa mestece articole ca acestea.
   • +2 (6 voturi)    
    ... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:18)

    Marcu [anonim] i-a raspuns lui nenea

    Varsta nu merge mana in mana cu intelepciunea intotdeauna, mai ales cand ai trait jumatate din viata intr-un sistem care a avut ca scop principal sa iti distruga libertatea de gandire si de exprimare. Am vazut multe exemple si stiu despre ce vorbesc.

    Fara suparare, nene, dar tineretea nu este un pacat si nici varsta garantia intelepciunii. Din pacate comunismul a schimbat oranduirea normala, care spune ca varsta te transforma in om intelept.

    PS: Dragi hotnewsi, terminati odata cu sistemul asta de minusuri care inhiba comentarii! Este stupid si antidemocratic, lasati vizibil orice comentariu! Un click in plus necesar pentru a citi ceva nu este mult, dar cand sunt 50 de comentarii inhibate sub o stire, nu sta nimeni sa dea 50 de clickuri. Si voi stiti bine asta. Nu vreau sa va suspectez ca folositi acest sistem pentru manipulare (comentarii convenabile = mai vizibile decat comentarii incomode). E pacat ca un site de unde imi place sa imi iau stiri zilnic practica un asemenea sistem cu iz securist.
    • 0 (2 voturi)    
     Re PS: De acord (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 17:34)

     afm [anonim] i-a raspuns lui Marcu

     Motiv pt care de mult nici nu mai comentez la subiecte, nu merita efortul
 • -6 (6 voturi)    
  Vadim (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:33)

  gicu [anonim]

  Parca este o asemanare intre Vadim si Eminescu...
 • 0 (6 voturi)    
  .... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:31)

  anonim [anonim]

  Destul de hazardata afirmatia ca blocurile "comuniste" au fast facute inghesut ca locatarii sa se supravegheze intre ei. Au fost facute asa in primul rand din motive economice, sa nu uitam de conditiile de atunci din mahalale, jumatate dintre "bucuresteni" locuiau in locuinte insalubre si suprapopulate, fara canalizare sau alte dotari. Pentru multi oameni aceste blocuri reprezentau confortul suprem (pentru cei care nu-si permit altceva chiar si astazi sunt locuinte confortabile).
  Trebuie sa intelegem un lucru, statul, fie el si comunist nu putea (si nu poate) construi locuinte de lux pentru cetateni. Fiecare trebuie sa se descurce. Pe vremea aia era mai greu sa obtii o locuinta mai confortabila, dar existau totusi. Nu pentru toata lumea, dar asta e valabil si astazi. Doar criteriile difera.
  Cat despre faptul ca intr-un bloc erau cativa intelectuali si restul muncitori, asta era realitatea demografica (si asta e si acum de altfel). Singura diferenta e ca atunci toate clasele erau "egale" si primeau acelasi tip de locuinte. Desi in ultima perioada se cosntruiau tot mai multe blocuri "de intreprindere", numai pentru angajatii dintr-o anume fabrica sau eventual ramura. Tot din motive economice.
  • +2 (2 voturi)    
   si in acest mod MÂrlănia s-a extins ! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 10:18)

   PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui anonim

   si in acest mod MÂrlănia s-a extins !
 • +3 (3 voturi)    
  De acord (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:38)

  O doamna [anonim]

  Excelent articol, mi-a mers la suflet.
 • +2 (2 voturi)    
  Pestele de la cap se-mpute (Marţi, 8 noiembrie 2011, 21:59)

  Costica [anonim]

  O frumoasa incursiune in trecutul Romaniei. Tara s-a ridicat cat timp a avut o clasa de intelectuali verticali si patrioti la conducere. A ajutat mult si petrolul, care ne-a pus pe harta si a catalizat si finantat tot procesul. Dupa Romania Mare si disparitia lui Carol 1 a venit criza mondiala din 29-33 si coruptia. Care l-a atins bine pe Carol al II-lea, care "primea" de la avutii vremii gen Max Aushnit, etc, valize de bani pt contracte si favoruri. Comunismul adus pe tancuri rusesti a ras toti intelectualii si a produs paiate gen Ion Iliescu, Petre Roman, Mircea Geoana, care si-au vandut tara in doua secunde pentru mici favoruri. Romania a mers cat a mai avut oameni scoliti in vechiul regim, adica pana in anii 70; au mai fost 10 ani de crestere datorita politicii abile a lui Ceausescu si ajutorului american, dupa care totul a cazut. Actuala generatie la 40 de ani nu este atinsa atat de rau de indobitocirea comunista si multi au verticalitate. Tot ceea ce s-a reusit pozitiv actualmente in tara li se datoreaza in mare parte lor.
  Eminescu ramane indubitabil stindardul intelectualitatii romanesti si un mega-simbol al statului roman.
 • +2 (2 voturi)    
  caracter (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 14:06)

  Ana [anonim]

  Daca poporul era de calitate, nu ar fi fost asa de usor de influentat - vezi polonezii.
 • +1 (1 vot)    
  veneau la Iaşi şi la Bucureşti ! (Vineri, 11 noiembrie 2011, 9:43)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  veneau la Iaşi şi la Bucureşti !
  Nu ştiu de ce autorul a introdus şi Craiova ?
 • 0 (0 voturi)    
  superior (Vineri, 11 noiembrie 2011, 17:25)

  dyno [anonim]

  și comisaru Moldovan era superior comisarului Roman


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by