​FOTOGALERIE Adolescent in Epoca de Aur

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2011, 20:59 Life | Prin oraş


Fotogalerie: Adolescent in Epoca de Aur
​"Sursa de inspiratie sa fie izvorul viu al muncii, al vietii poporului nostru, nu ulcioarele, chiar aurite, care pot deforma realitatile" - cu astfel de ganduri ale lui Nicolae Ceausescu incepeau toate almanahurile si revistele pe care le rasfoiau, inainte de '89, tinerii din "generatia cu cheia de gat". "Astazi ni se pare socant, dar noi ne obisnuisem sa deschidem un Almanah Femeia si sa-l salutam intai pe Tovarasu'. Dupa ce il salutam pe Tovarasu' si citeam poezia "Partidul, Ceausescu, Romania", mergeam mai departe sa vedem ce articole sunt in almanah. De fapt, nu ne uitam, pentru ca ne obisnuisem sa nu bagam in seama, sa ignoram. Acesta a fost poate modul nostru de rezistenta: treceam peste. "Ei, si ce daca?"," a explicat Milviuta Ciausu, profesor de istorie al Liceului Benjamin Franklin, in cadrul unui proiect intitulat "Adolescent in Epoca de Aur". Click pe poza pentru a vedea fotogaleria.
 • Profesorii in timpul comunismului - prieteni ai elevilor
 • Cum ne petreceam timpul liber in epoca de aur
 • Cum era perceput Occidentul
 • Toate revistele incepeau cu Tovarasu'
 • Umilintele indurate in cadrul "muncii patriotice"
Desfasurat zilele trecute in cadrul Liceului Benjamin Franklin din Bucuresti, proiectul "Adolescent in Epoca de Aur" a pornit de la o idee a Institutului de Istorie Orala din Cluj Napoca. Astfel de proiecte se desfasoara in peste 60 de scoli din tara.


Profesorii - prieteni ai elevilor

"Adolescent in Epoca de Aur" a inclus si o serie de interviuri realizate de elevi cu parintii. "Nu exista, in interviurile luate, nici o persoana care sa nu vorbeasca laudativ la adresa profesorilor - ca niste persoane care se interpuneau intre ei si regimul politic", a explicat Milviuta Ciausu.

 
Cum ne adresam profesorilor? Cu Domnule! Niciodata nu eram tovaras cu profesorul care ne invata!
 
 
Daniel Petriceanu, profesor
"Poate de aceea li s-a parut ca a fost asa de minunata perioada adolescentei parintilor vostri. De aceea v-au vorbit ca despre o perioada frumoasa (in afara de faptul ca e tineretea lor): si pentru faptul ca au fost niste oameni care sa-i protejeze. Povestea profesorul Petriceanu ca la intalnirea de 10 ani, dirigintele i-a spus: "Imi pare rau ca n-am stiut ca o sa se-ntample asta! V-as fi pregatit si pentru acest lucru, pentru schimbarea de regim!"."

"Cum ne adresam profesorilor? Cu Domnule! Niciodata nu eram tovaras cu profesorul care ne invata!" (Daniel Petriceanu, profesor la Liceul Mihai Viteazul din Capitala)

"Regula era aceea: stiam ca suntem cu totii tovarasii tuturor, toti spuneam "tovarase" tuturor. Dar nu stiu daca vreodata, in cei patru ani de liceu, m-am adresat vreunui profesor cu "tovarase"!" (Milviuta Ciausu)

"Tot ceea ce conta se invartea in jurul vietii din liceu. Am avut profesori buni si ei creau o atmosfera minunata". (Georgina Todea)

In multe cazuri, profesorii erau cei care, la defilarile de 1 mai sau de 23 august, gaseau o portita ca pe elevi sa nu-i bata soarele-n cap, sa nu moara de foame: "faceam act de prezenta si plecam".


Ani de liceu...

De ce matricolele cuprindeau denumiri de genul "Scoala Generala de 10 ani Nr. 75": pentru ca Ceausescu a dorit ca invatamantul obligatoriu sa fie de 10 ani si atunci scolile generale s-au transformat, din scoli I-VIII, in scoli I-X. Existau si locurile la liceu, dar cei care nu intrau la liceu ramaneau la scoala generala pana in clasa a X-a.

 
Occidentul insemna pentru mine guma de mestecat sau cutia de Pepsi
 
 
un fost adolescent in Epoca de Aur
Ce insemna timpul liber in perioada comunista: fotografii, muzica, scrisori, colectionatul timbrelor. "Erau mijlocul prin care tanarul din noi voia sa faca altceva decat i se spunea".
 
"Scrisoarea a disparut din peisajul vietii contemporane. Noi scriam scrisori catre prieteni - uneori in clasa - pentru ca nu terminam de spus ce aveam sa ne spunem si pentru ca nu exista messenger (sau alta forma de comunicare online)".

Exista o moda la sfarsitul anilor '80, prin care se facea rost de niste bani: "faceam felicitari si le vindeam cum puteam sau lucram pentru cei de la Fondul Plastic. Erau felicitari facute manual, pe hartie fotografica. Exista o tehnica de imprimare si apoi le coloram intr-un anume stil".


Cum percepeam Occidentul

Cei mai multi vedeau Occidentul in filme, de pilda celebrul Dallas, care arata ce inseamna "casa cu piscina":

Cateva marturii ale fostilor adolescenti din perioada comunista:
 • "Occidentul insemna pentru mine guma de mestecat sau cutia de Pepsi"
 • "Occidentul? O, Doamne! Taramul de dincolo de negura!"
 • "Occidentul il percepeam doar din ceea ce auzeam la Europa Libera"
 • "Noi vedeam Occidentul in revistele de moda. O astfel de revista trecea din mana in mana, sa ne croim, sa convingem croitoreasa, sa ne suparam daca nu nimereste. Revistele acesteau erau o comoara cand aveau si tipare la sfarsit".

