Cum ar arata un inventar al obiectelor ce descriu cei aproape 50 de ani de comunism din Romania: un covor cu tema "Ceausescu - Pace" (destinat decorarii Casei Poporului), o sculptura inchinata muncitorului otelar, o fotografie a inaugurarii lucrarilor pentru Casa Poporului (1983), un steag "Soimii patriei", un set de medalii Gheorghe Gheorghiu-Dej, o fotografie a cuplului Ceausescu (parasind Sectia de votare nr. 1 din Bucuresti, in anii '80), un album foto cu "Inmormantarea lui Stalin" (la care participase si Delegatia Partidului Muncitoresc Roman), precum si o Harta Administrativa a Republicii Populare Romane (in 1956, intr-o Romanie aflata in epoca de inceput a regimului comunist, se remarcau unitati teritoriale si denumiri ce astazi nu mai exista, precum Regiunea Autonoma Maghiara si Orasul Stalin - Brasovul de astazi si al perioadei interbelice).

Foto:

Obiecte din Epoca de Aur(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Covor cu tema Ceausescu - Pace, destinat decorarii Casei Poporului, anii '80

Fotogalerie: Obiecte din Epoca de Aur

Harta Administrativa a Republicii Populare Romane, 1956 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 100 Euro) - Harta, tiparita pe carton si destinata decorarii institutiilor publice, reflecta impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei in epoca de inceput a regimului comunist. Se remarca unitati teritoriale care astazi nu mai exista, precum Regiunea Autonoma Maghiara, sau denumiri de asemenea caduce, precum Orasul Stalin (Brasovul de astazi si al perioadei interbelice).

Covor cu tema "Ceausescu - Pace", destinat decorarii Casei Poporului, anii '80 (pret de pornire 800 Euro - neadjudecat) - covorul de mari dimensiuni este lucrat manual din lana. Fusese creat atat pentru omagierea conducatorului absolut al Romaniei, cat si pentru a decora spatiile generoase ale Casei Poporului. Un bogat decor vegetal stilizat incadreaza campul central dominat de figura lui Nicolae Ceausescu si a unui soim al patriei, simbol al viitorului comunist al tarii. Tema generala este aceea a luptei pentru pace, marcata atat de lozincile regimului, cat si de porumbelul alb.

Sculptura inchinata muncitorului otelar, marcata "Uzinele 23 August", plinta turnata in forma de scrumiera (pret de pornire 50 Euro - adjudecat 375 Euro) - Scrumiera dezvolta pe inaltime motivul fortei muncitorului otelar, simbol al dezvoltarii industriei grele, element central al ideologiei regimului comunist. Piesa a fost realizata artizanal la Uzinele "23 august" din Bucuresti, asa cum atesta si mentiunea de pe verso, iar stilul este unul specific realismului socialist.

Stema Republicii Populare Romane, 1949 (folosita ca scrumiera) (pret de pornire 25 Euro - adjudecat 300 Euro) - Imaginea a reprezentat o adevarata icoana a propagandei oficiale a regimului comunist si putea fi regasita aproape peste tot, de la antetele documentelor publice, manuale scolare, arta decorativa, pana la elemente de decoratiune arhitecturala. Exemplarul de fata imortalizeaza prima varianta a stemei de stat, specifica inceputului anilor '50, fara stema mica in cinci colturi aflata in registrul superior, intre extremitatile ghirlandei de spice de grau.

"Haiducul Adam Neamtu", carte de benzi desenate, 1985, Damian Izverniceanu, cu ilustratii de Adam Moran (pret de pornire 40 Euro - adjudecat 40 Euro) - Haiducul Adam Neamtu a fost unul dintre putinii eroi de benzi desenate din Romania regimului comunist. Textele lui Damian Izverniceanu si ilustratiile realizate de Adam Moran au incantat atunci generatii de adolescenti si ii incanta si astazi pe colectionarii pasionati de benzile desenate.

