Castelul Bran, Complexul National Muzeal Astra, Muzeul Brukenthal si Muzeul National Peles sunt cele mai vizitate complexe muzeale din Romania, expozitiile lor fiind vazute in acest an de sute de mii de persoane, potrivitMediafax.

Castelul BranFoto: Agerpres

Castelul Bran a avut, in perioada 1 ianuarie-31 august 2011, circa 430.000 de vizitatori pana la sfarsitul anului, numarul acestora urmand sa depaseasca 550.000. Numarul vizitatorilor romani la Bran continua sa fie insa mai mare - circa 61% - decat cel al vizitatorilor straini - 39%.

"Anul trecut, Castelul Bran a avut 517.000 de vizitatori, iar anul acesta, estimarile sunt ca numarul total de vizitatori va creste cu circa 8% fata de 2010. Am avut luni in care numarul turistilor a crescut cu 18%, insa pe primele opt luni media de crestere a fost de 8,6%", a declarat Alexandru Priscu, directorul Castelului Bran. Cresterea numarului de vizitatori la Castelul Bran s-a datorat numarului mai mare de evenimente organizate fata de anul trecut, inclusiv nunti, dar si climatului economic care si-a mai revenit in acest an, considera directorul Castelului Bran.

Si Complexul National Muzeal Astra din Sibiu a fost foarte vizitat anul acesta. Pana la sfarsitul lunii octombrie, Muzeul Astra a avut 348.626 de vizitatori, iar estimarile sunt ca, pana la sfarsitul anului, muzeul din Sibiu va atrage circa 400.000. Numarul vizitatorilor Muzeului Astra este in crestere, avand in vedere ca, anul trecut, institutia a avut 230.504 vizitatori, dupa cum au declarat reprezentantii muzeului.

O alta institutie muzeala care s-a regasit in traseul cultural al turistilor anul acesta este si Muzeul National Brukenthal. In lunile ianuarie-octombrie, Muzeul National Brukenthal a inregistrat 311.417 vizitatori. Reprezentantii muzeului au declarat ca aceasta raportare este relativa, deoarece nu include toate cifrele de vizitare, o parte dintre ele urmand sa le parvina la sfarsitul anului. Totusi, estimarea lor este ca numarul de vizitatori ai Muzeului National Brukenthal va fi similar cu cel al anului trecut, cand expozitiile institutiei au fost vizitate de 372.731 de persoane.

Castelul Peles

Castelul Peles

Foto: Agerpres

Muzeul National Peles, care include Pelesul si Pelisorul, a avut, in primele noua luni ale acestui an, 185.240 de vizitatori, prognoza de vizitatori pana la sfarsitul lui 2011 fiind de 282.000. Reprezentantii Muzeului National Peles se asteapta insa ca prognoza lor sa fie depasita. "Anul trecut, prognoza noastra a fost de 280.000 de vizitatori, iar la sfarsitul anului, prognoza noastra a fost depasita, Muzeul Peles avand, la 31 decembrie 2010, 280.871 de vizitatori. De asemenea, prognoza noastra pe primele noua luni a fost de 180.000 de vizitatori, ea fiind depasita, iar la 30 septembrie, Muzeul National Peles a avut 185.240 de vizitatori", au explicat reprezentantii Muzeului National Peles.

Nici institutiile muzeale din Capitala nu au fost ocolite anul acesta de vizitatori.

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a fost vizitat, pana la 1 noiembrie, de 246.372 de persoane (dintre care 120.300 straini). Reprezentantii institutiei au declarat ca estimeaza ca numarul vizitatorilor Muzeului Satului sa ajunga la 300.000 pana la sfarsitul anului, dat fiind faptul ca in luna decembrie muzeul va organiza o serie de evenimente dedicate sarbatorilor de iarna. Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a avut anul trecut 303.296 de vizitatori - 180.000 straini (cei mai multi, germani, americani si spanioli) si restul romani.

In ceea ce priveste Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), acesta a fost vizitat, in perioada ianuarie-septembrie, de 55.817 persoane, iar estimarile sunt ca, pana la sfarsitul anului, institutia va fi vizitata de peste 70.000 de persoane (dintre care circa 30% sunt vizitatori straini). Anul trecut, MNAR a avut 81.300 de vizitatori, dupa cum au declarat reprezentantii institutiei.

Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti (MNAC) are, in medie, circa 60.000 de vizitatori pe an, dupa cum a declarat Mihai Oroveanu, directorul institutiei. El a precizat insa ca aceste estimari sunt "modeste", intrucat numai la Noaptea Muzeelor institutia pe care o conduce este vizitata gratuit de aproximativ 9.000 de vizitatori. De asemenea, MNAC organizeaza tot felul de manifestari, precum Rokolectiv - un festival de muzica electronica si arte conexe -, care atrag si cate o mie de tineri pe seara, dar si programe de conferinte si programe pentru copii, care atrag, de asemenea, foarte multe persoane, a explicat Mihai Oroveanu.

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, care a fost inchis pentru renovare si modernizarea expozitiei permanente in ianuarie 2009 si redeschis pe 17 septembrie anul acesta, a fost vizitat, in prima luna (17 septembrie-17 octombrie), de 59.835 de persoane, numar de vizitatori care, intre 2000 si 2009, era inregistrat de-a lungul unui an. Din totalul vizitatorilor inregistrati in acest interval, 34.047 au fost copii si studenti, numarul adultilor ridicandu-se la 25.788. Un numar-record de vizitatori pe parcursul unei singure zile a fost atins pe 23 octombrie, cand 4.955 de persoane au vizitat expozitia. Citeste mai multe: VIDEO FOTOGALERIE Muzeul Antipa, de nerecunoscut dupa un "facelift" care a durat trei ani