Toate incepeau cu Tovarasu'

"Astazi ni se pare socant, dar noi ne obisnuisem sa deschidem un Almanah Femeia si sa-l salutam intai pe Tovarasu'. Dupa ce il salutam pe Tovarasu' si citeam poezia "Partidul, Ceausescu, Romania", mergeam mai departe sa vedem ce articole sunt in almanah. Pe pagina urmatoare - tot el. Dar aveam rabdare, treceam si peste pagina 2. Aflam ca "cel mai iubit fiu al poporului" e in fruntea destinelor tarii - de parca putea cineva sa uite. Vedeam pe la ce speech-uri a mai fost, treceam apoi si de asta. De fapt, nu ne uitam, pentru ca ne obisnuisem sa nu bagam in seama, sa ignoram. Acesta a fost poate modul nostru de rezistenta: treceam peste. "Ei, si ce daca?"

 
Sursa de inspiratie sa fie izvorul viu al muncii, al vietii poporului nostru, nu ulcioarele, chiar aurite, care pot deforma realitatile.
 
 
(citat atribuit lui) Nicolae Ceausescu
Toate revistele si almanahurile incepeau cu Tovarasu: Almanah Femeia, Magazin Istoric, Almanah Adevarul, Almanah Flacara, Almanah Cinema. Cateva cuvinte ale lui Nicolae Ceausescu, la inceputul unui astfel de almanah: "Sursa de inspiratie sa fie izvorul viu al muncii, al vietii poporului nostru, nu ulcioarele, chiar aurite, care pot deforma realitatile".
 
"Drept pentru care filmele, in ultimii ani ai regimului comunist, ajunsesera sa tina 45 de minute, dupa ce se taiau toate imaginile care puteau, Doamne fereste!, sa ne trimita cu mintea la vreo lume aurita si frumoasa si prospera".


Hrana pentru sufletul adolescentilor

Despre "cartile de temelie" (Lenin, Marx) se invata la Invatamant Politic.

Cartile pe care le citeau toti adolescentii cu placere erau insa volume precum: "Cel mai iubit dintre pamanteni" (era foarte greu de gasit), "Vocile Noptii" (Augustin Buzura), "Laleaua Neagra", "Ciresarii", "Winnetou", "Shogun", ori scrierile lui Jules Verne.

 
Exista un comert subteran si exista lumea lui "a face rost" si a lui "ma descurc eu cumva". Era lumea lui "a face rost de". Or asta nu e tocmai o stare de normalitate
 
 
Milviuta Ciausu, profesoara
"In special persoanele care traiau in Bucuresti spuneau ca mergeau cu mare placere la teatru. Imi spunea Lucia Moldoveanu ca "actorii anilor '70-'80 au fost incantarea copilariei si tineretii mele"."

"Noi suntem generatia care a fost numita, dupa Revolutie, fie "Decreteii", fie "generatia irosita", fie "generatia de sacrificiu", fie "generatia cu cheia de gat" - personal nu ma regasesc in nici una dintre aceste denumiri. Am fost si generatia care a fost masiv pe strada in '89 si care am stat la coada sa cumparam ziare - coada de la carne a fost inlocuita, in ultimele zile ale anului '89, de cozile la ziare" (Milviuta Ciausu).

Carti precum "Cel mai iubit dintre pamanteni" se gaseau foarte greu. "Exista un comert subteran si exista lumea lui "a face rost" si a lui "ma descurc eu cumva". Era lumea lui "a face rost de" - or asta nu e tocmai o stare de normalitate. O pereche de blugi costa cam jumatate dintr-o leafa - blugii sunt cel mai banal obiect de imbracaminte din garderoba unui tanar din zilele noastre."


O perceptie luminoasa despre un trecut intunecat

Cateva dintre explicatiile perceptiei foarte luminoase pe care o au multi dintre parintii nostri despre perioada comunita: tineretea / adolescenta reprezinta perioada cea mai frumoasa din viata unui om, dar si pentru ca ceea ce traim astazi poate nu ne multumeste sau nu este ceea ce am asteptat noi acum 20 de ani sa fie - "dar macar nu e o lume mincinoasa asa cum am trait noi".

Beatrice, eleva: "Fiind tineri, parintii nostri isi vad tineretea in mod frumos. Spun ca erau mult mai legati, prieteniile erau mai stranse, scoala era usor mai dura, profesorii aveau voie sa agreseze fizic copiii, stateau la cozi interminabile. Dar toate acestea au ramas amintiri frumoase pe care ei le povestesc cu drag".


Umilintele indurate in cadrul "muncii patriotice"

"Cel mai umilitor exemplu: am fost sa spal lanturile de pe Baba Novac. Spalam cu o perie niste lanturi intre niste stalpi. Fiecare sectie avea o statie de autobuz de curatenie. Gunoierii beau coniac in iarba si radeau de noi: a fost cel mai umilitor moment. Noi, niste oameni cu studii sau fara (conta mai putin), spalam acele lanturi cu periuta, iar cei care trebuiau sa faca munca asta, beau in iarba" (Aurel Ciausu, unul dintre milioanele de tineri care au facut munca patriotica in perioada comunista).

 
Am fost sa spal lanturile de pe Baba Novac. Spalam cu o perie niste lanturi intre niste stalpi. Gunoierii beau coniac in iarba si radeau de noi: a fost cel mai umilitor moment.
 