Tabachera Art Deco din argint, monogramata SW, redecorata cu stema RPR si dedicata in 1962 lui WiIlliam Szuder, fost sef al Contraspionajului Armatei Romane dupa razboi (pret de pornire 200 Euro - adjudecat 550 Euro) - Tabachera este un exemplu clasic de refolosire dupa instaurarea comunismului, a unor artefacte produse in "vechiul regim", fenomen caracteristic mai ales in anii '50. Realizata in perioada interbelica, din argint, ea a fost revalorizata prin atasarea stemei in metal emailat a RPR pe capac si prin dedicatia gravata in interior: "Din partea conducerii ministerului/ Tov. Ing. Szuder Wiliam/ Cu ocazia implinirii a 50 de ani de viata/ si 23 ani de munca neintrerupta in subteran / Mai 1962". Wiliam Szuder (n. Wilman Suder) (n. 20 mai 1912, Lupeni) a fost ofiter al Armatei Rosii, revenit in Romania in 1944, general-maior, sef al Departamentului Contraspionaj al Armatei (1945-1949), apoi adjunct al Ministrului Apararii (sef al Spatelui Armatei) (1950-1952), ministru al Industriei Carbunelui (1952-1953) si membru al CC al PMR (1948-1955).

Sapun Pygmalion, anii '60, exemplar rarisim (pret de pornire 25 Euro - neadjudecat) - Sapunul marca Pygmalion era una din realizarile industriei cosmetice romanesti care a produs la un moment dat si seria bazata pe compusul cunoscut publicului sub denumirea de "Gerovital", realizare a institutului condus de reputata specialista Ana Aslan.

Vas de portelan pictat cu motive traditionale romanesti cu emailuri si aur coloidal, serie limitata de protocol, anii '50 (pret de pornire 280 Euro - adjudecat 450 Euro) - In anii '50, s-a realizat o serie de astfel de vase destinate liderilor comunisti, exemplarul de fata fiind al cinsprezecelea din intreaga serie.

Pereche de butoni din aur cu stema RSR, anii '70 (pret de pornire 400 Euro - adjudecat 700 Euro) - Baza butonilor reda in miniatura stema de stat a Romaniei din timpul Republicii Socialiste.

"Cosmetica la domiciliu", de Ludmila Cosmovici, ilustrata de Petre Grant, 1976 (pret de pornire 25 Euro - neadjudecat) - Lucrarea face parte dintr-o serie de manuale, redactate concis si intr-un limbaj simplu, destinata explicarii regulilor de folosire a diverselor metode si tehnologii, de la cele mecanice, electrice etc., pana la cele cosmetice. Ilustratorul acestei brosuri scrise de Ludmila Cosmovici, cunoscuta specialista in domeniu inainte de 1990, avand numeroase publicatii, a fost Petre Grant, artist din familia care l-a dat si pe pictorul Nicolae Grant, fratele sau.

Afise din Epoca de Aur(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Afis Fructe Proaspete, anii '80

Fotogalerie: Afise din Epoca de Aur

Afis "Traiasca 1 mai" cu programul manifestarilor organizate in cinstea zilei de 1 mai 1970 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 100 Euro)

2 afise privind Protectia Muncii, anii '80 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 140 Euro)

Afis de promovare a Cailor Ferate Romane, 1953 (pret de pornire 500 Euro - adjudecat 650 Euro) - Afisul apartine unei epoci in care influenta sovietica era inca puternica in Romania, iar acest lucru se observa si in uniformele lucratorilor ceferisti. Ilustratia a fost realizata de Ion Druga, Lipa Alamaru si Ilie Costescu, cei care semnau sub pseudonimul colectiv de DRALCO. Afisul figureaza in lucrarea Expozitia anuala de stat a artelor plastice (pictura, sculptura, grafica) 1953, editata de Ministerul Culturii in acelasi an, la pozitia 58.

Afis "Fructe Proaspete", anii '80 (pret de pornire 150 Euro - adjudecat 225 Euro) - Afisul ne demonstreaza ca, uneori, chiar si in conditiile limitative ale realismului socialist, imaginatia ilustratorilor si frumusetea executiei isi puteau face loc.

Afis "Hidrocentrale", anii '80 (pret de pornire 150 Euro - adjudecat 375 Euro) - Afisul de mari dimensiuni semnat de ilustratoarea Irina Apostoloiu, care s-a remarcat in acest domeniu, ilustreaza o tema des intalnita in timpul regimului comunist - construirea de hidrocentrale - in incercarea de a obtine pentru Romania o deplina independenta energetica, proiect ce s-a dovedit, in cele din urma, iluzoriu.

Romania comunista in cateva tablouri(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Constantin Artachino - Scanteia

Fotogalerie: Romania comunista in cateva tablouri

Constantin Artachino - Scanteia (pret de pornire 3.800 Euro - adjudecat 4.000 Euro) - Opera este mentionata in "Pictori romani uitati", Tudor Octavian, Noi Media Print, 2003, la pag. 70: "In 1951, ca sa poata fi acceptat la Anuala realist-bolsevica de la Dalles, batranul Artachino a trebuit sa intocmeasca un tablou infatisand o muncitoare citind ziarul Scanteia...".

Grigore Manea - Valea Oltului (pret de pornire 900 Euro - adjudecat 1.100 Euro)

Jean David - Rafinarie (pret de pornire 400 Euro - adjudecat 1.000 Euro)

Dimitrie Stiubei - Vacances magnifiques aux bords de la Mer Noire (pret de pornire 350 Euro - adjudecat 550 Euro)

Sarbatori in perioada comunista(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Placheta 1 Mai, sculptata de Stefan Grudinschi, anii '60 (pret de pornire 200 Euro - neadjudecat) - Gravorul Stefan Grudinschi s-a afirmat drept unul dintre cei mai interesanti modelatori ai Monetariei Statului, unde a fost angajat la doar 17 ani, in 1945. Dupa 1947 a fost nevoit sa adopte teme ale simbolisticii oficiale a regimului comunist.

Afis "Traiasca 1 mai" cu programul manifestarilor organizate in cinstea zilei de 1 mai 1970 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 100 Euro)

Steag "Cantarea Romaniei", anii '80 (pret de pornire 150 Euro - adjudecat 150 Euro) - Inaugurata in 1976, "Cantarea Romaniei" se dorea a fi un festival anual al creatiei artistice, organizat de catre Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. In realitate, de la prima editie, manifestarea s-a transformat intr-un episod al cultului personalitatii dictatorului Nicolae Ceausescu. Prezentul steag infatiseaza stema republicii suprapusa de simbolul festivalului, lira. Faclia rosie simboliza lupta proletariatului.

Set de doua fotografii de protocol din desfasurarea festivalului "Cantarea Romaniei", anii '80 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 275 Euro) - Intreaga scenografie a festivalului Cantarea Romaniei era pusa in slujba amplificarii cultului personalitatii dictatorului Nicolae Ceausescu.

Doua albume legate in pergamoid continand 84 de fotografii color oficiale realizate cu ocazia Expozitiei din 1989 dedicata zilei de 1 Mai de la Muzeul National de Arta din Bucuresti (pret de pornire 300 Euro - neadjudecat) - Ziua de 1 Mai avea o dubla semnificatie in Romania comunista. Pe de-o parte, se aniversa prima manifestatie la care participasera Elena si Nicolae Ceausescu - 1 Mai 1939 - asa cum pretindea discursul oficial. Pe de alta parte, si in Romania se sarbatorea ziua clasei muncitoare, marcata pentru prima data in 1889, pentru a comemora victimele unei greve generale la Chicago. Expozitia deschisa la Muzeul National de Arta din Bucuresti se dorea in primul rand un omagiu adus cuplului prezidential, iar cele 84 de fotografii color au fost grupate in doua albume legate in pergamoid. Exemplarele de fata fac parte din seria de protocol destinata nomenclaturii de partid.