 
"Mama mea este din Moldova si a fost doar de doua ori la astfel de munci: in livezi de meri si la cresterea viermilor pentru matase. Acolo a ajuns sa aiba paduchi. Familia noastra era printre cele mai bune din sat si niciodata nu se intamplase sa fie copii bolnavi. Erau cei mai muncitori si era o rusine sa ai paduchi. A ajuns sa aiba chiar si raie. Prin acest lucru, prin munca de jos, copiii intelegeau ca nu este chiar atat de bine sa munceasca la pamant. De aceea, ei erau intr-un fel influentati sa invete cat mai mult, sa ajunga ceva in viata. Nu sa lucreze pamantul, ci sa invete carte cat mai mult, sa nu ajunga unde au fost deja." (Beatrice, eleva)

"Inainte sa fiu profesoara, am muncit intr-o fabrica timp de 6 luni, pentru ca am pierdut primul examen si trebuia sa muncim musai. Am primit un fluturas la care am avut de luat 0 lei la leafa. Asta inseamna ca eram un fel de somer. In ultima mea zi de munca, atunci cand mi-am dat demisia (nu-si mai daduse nimeni demisia), se uita secretarul de partid la mine ca si cum as fi fost un extraterestru". (Milviuta Ciausu)


Bancurile - o forma de rezistenta

Bancul era o forma de rezistenta in acele vremuri. In spatele fiecarui astfel de banc se ascundea o realitate pe care tinerii incercau sa o ridiculizeze.

"In fiecare dimineata, Ceausescu iesea pe balcon, fericit, mandru de realizarile lui si spunea: "Buna dimineata, soare!" Si soarele raspundea: "Buna dimineata!". Si el se mira "cum, si soarele ma saluta? Cum sunt de genial!" A doua dimineata iese si spune "Buna dimineata, soare!" "Buna dimineata!" Si in a treia dimineata, iese din nou: "Buna dimineata, soare!" "Buna dimineata! Dar sunt Costica, Soare a fost de serviciu pana ieri"."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • hmmm (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 0:40)
  Nicolae Kidman [utilizator]

  Unele dintre cele enumerate în articol sunt un pic exagerate. Cărţile, de exemplu - iar ce spun poate fi verificat cu uşurinţă în orice anticariat - au început să aibă în prefaţă citate din cârmaci de-abia de prin '82, iar manualele şcolare îi puneau pe prima pagină poza "într-o ureche" sau cea "cu blacheuri" de prin 76. De asemenea, cărţile erau traduceri foarte bune dintr-o gamă largă de autori englezi, francezi, americani, ruşi, cehi, germani, să nu amintesc de Jules Verne, dar Moliere, Shakespeare, Zola, Hugo, Mark Twain, Norman Mailer, fratii Strugaţki, Isaac Asimov, Jerome K Jerome, Maurice Druon, Balzac, Dostoievski, Puşkin, Arthur Clarke, Alexandre Dumas, William Manchester, Ray Bradbury, Jaroslav Hasek, Sven Hassel, Edgar Allan Poe, Arthur Hailey, Fraţii Grimm, Andersen, şamd. Erau "colecţii" - sau serii - de cărţi precum "Biblioteca pentru toţi" - cu extensia "Biblioteca pentru toţi copiii" :) - "Enigma", "Aventura", "Globus". Calitatea traducerilor şi ortografia erau cu adevărat excelente, editurile - nu erau prea multe, Editura Politică, Editura Militară, Editura Didactică şi Pedagogică, Editura Ştiinţifică, Editura Enciclopedică - aveau consultanţi de specialitate familiarizaţi cu terminologia specifică unui domeniu. Foarte multe note de subsol cu explicaţii detaliate ale unor termeni tehnici şi/sau mai puţin cunoscuţi - ex hulă, tangaj, ampatament, parsec. Iar preţurile erau cu adevărat accesibile, fără nicio exagerare. Ca termen de comparaţie, un pachet de ţigări Carpaţi costa 3.25 lei, iar o carte "de aventuri" la vreo 160 de pagini costa cam 3.75 - 4 lei. Cărţile tehnice erau mai scumpe, cea mai scumpă ce-am luat-o eu a fost un curs de arhitectură, în 84, a costat 70. Erau foarte multe "plăci" - discuri de vinil de ascultat la pickup - cu poveşti pentru copii, de fapt teatru radiofonic cu intepretarea unor actori celebri precum Radu Beligan, Florian Pittiş, Ion Lucian, Octavian Cotescu, Marin Moraru, de ex, Ocolul Pământului în 80 de zile sau Fram.

 • Foarte adevarat (Duminică, 12 februarie 2012, 10:21)
  Dan [anonim]

  Tot ce e scris e foarte adevarat. Imi aduc aminte cu placere de perioada liceului 86-90. Eram ckasa a XII-a cind a venit Revolutia. Imi aduc aminte ca, in momentul cind s-a terminat primul trimestru, in dec 89, mi se pare ca la noi in Liceul Mihai Viteazul, ultima zi a fost joi 14, a venit diriginta la noi si ne-a zis sa nu plecam la munte, pe Valea Prahovei. Stia ca un grup de 9-10, cei care eram gasca clasei, voiam sa plecam la munte. Stia ea ceva de ne-a zis lucrul asta. Eu n-am mai plecat, n-avea mama bani sa-mi dea. Apoi pe 16 am fost la un bairam, un vecin de cartier facea 18 ani si acolo, fiind pe balcon, am auzit parintii vorbind in bucatarie de evenimentele de la Timisoara. Aveau rude acolo si se intrerupsesera convorbirile tel. Apoi, in ultima saptamina a anunlui 89 si primele saptamini ale lui 90, ma trezeam la 4 dimineata sa ma duc la centrul de ziare pt ca veneau numai 4 buc de Adevarul, 5 de Romania Libera si voiam sa le am pe toate. Toti mosii se mirau ca ma vedeau intotdeauna primul la coada. Am tinut ziarele din primele zile libere multi ani, pina prin 2000 cind am decis sa fac curatenie si le-am aruncat pe toate.

13602 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Si totusi.... (Marţi, 29 noiembrie 2011, 21:13)

  decretel [anonim]

  Si totusi unde este fotogaleria mentionata in titlu?

  n.r. click pe poza pentru a vedea fotogalerie. multumim
  (editat de HotNews.ro)
  • -4 (4 voturi)    
   de ce (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:00)

   me [anonim] i-a raspuns lui decretel

   ti-e dor de tovarasu?
   • 0 (4 voturi)    
    oho (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:25)

    DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui me

    decat leprele contemporane, mai ca-mi vine dor de ala, macar era un cretin recunoscut de toata lumea, nu avea sustinatori la fel de cretini dar si agresivi ca politrucii de astazi.
 • 0 (2 voturi)    
  copil in epoca de aur (Marţi, 29 noiembrie 2011, 21:19)

  ad [anonim]

  dar de cartea Copil in Epoca de Aur, abia aparuta la Tracus Arte ati auzit? :)
 • +1 (3 voturi)    
  no reclama (Marţi, 29 noiembrie 2011, 21:31)

  ad [anonim]

  sa stiti ca la carti nu e nevoie sa se considere reclama :) e totusi o tara de cultura, nu face rau nimanui si era pe subiect, sau cum ar spune un om important din online : link-urile relevante sunt binevenite (in acest caz informatiile importante si conexe)

  copil in epoca de aur
 • +4 (4 voturi)    
  de ce isi amintesc unii cu placere de acei ani? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 21:43)

  DanHorea1307693823041 [anonim]

  simplu! fiindca lumea din jur nu era atat de stralucitoare ca azi, dar avea niste atuuri imbatabile: era muuult mai ordonata, mai putin stresanta si mai previzibila.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce isi amintesc unii cu placere de acei ani? (Vineri, 27 aprilie 2012, 13:48)

   elena [anonim] i-a raspuns lui DanHorea1307693823041

   ptr ca a trait :a copilarit a invatat a facut o facultate,a facut o familie acolo sunt aproape toti ani lor.la fel ca acum pariti ii protejau ingrijeau sa nu simpta lipsurile.etc.siiiiiiiii pentru ca nu erau alte vremuri .la fel vor spune si coreeni cind vor scapa de sub comunism.FIECARE CU VREMURILE LOR>
 • -1 (5 voturi)    
  se cam minte in acest articol (Marţi, 29 noiembrie 2011, 21:51)

  Cristian IONITA [anonim]

  In scoli se folosea cu prisosinta apelativul "tovaras", nu-mi aduc aminte sa fi folosit vreodata domnul/doamna profesor

  Ba mai mult .... catva timp dupa '89 se mai trezea cate unul cu Tovara Profesoara ...

  Cel putin in cazul meu (Scoala Generala in Giurgiu si Liceu in Bucuresti) profesori erau foarte zbiri in ceea ce priveste prezenta la activitatile extrascolare, (manifestatii, practica agricola, etc.) .... ei erau cei care isi faceau titlu de glorie din cati copii au mobilizat si apelau la scadearea notei la purtare pentru absente multiple la astfel de evenimente.
  Eu tin minte ca gasisem o metoda foarte buna ca daca macar nu ma trimiteau acasa macar sa nu ma puna in primele randsuri .... uitam cravata de pioner acasa
 • +1 (7 voturi)    
  ce vorbesti dom'le? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:08)

  marcelica [anonim]

  "Cum ne adresam profesorilor? Cu Domnule! Niciodata nu eram tovaras cu profesorul care ne invata!"
  IN CE TARA?! in Romania epocii de aur, toti erau TOVARASU, TOVARASA....si in "toti" intrau si educatoarele, invatatorii, profesorii... de unde atita "domnul"?
  "Domnul" suna a boier si nu era permis!
  • -2 (6 voturi)    
   ??? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:23)

   DanHorea1307693823041 [anonim] i-a raspuns lui marcelica

   tu ce ai absolvit, scoala de partid? eu din domn si doamna nu i-am scos pe profi, si niciodata nu mi s-a spus sa-i tovarasesc!
  • +2 (2 voturi)    
   "Tovarasii" profesori (Duminică, 4 decembrie 2011, 14:43)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui marcelica

   Ei, depindea de situatie.

   Daca era intr-un public mai larg trebuie sa ne intovarasim dupa formula oficiala. "Domnirea" era suspecta si putea aduce necazuri.

   Daca eram doar 2-3 buni prieteni si profesorul (si nu se "intampla" sa aiba functie mare de partid) atunci "domnule" (sau "doamna") era mai natural.

   Cand am ajuns sa fiu cu adevarat tovaras cu profesorii mei... am scapat de belea!
  • 0 (0 voturi)    
   Am avut o profesoara de franceza, (Marţi, 7 februarie 2012, 2:58)

   Relu [anonim] i-a raspuns lui marcelica

   femeie desteapta,barbat'su era mare stab la CC al PCR.Statea la vila in Primaverii. Numai cu "doamna" ne adresam si nu ne-a corectat niciodata, ba parca ii facea chir placere.. Asta e, de la caz la caz. Altele inebuneau daca nu li se spunea tovarasa iar dupa '89 faceau spume daca copiii in virtutea obisnuintei mai scapau cate o " tovarasa".
 • +4 (4 voturi)    
  nici chiar asa.... (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:29)

  Xenia [anonim]

  Nu mi se pare firesc sa exagerati, desi sunt triste amintirile din epoca numita comunista, eu prefer s/o numesc capitalism de stat. Exagerati cu dificultatea procurari cartilor, fie ca era vorba de Cel mai iubit dintre pamanteni sau de alta carte, daca aveai chef s/o citesti o gaseai, fie ti/o da cu imprumut profesorul de la scoala, fie o gaseai la vreun vecin atent si "pe faza" cand a venit cartea la librarie a luat/o inaintea retragerii sau epuizarii stocului.,Acum, mai aveti timpul necesar lecturi, doamnelor profesoare?N/as crede, daca nu omiteti avalansa cursurilor de perfectionare prin fonduri europene si desigur statutul de formator......
  • +2 (8 voturi)    
   Exact (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 10:46)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Xenia

   In Bucuresti cam asa stateua lucrurile:

   Mama o mituia pe tovarasa de la librarie sa-i opreasca carti cand primeau marfa noua. Ideea era ca trebuia sa cumpere TOT ce-i oprea, altfel data viitoare exact cartile bune lipseau ca mna "data trecuta ai facut mofturi si credeam pe astea nu le vroiai".