Steaguri din perioada comunista(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Steag Soimii patriei, anii '80

Fotogalerie: Steaguri din perioada comunista

Steag "Cantarea Romaniei", anii '80 (pret de pornire 150 Euro - adjudecat 150 Euro) - Inaugurata in 1976, "Cantarea Romaniei" se dorea a fi un festival anual al creatiei artistice, organizat de catre Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. In realitate, de la prima editie, manifestarea s-a transformat intr-un episod al cultului personalitatii dictatorului Nicolae Ceausescu. Prezentul steag infatiseaza stema republicii suprapusa de simbolul festivalului, lira. Faclia rosie simboliza lupta proletariatului.

Steag "In lupta pentru cauza lui Lenin si Stalin inainte", anii '60 (pret de pornire 120 Euro - adjudecat 200 Euro) - Un astfel de steag era folosit de Organizatia Pionierilor cu ocazia manifestarilor publice cu incepere din 1976, data la care aparea aceasta structura subordonata Uniunii Tineretului Comunist, ambele aflate sub controlul direct al Partidului Comunist din Romania. Fondul de culoare rosie facea trimitere directa la lupta de clasa de care trebuiau sa fie constienti pana si copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani. Deviza "Tot inainte" se dorea a fi si ea un indemn revolutionar, in conditiile in care organizatia era o forma de indoctrinare a tinerei generatii.

Steag "Soimii patriei", anii '80 (pret de pornire 70 Euro - adjudecat 225 Euro) - Steagul "Soimii patriei" era folosit la ceremoniile la care participau membrii organizatiei cu acelasi nume, ce ii cuprindea pe toti copiii de varsta prescolara din Romania regimului comunist. Organizatia a fost creata in 1976 si era subordonata Organizatiei Pionierilor, ambele aflate sub controlul direct al Partidului Comunist.

Colectie de decoratii si distinctii ale Revolutiei din Decembrie '89, impreuna cu un steag al revolutiei, tricolor cu stema RSR decupata (pret de pornire 150 Euro - adjudecat 150 euro) - Participantii la revolutia din Decembrie 1989 au fost onorati si prin emiterea unor ordine si medalii, precum ordinul "Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989", medalia "Participant direct la manifestatiile pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989" sau "Erou martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989". In prezenta colectie impresioneaza insigna de onoare, "Parinte de erou martir", distinctie primita de parintii celor ucisi in cursul evenimentelor revolutiei. De asemenea, aceasta serie, formata din primele distinctii dedicate Revolutiei din Decembrie, are ca fundal un steag original pe care revolutionarii l-au purtat pe strazile Bucurestiului.

Fotografii si albume foto din perioada comunista(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Fotografie a cuplului Ceausescu parasind Sectia de votare nr. 1 din Bucuresti, anii '80

Fotogalerie: Fotografii si albume foto din perioada comunista

Set de doua fotografii de protocol din desfasurarea festivalului "Cantarea Romaniei", anii '80 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 275 Euro) - Intreaga scenografie a festivalului Cantarea Romaniei era pusa in slujba amplificarii cultului personalitatii dictatorului Nicolae Ceausescu.

Fotografie a Delegatiei Romaniei la ONU, 1985 (pret de pornire 40 Euro - neadjudecat) - Liderul comunist Manea Manescu participa la sesiunea festiva a Organizatiei Natiunilor Unite ce sarbatorea, in 1985, patruzeci de ani de existenta. Il regasim pe acesta alaturi de reprezentanti ai unor tari din asa numitul grup al "tarilor nealiniate", de fapt o iluzie intretinuta de propaganda regimului comunist de la Bucuresti, in conditiile in care Romania era parte a unor sisteme internationale controlate de URSS, precum CAER si Tratatul de la Varsovia.