   Daca nu te adresa-i cu Tovarase unui profesor luai vreo cateva serii de palme (la propriu) de la profesorul caruia i te-ai adresat, diriginte, director. Explicatia era "Cum de iti permiti tovarase sa folosesti astfel de formule de adresare BURGHEZE!"

   Cam la asta se rezuma perioada comunista: pe cine cunosteai si pe cine mituiai.


   Nu mai ridicati in slavi regimul de trista amintire!
   • +1 (1 vot)    
    democratic sau dogmatic.... (Duminică, 4 decembrie 2011, 11:15)

    Xenia [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    @tudor74
    Domnule,
    Nu era nicio intentie de proslavire a epocii ! Ar trebui sa priviti si partile bune ale perioadei respective, chiar e imposibil? Si, aici ma refer la posibilitatea efectiva a copiilor de a se implini spiritual si profesional, indiferent de originea lor, sanatoasa/proletara sau nesanatoasa, adica burgheza....in fine, va doresc toate cele bune !
    • +3 (3 voturi)    
     democratic sau dogmatic (Luni, 5 decembrie 2011, 15:50)

     madalina [anonim] i-a raspuns lui Xenia

     Nu stiu unde ati trait, de vorbiti "de implinirea profesionala,indiferent de priginea lor, sanatoasa sau nesanatoasa"? Stiti ca in anii 50 cei cu origine "nesanatoasa" fie au fost dati afara din orice fel de facultate, fie nu au fost lasati sa se inscrie?? Dar stiti ca in timpul lui Ceausescu pentru ca sa faci Drept, Filozofie, Sociologie (pina nu a desfiintat-o) si alte citeva, trebuia sa ai origine sanatoasa si sa nu ai rude in strainatate? Asa ca da, cei care vroiau sa faca Drept, se "implineau" la Politehnica sau la Filologie, chiar daca nu le placea!
   • +1 (1 vot)    
    Exact (Luni, 5 decembrie 2011, 15:43)

    mada [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    Asta cu palmuitul daca nu te adresai profesorilor cu "tovarase" e cam trasa de par! Si am facut toata scoala in comunism. Dar eram bine dresati sa nu gresim. "Domnule" nu exista decit acasa, cu prietenii parintilor, in nici un caz la scoala
   • -1 (1 vot)    
    Multumesc, domnilor tudor74, marcelica, cristian I (Joi, 8 decembrie 2011, 9:57)

    ghe [anonim] i-a raspuns lui tudor74

    Multumesc pt comentariul dvs. prin prisma unei memorii corecte. O singura observatie: perioada comunista nu s-a rezumat numai la "pe cine cunosteai si pe cine mituiai"! A fost mult mai grav si mult mai trist.
 • +2 (8 voturi)    
  aspecte (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:45)

  Tzompi [anonim]

  Cum simte regimul capitalist ca o zbarceste si ca lumea se enerveaza, cum baga un articol anti-Ceausescu, plin de exagerari si inventii sau minciuni prin omisiune.
  Iaca una:
  "Ce insemna timpul liber in perioada comunista: fotografii, muzica, scrisori, colectionatul timbrelor. "Erau mijlocul prin care tanarul din noi voia sa faca altceva decat i se spunea".".
  Serios? Am 50 ani si in anii 80 aici in IS ascultam hardrock (Van Halen) acasa, la maximum, fara parinti secu. Nu-m zicea PCR sa ascult Van Halen. Erau aici in IS concerte rock, concerte simfonice, concerte de jazz. Iasul era plin de studenti pletosi gen Black Sabbath (pe care nu i fugareau militienii) care cantau Dylan la ghitara pina la 2 noaptea la locul numit Balena. Etc ad nauseam.
  • 0 (4 voturi)    
   aspecte (Luni, 5 decembrie 2011, 15:53)

   madalina [anonim] i-a raspuns lui Tzompi

   Ma bucur ca in Iasi militia nu ii vina pe pletosi, in bucuresti militia l-a tuns pe fratele meu si l-au batut o noapte intreaga la sectie sa ii iasa din cap miscarea hippy. Mie mi-au taiat tricoul (vopsit cu sfoara) si fusta considerata prea scurta pentru morala comunista.Daca la iasi nu a fost asa, ati avut noroc
 • 0 (0 voturi)    
  se poate colega (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:55)

  pongo [anonim]

  // ai fost coleg de scoala cu mine - doar ca eu am terminat in `83 - cand 75 nu era "de 10 ani". se poate colega???

  in rest de acord. nici la 75, nici la MF3 niciun profesor nu ne-a pretins sa vorbim cu "tov." (am facut-o prima oara - dar si ultima - in armata) - si de la orice munci patriotice si practici cu cartofi sau fara, precum si defilari sau vizite - poarta de scapare era aratata de profesori. cu mult deosebiti fata de ce e acum... (din pacate).(editat de HotNews.ro)
 • +1 (1 vot)    
  Coada (Marţi, 29 noiembrie 2011, 23:01)

  Daniels22026 [utilizator]

  Trecind peste melancolia tineretii trecute, fara indoiala fericita, sa nu uitam adultii. Dupa cutremurul din 1977 au inceput sa fie din ce in ce mai nefericiti, mai artificiali si mai cenusii, in suflete, imbracaminte si vise. Mi-aduc aminte prima data cind am vazut o coada imensa, de sute de persoane, cred ca era la ulei sau la zahar. Am fost curios de atita lume adunata. Coada aceea la ulei, cu oameni tacuti si o parte nervosi, mi s-a parut inadmisibila, trista, nedreapta, prevestitoare a ceva rau.
  • 0 (0 voturi)    
   Coada (Duminică, 4 decembrie 2011, 14:52)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Mai erau si cozile la care zeci de persoane - de obicei in varsta, ceilalti trebuiau sa fie la munca sau la scoala - asteptau in speranta ca "se baga" ceva.

   Imi aduc aminte ca am intrat intr-o Alimentara in care nu era coada. Singurul lucru prezent erau rafturile frumos asternute cu hartie alba, curata. Nu erau nici macar muste, cred ca murisera de foame. Acum in aceeasi locatie e un Mega Image si e greu sa te strecori printre produse.
 • +6 (6 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 0:40)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Unele dintre cele enumerate în articol sunt un pic exagerate. Cărţile, de exemplu - iar ce spun poate fi verificat cu uşurinţă în orice anticariat - au început să aibă în prefaţă citate din cârmaci de-abia de prin '82, iar manualele şcolare îi puneau pe prima pagină poza "într-o ureche" sau cea "cu blacheuri" de prin 76. De asemenea, cărţile erau traduceri foarte bune dintr-o gamă largă de autori englezi, francezi, americani, ruşi, cehi, germani, să nu amintesc de Jules Verne, dar Moliere, Shakespeare, Zola, Hugo, Mark Twain, Norman Mailer, fratii Strugaţki, Isaac Asimov, Jerome K Jerome, Maurice Druon, Balzac, Dostoievski, Puşkin, Arthur Clarke, Alexandre Dumas, William Manchester, Ray Bradbury, Jaroslav Hasek, Sven Hassel, Edgar Allan Poe, Arthur Hailey, Fraţii Grimm, Andersen, şamd. Erau "colecţii" - sau serii - de cărţi precum "Biblioteca pentru toţi" - cu extensia "Biblioteca pentru toţi copiii" :) - "Enigma", "Aventura", "Globus". Calitatea traducerilor şi ortografia erau cu adevărat excelente, editurile - nu erau prea multe, Editura Politică, Editura Militară, Editura Didactică şi Pedagogică, Editura Ştiinţifică, Editura Enciclopedică - aveau consultanţi de specialitate familiarizaţi cu terminologia specifică unui domeniu. Foarte multe note de subsol cu explicaţii detaliate ale unor termeni tehnici şi/sau mai puţin cunoscuţi - ex hulă, tangaj, ampatament, parsec. Iar preţurile erau cu adevărat accesibile, fără nicio exagerare. Ca termen de comparaţie, un pachet de ţigări Carpaţi costa 3.25 lei, iar o carte "de aventuri" la vreo 160 de pagini costa cam 3.75 - 4 lei. Cărţile tehnice erau mai scumpe, cea mai scumpă ce-am luat-o eu a fost un curs de arhitectură, în 84, a costat 70. Erau foarte multe "plăci" - discuri de vinil de ascultat la pickup - cu poveşti pentru copii, de fapt teatru radiofonic cu intepretarea unor actori celebri precum Radu Beligan, Florian Pittiş, Ion Lucian, Octavian Cotescu, Marin Moraru, de ex, Ocolul Pământului în 80 de zile sau Fram.
  • +1 (1 vot)    
   hmmm (Luni, 5 decembrie 2011, 16:00)

   Madalina [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Aveti dreptate, cartile erau foarte bine traduse, multa literatura clasica, bine aleasa si e pacat ca unii nu au vrut sa profite de asta. Erau tiraje mici, dar se gaseau la biblioteci. Este unul din punctele luminoase - si erau ieftine , dar asta si pentru ca nu plateam copyright
  • +1 (1 vot)    
   din nou hmmm (Marţi, 6 decembrie 2011, 16:21)

   Adina [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Aveti dreptate in tot ce spuneti despre cartile dinainte de 1989. Fac parte dintre cei care astazi citesc aproape in exclusivitate pe ecran, in timp ce atunci, inainte de..., stateam ore intregi la rand cand o librarie hotara sa dea carti *fara pachet" sau plangeam (la propriu) daca nu puteam sa-mi cumpar o carte (cum a fost cazul pentru Cel mai iubit dintre pamanteni si Istoria literaturii romane a lui Calinescu). Faptul ca am avut sansa sa traiesc atunci in acea cultura, relativ intoarsa spre ea insasi, ma ajuta acum sa am repere in noua epoca, unde valorile sunt din ce in ce mai greu de identificat.
   Totusi, una din perversitatile sistemului pe care am inteles-o abia acum era ca dadea acces preponderent la o cultura "moarta". Citeam de exemplu Piaget si Starobinsky, dar nu stiam (sau nu aveam voie sa stiu) ca sunt contemporana cu ei. Lipsea relatia aceasta de proximitate spirituala. Nu stiu cat de constient se facea lucrul acesta, pentru ca exemplele mele se pot extinde si la alte domenii decat psihologia ori teoria literara. Facea parte mai curand din instinctul de supravietuire al acelui regim, iar urmele acestuia, din pacate, le vom duce cu noi toata viata.
 • 0 (0 voturi)    
  România. 45 de ani în socialism (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 10:49)

  ModernDemocratic-Socialism1321952443780 [anonim]

  45deani-in-socialism.ro - „Premieră de carte: pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a fost scrisă o carte în care sunt prezentate realizările obţinute de naţiunea română în perioada 1945-1990.
  • +1 (1 vot)    
   România. 45 de ani în socialism (Luni, 5 decembrie 2011, 16:10)

   madalina [anonim] i-a raspuns lui ModernDemocratic-Socialism1321952443780

   Cum ar fi: cum sa rezisti iarna fara caldura in casa, cum sa te speli numai cu apa rece , cum sa prinzi cerceveaua de la geam cu hirtie si tencuiala,cum sa citesti la luminare, cum sa faci academicieni din oameni fara scoala, cum sa faci tractoare care nu merg, cum sa mori de foame ca sa construiesti Casa Poporului - a doua cladire din lume si la marime si la costuri, cum sa faci cafea din orz ( zis nechezol) si ulei din rapita etc. Am vazut - autorul are 28 de ani, adica numai 8 ani vechime in comunism (clasa a II-a), cind probbil il ocroteau parintii
   • +1 (1 vot)    
    hehe (Miercuri, 7 decembrie 2011, 15:18)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui madalina