Fotografie a cuplului Ceausescu parasind Sectia de votare nr. 1 din Bucuresti, anii '80 (pret de pornire 40 Euro - adjudecat 120 Euro) - In anii '80 cultul personalitatii cuplului de dictatori Elena si Nicolae Ceausescu era total si se manifesta cu orice prilej. Fotografia a surprins momentul in care cei doi paraseau sectia de votare nr. 1 din Bucuresti.

Fotografie a inaugurarii lucrarilor pentru Casa Poporului, 1983 (pret de pornire 150 Euro - neadjudecat) - Fotografia color surprinde momentul turnarii primei sarje de beton la ceea ce urma sa fie Casa Poporului, astazi Palatul Parlamentului. In partea dreapta a aceluiasi plan se vede biserica manastirii Antim care va fi inconjurata de blocurile construite pentru a flanca Bulevardul Victoriei Socialismului.

Set de 2 fotografii pe tema unei intalniri de lucru in vederea prezentarii proiectelor Centrului Civic si Casei Poporului, 1984 (pret de pornire 60 Euro - adjudecat 180 Euro) - Imaginile au surprins momentul prezentarii machetelor ce apartineau celor doua proiecte ce urmau sa schimbe urbanistica unei importante zone a capitalei: Centrul Civic dominat de Casa Poporului. Arhitecta Anca Petrescu le arata, atat lui Nicolae Ceausescu cat si altor lideri comunisti, noile cartiere de blocuri si constructia faraonica destinata a simboliza inca o victorie a comunismului in Romania.

Portretele fotografice de protocol ale principalilor lideri comunisti din perioada stalinista, 1965-1968 (pret de pornire 600 Euro - neadjudecat) - Paul Niculescu-Mizil, Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Ilie Verdet, Alexandru Birladeanu, Gheorghe Apostol, Emil Bodnaras, Virgil Trofin.

"Pe santierul hidrocentralei Gheorghe Gheorghiu Dej", album legat in pergamoid continand 229 de fotografii, 1964 (pret de pornire 500 Euro - adjudecat 500 Euro) - Cele peste 200 de fotografii, dintre care jumatate sunt color, cuprinse intr-un album de mari dimensiuni legat in pergamoid, au fost realizate cu prilejul vizitelor pe care dictatorul de atunci al Romaniei, Gheorghe Gheorghiu-Dej, le-a realizat pe cateva dintre santierele organizate de regim pentru a pune in practica unul din principiile fundamentale ale ideologiei marxiste, industrializarea.

Doua albume legate in pergamoid continand 84 de fotografii color oficiale realizate cu ocazia Expozitiei din 1989 dedicata zilei de 1 Mai de la Muzeul National de Arta din Bucuresti (pret de pornire 300 Euro - neadjudecat) - Ziua de 1 Mai avea o dubla semnificatie in Romania comunista. Pe de-o parte, se aniversa prima manifestatie la care participasera Elena si Nicolae Ceausescu - 1 Mai 1939 - asa cum pretindea discursul oficial. Pe de alta parte, si in Romania se sarbatorea ziua clasei muncitoare, marcata pentru prima data in 1889, pentru a comemora victimele unei greve generale la Chicago. Expozitia deschisa la Muzeul National de Arta din Bucuresti se dorea in primul rand un omagiu adus cuplului prezidential, iar cele 84 de fotografii color au fost grupate in doua albume legate in pergamoid. Exemplarele de fata fac parte din seria de protocol destinata nomenclaturii de partid.

"Vizita delegatiei Republicii Populare Romane in India si Birmania", album legat in piele continand 176 fotografii, 1962 (pret de pornire 450 Euro - adjudecat 450 Euro) - Albumul aduce in atentia privitorilor cele mai importante momente ale vizitei oficiale intreprinse in Birmania si India de catre delegatia PCR si de stat a Romaniei, condusa de Gheorghe Gheorghiu-Dej si Emil Bodnaras, in 1962.