    Culmea e ca uleiul de rapita este acum dovedit ca fiind cel mai sanatos ulei din cate exista:)))
    In rest, perfect de acord.
 • +1 (1 vot)    
  Formula teleportarii (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 10:51)

  stefan [anonim]

  Fortza turbinelor electromagnetice conectate printr-un vortex de energie eoliana, o capsula a timpului pentru oameni am descoperit eu cu amicul meu din copilarie Catalin pe vremea lui Ceasescu la Pitesti in 1985.
 • +2 (2 voturi)    
  Excelent articol (Joi, 1 decembrie 2011, 13:22)

  tov mardare [anonim]

  Munca era o rusine in acea perioada, asa cum bine rezulta din articol. Exista si o "zicala": numa' prostii munceste, desteptii se descurca"!. Valorile informale supreme erau mangla, smenu', smecheria, chiulu' s-alte alea. O alta zicere era "o zi fara o furaciune e o zi pierduta"
  Acum, varianta actualizata becaliana este " numai prostii sunt cinstiti".
  Eeh, d-aia ne iubesc europenii din vest si ne implora sa venim cu miile si sa ramanem in tarile lor, sa contribuim la dezvoltarea multilaterala a Occidentului.
  Deci, sunt "mandru" ca sunt roman......;)
 • +1 (1 vot)    
  Fizica distractiva - o carte memorabila (Vineri, 2 decembrie 2011, 12:48)

  stefi [anonim]

  Primul experiment stiintific pe care l-am facut cu colegul de scoala si amicul de la Pitesti, Catalin se numea pentru obtinerea formulei teleportarii - testarea Energiei Tesla-Einstein-Coanda, un motoras de masinutza electrica(bobina electromagnetica) conectat la borne motorasul plonja peste balcon in curtea blocului testand astfel Efectul Coanda.
  Al doilea experiment stiintific era cum sa faci o barca fara motor sa mearga ca Trabantul pe apa?
  Simplu, se confectiona o barcutza din PFL(placaj de traforaj) si la mediana din spatele barcutzei se aseza un tub incovoiat de pix prin care se strecura spirt care in contact cu apa declansa miscarea pe apa a barcutzei. Mai sunt si alte episoade din fizica distractive cu parasute mici sub forma de batiste legate de 4 fire de atza cu soldatei de plumb ce pot plonja la sol, OZN-uri de la ora de desen sub forma de discuri cu alveole cu culori care aruncate discobolic in recreatie daramau tabloul lui Ceausescu si ne punea mereu diriginta sa gasim la comandanta de detasament pioneresc alte tablouri etc, Amintiri din Epoca de Aur - Episodul Pitesti 1985-1989.
 • +1 (1 vot)    
  cum a fost a fost (Vineri, 2 decembrie 2011, 15:14)

  Dedalus [anonim]

  Spre '89 cartile se dadeau "la pachet", adica una "buna" si doua-trei de necitit.

  Chiar si spre 89 prea mult nu m-a deranjat partea "politica", era ca un fel de fundal, nu era nevoie sa fie luata in serios.

  Imi amintesc insa cat de frig era in casa, nu era curent... citeam la lanterna sau chiar la lumanare.

  Scoala incepea la 7.20 dimineata, asa ca luam in piept autobuzele aglomerate de pe la 6.30 dimineata, agatat de scara.

  Ma obisnuisem insa, cum cred ca obisnuisera mai toti.

  Aveam ratie de ulei, ratie de unt. Painea se dadea pe tabel, carnea era extrem de greu de gaist. In general tot ce aveam nevoie puteam cumpara numai la coada sau la "negru".

  La un moment dat nici nu cred ca mai imi imaginam cum ar fi fost sa nu stai la coada.

  Fiecare epoca insa are avantaje si dezavantaje si sa fim sinceri: cand esti adolescent, chiar varsta te apara de greutati si te face sa vezi numai partile bune. Cand vremea trece, mai adauga si ea auriu pe amintiri si sterge din partile intunecate.

  Oare cum ar fi comentat Ion Creanga copilaria sa aici pe forum? :))
 • +1 (1 vot)    
  greu de comparat (Vineri, 2 decembrie 2011, 17:40)

  Razvan [anonim]

  Greu sa consideri articolul ca relevant pentru aceea perioada.Fiecare a trait cum s-a putut descurca- el si parintii lui.Acum putem trage aceeasi concluzie, desi nr. de posibilitati au crescut.
  Un lucru a fost clar. Am citit si mai sus.Politica era un fel de fundal.Nu toata lumea o lua in serios.
  Sa tinem cont si de factorul timp- timpuri, cand facem comparatii.Tehnologia acum face diferenta.
 • 0 (0 voturi)    
  Anii tinereti in comunista romanie (Duminică, 4 decembrie 2011, 8:19)

  M.O [anonim]