"Covasna-Harghita", album legat in tesatura cu motive secuiesti, continand 31 de fotografii, 1949 (pret de pornire 300 Euro - neadjudecat) - In anul 1949, Comitetul Central al Uniunii Populare Maghiare ii oferea lui Miron Constantinescu, membru al Biroului Politic al CC al PMR, prezentul album, care cuprindea imagini surprinse in timpul concursurilor culturale din secuime.

"Inmormantarea lui Stalin", album de carton legat in piele continand 32 de fotografii, 1953 (pret de pornire 1.000 Euro - adjudecat 1.000 Euro) - Delegatia Partidului Muncitoresc Roman a participat si ea la funeraliile lui Iosif Vissarionovici Stalin in martie 1953. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Chivu Stoica si Nicolae Ceausescu au adus un ultim omagiu dictatorului temut de toti. Momentul a prilejuit o intalnire a liderilor comunisti din toata lumea, iar fotografiile ne prezinta imagini inedite ale unor conducatori precum Ho Si Min, Ciu Enlai, Dolores Ibarruri si altii.

"Vizita lui Nicolae Ceausescu in Japonia", album legat in matase, cu marginile aurite, continand 26 de fotografii color, 1975 (pret de pornire 700 Euro - adjudecat 950 Euro) - Imaginile au surprins aspecte diverse, precum intalnirea cuplului prezidential cu imparatul Hirohito si imparateasa Kojun, la care a participat si printul mostenitor Akihito, actualul imparat. De remarcat faptul ca in toate imaginile care o au ca subiect pe Elena Ceausescu, alaturi de aceasta apare generalul de securitate, Ion Mihai Pacepa.

Fotografie portret a lui Nicolae Ceausescu, autografiata, anii '60 (pret de pornire 250 Euro - neadjudecat) - Nicolae Ceausescu a fost imortalizat in aceasta fotografie, in anul 1965, anul in care a preluat puterea, devenind Secretarul General al Partidului Muncitoresc Roman. Semnatura este olografa, scrisa cu cerneala neagra.

Medalii, decoratii, insigne, ordine din Romania socialista(click pe poza pentru a vedea fotogaleria)

Medalie Nicolae Ceausescu, anii '70

Fotogalerie: Medalii, decoratii, insigne, ordine din Romania socialista

Colectii de 55 de insigne de merit rare din timpul Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 300 Euro - adjudecat 300 euro) - De la domeniul sportiv si sanitar pana la cele ale agriculturii, Militiei, invatamantului, postei si telecomunicatiilor etc., totul era evidentiat si controlat de puterea comunista a anilor '50-'60. Astazi, unele dintre piese sunt foarte cautate de colectionari si greu de gasit, precum insignele "Pentru merite militienesti", "Fruntas in colectarea metalelor", "Pentru merite deosebite in raspandirea presei", "Profesor evidentiat", "Maestru al sportului", cu atat mai mult cu cat, dupa 1965, multe dintre aceste distinctii nu s-au mai acordat.

Colectie de ordine emise in timpul Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 1.900 Euro - neadjudecat) - Panoul cuprinde principalele ordine emise de catre statul comunist, precum: Ordinul "Steaua Romaniei" cu diversele sale clase; Ordinul "Tudor Vladimirescu", inclusiv varianta ce se acorda diplomatilor, o piesa foarte rara; Ordinul "Meritul agricol" clasa I, o alta piesa rar intalnita de colectionari. De asemenea, piesele ilustreaza si alte serii de ordine, cum ar fi: "Meritul sportiv", "Apararea patriei", "23 August", "Pentru merite deosebite aduse in apararea ordinii socialiste si de stat".

Colectie de 54 de ordine si medalii ale Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 550 Euro - adjudecat 550 Euro) - Toate cele 54 de piese ale acestui lot au panglicile originale conservate intr-o stare foarte buna. Remarcam seria "Meritul militar" si "Virtutea ostaseasca", "Meritul stiintific" si "Meritul cultural", "Gloria materna". De asemenea, seriile medaliilor comemorative sunt bine reprezentate, ca de exemplu: "Eliberarea Patriei", "Colectivizarea agriculturii", "Crucea comemorativa a celui de al Doilea Razboi Mondial".