  pioner n-am fost ptr ca nu m-au facut astia, poate clasa sociala din care veneam nu era -cea mai buna din pcuntul lor de vedere.
  La internat a-mi era teama cind veneau weekendu ptr ca trebuia sa supravetuim cu dou conserve de pate, din alea mici si o jumatate de paine.
  La porumb am fost in fiecare an- uram porumbul, veneam cu mainile toate julite, eram gelos pe cei care mergeau la mere, struguri.
  Ultimile luni de armata le-am facut tot la porumb in bargan.
  Stateam toata noaptea cu span pe masina de frezat si beam vodca cu suc de rosii cu fetele sa ne tinem de cald- era un frig groaznic iarna in fabrica.
  Muzica pe casetoafoane si maguri
  Europa libera tot timpul.
  In fabrica injuram la comunisti tot timpul, se luau astia de mine intoadeuna.
  incepuse prin 81 cred, iesisem din casa sa plec la lucru si ajung la alimentara sa-mi ia-u demincare ptr la lucru, deodata vad ca tot magazinul e gol si rece, dar gol golut, in afara de niste conserve si borcane, unde pina eri era plin cu de toate. Am crezut ca se inchide magazinul si o intreb pe o "tovarasa" - doamna ce sa intimplat, se inchide sau de ce e gol? l Raspunsul na mai venit.
  Romania pina cind am venit acasa prin 90 tot grii a fost.
  Ma shocat gri-ul de pe otopeni cind m-am dat jos din avion dupa zece ani afara.
  Comunismul era omniprezent, facea parte din tine, nu-l mai simteai ptr ca fcea parte din fabricul tau.
  Tineretea acelor ani se obisnuie cu povara greutatilor zilnice. Nu se putea vedea cum sa fie mai bine pentru ca nu aveam cum sa masuram diferenta, chiar daca mai vedeam cite un film sau reviste.
  Ne-a fost greu! A fost foarte greu.
  Ne piram unul pe altii ca sa ajungem la o bucata de paine mai usor cistigata.
  Inginerul- seful meu plecase in ungaria cu familia in excursie, si mi-a spus ca o sa incerce sa fuga, a venit dupa doua saptamini inapoi si am ramas cu gura cascata cind l-am vazut.
  In 90 mi-a spus ca fratele lui l-a dat in git. Securist cu arme in beci la revolutie. Asta a fost romania
 • +1 (1 vot)    
  aspecte (Luni, 5 decembrie 2011, 19:05)

  Tzompi [anonim]

  Mai este un aspect legat de expresia "nu exista sisteme exista indivizi": Depindea de gauleiterul local. Daca aveai noroc gaseai PCR-isti OK; daca aveai ghinion dadeai peste tipi excesiv de zelosi. De ex. in unele orase/cartiere se lua lumina, in altele nu. Personal aici in IS in cartierul Blocuri Pacurari nu ne-au luat curentul niciodata in anii 80 .
  Cert este ca ne intoarcem cu toti intr-o lume "gri" cum zicea cineva de ceausism, odata cu apusul Capitalismului, la care asistam. Numai ca nu vine "comunism" ca ala presupune constructie de uzine si scoli si alfabetizare, vine un fel de fascism beznicios demolator in care elitele financiare vor biciui populatiile infometate.
 • 0 (2 voturi)    
  romania comunista (Miercuri, 7 decembrie 2011, 0:08)

  ivan gabi [anonim]

  "m-au dezbrăcat, mi-au băgat în gură, cu coada lingurii, obielele murdare, umplându-mă de sânge, mi-au legat cu o funie mâinile la spate şi cu altă funie picioarele. Ce a urmat nu se poate descrie...bătaie în cap, pentru îndobitocire; bătaie în faţă, pentru desfigurare; mii de lovituri în spate, sub coaste, în plex, în tălpi. Zeci de leşinuri şi iar de la capăt, ore întregi, iar ochiul de vizetă veghea, veghea mereu. Mi-au zdrobit oasele, plămânii, ficatul, jucau încălţaţi pe oasele mele, pe plămânii mei." - Eugen Măgirescu, Moara dracilor, în Memoria nr.13, p.38" EXPERIMENTUL PITESTI.
  ar trebui sa stiti ca acest "comunism cu fata
  umana" descinde din comunismul stalinist care adesfigurat romania din 44 pana in 65. v
 • 0 (0 voturi)    
  Aidoma ca in cartile BOR (Duminică, 5 februarie 2012, 11:55)

  Telly din Iasi [anonim]

  Citez : "Astazi ni se pare socant, dar noi ne obisnuisem sa deschidem un Almanah Femeia si sa-l salutam intai pe Tovarasu'. Dupa ce il salutam pe Tovarasu' si citeam poezia "Partidul, Ceausescu, Romania"...

  La fel se intampla (si acum) in cartile tiparite de BOR...

  Pe prima pagina (neaparat!) apare Toharsul Daniel + cuvantul de introducere!!!

  Pe bune - verificati!
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte adevarat (Duminică, 12 februarie 2012, 10:21)

  Dan [anonim]

  Tot ce e scris e foarte adevarat. Imi aduc aminte cu placere de perioada liceului 86-90. Eram ckasa a XII-a cind a venit Revolutia. Imi aduc aminte ca, in momentul cind s-a terminat primul trimestru, in dec 89, mi se pare ca la noi in Liceul Mihai Viteazul, ultima zi a fost joi 14, a venit diriginta la noi si ne-a zis sa nu plecam la munte, pe Valea Prahovei. Stia ca un grup de 9-10, cei care eram gasca clasei, voiam sa plecam la munte. Stia ea ceva de ne-a zis lucrul asta. Eu n-am mai plecat, n-avea mama bani sa-mi dea. Apoi pe 16 am fost la un bairam, un vecin de cartier facea 18 ani si acolo, fiind pe balcon, am auzit parintii vorbind in bucatarie de evenimentele de la Timisoara. Aveau rude acolo si se intrerupsesera convorbirile tel. Apoi, in ultima saptamina a anunlui 89 si primele saptamini ale lui 90, ma trezeam la 4 dimineata sa ma duc la centrul de ziare pt ca veneau numai 4 buc de Adevarul, 5 de Romania Libera si voiam sa le am pe toate. Toti mosii se mirau ca ma vedeau intotdeauna primul la coada. Am tinut ziarele din primele zile libere multi ani, pina prin 2000 cind am decis sa fac curatenie si le-am aruncat pe toate.
 • 0 (0 voturi)    
  Realitatea (Duminică, 12 februarie 2012, 18:28)

  Titel [anonim]

  Tot ce se spunea despre capitalism s-a dovedit a fi adevarat iar ce se spune despre socialism sunt numai minciuni. An primaverii statea stabul iar acum sta puradelul de Caracal, Dan Diaconescu tu cu ce te-ai nales cu praful dupa toba. Acum sunteti liberi sa muriti de foame.Uraaaaa!!
 • 0 (0 voturi)    
  scoliile in epoca (Vineri, 19 iunie 2020, 9:54)

  f;orin [anonim]

  cati a ti stat pe coji de nuca in clasa cu fata la perete in fata la toti elevii


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by