Colectie de 207 distinctii ale Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 400 Euro - adjudecat 400 Euro) - Piesele atrag atentia nu doar prin numarul lor, dificil de atins chiar si pentru colectionari, ci si prin raritatea unora, precum "Prieten al trupelor de Securitate", "Recenzor-recensamantul populatiei RPR 1956", "Absolvent al Academiei de Studii Social-Politice Stefan Gheorghiu", "Salvator miner", insigna "Asociatiei romane pentru strangerea legaturilor cu URSS" si altele. Se remarca si seriile, cum ar fi distinctiile oferite pionierilor, utecistilor, celor din agricultura, sindicalistilor, inginerilor inovatori si inventatori etc.

Colectie de 73 de insigne de merit si de calificare ale armatei de uscat si marinei militare din timpul Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 450 Euro - adjudecat 450 Euro) - Se remarca in special insignele destinate trupelor active in singura unitate de submarine a armatei romane, cele ale trupelor de cai ferate si pompieri militari, cele ale artileriei reactive antiaeriene. De asemenea, avem seria insemnelor care atestau pentru militari absolvirea unui ciclu de invatamant universitar.

Medalie Nicolae Ceausescu, anii '70 (pret de pornire 50 Euro - adjudecat 425 Euro) - Nicolae Ceausescu este imortalizat pe aversul acestei medalii care ni-l infatiseaza din profil. Redarea realista a portetului este specifica sfarsitului anilor '70, epoca in care cultul personalitatii dictatorului se profila tot mai coplesitor. Astfel de medalii puteau fi comandate de institutii locale, dornice sa-si demonstreze loialitatea fata de "conducatorul iubit".

Medalia aniversara a 55 de ani de la fondarea Partidului Comunist Roman, emisa in onoarea Elenei Ceausescu, "Doctor Academician Inginer", 1976 (pret de pornire 40 Euro - adjudecat 100 Euro) - Medalia cuprinde pe avers portretul Elenei Ceausescu, in profil spre stanga, iar in exerga mentiunea ACADEMICIAN DOCTOR INGINER ELENA CEAUSESCU. Pe revers, intreaga suprafata sustine legenda "Cu prilejul celei de a 55-a aniversari a Partidului Comunist Roman/8 mai 1976".

Placheta Elena Ceausescu, sculptata de M. Iordache, anii '70 (pret de pornire 100 Euro - adjudecat 100 Euro)

Placheta celui de-al IIl-lea Congres al Partidului Muncitoresc Roman, 1960 (pret de pornire 200 Euro - adjudecat 300 euro) - Placheta a fost realizata cu ocazia celui de-al treilea congres al Partidului Muncitoresc Roman care a avut loc in 1960, luand ca punct de reper pentru calculul datei desfasurarii, nu primul congres al PCR din 1921, asa cum ar fi fost firesc, ci momentul 23 august 1944. Prin aceasta conducerea PCR dorea sa se distanteze de un trecut controlat cu mana de fier de catre Uniunea Sovietica. Eroul clasei muncitoare, arborand drapelul partidului cu secera si ciocanul, domina imaginea, iar in planurile laterale artistul a figurat simbolurile cuceririlor socialismului in industrie, agricultura, constructii, electrificarea tarii. In planul superior se afla Casa Scanteii, inaltata intre 1952 si 1957, ce era dominata de statuia lui Lenin, amplasata inaintea fatadei.

Placheta daruita de generalul Demirel, seful Statului Major al armatei turce, generalului Ion Coman, secretar general al CC al PCR (pret de pornire 70 Euro - adjudecat 70 Euro) - Ion Coman, Ministrul apararii al RSR si mai apoi secretar al CC al PCR, a primit din partea generalului de corp de armata B. Demirel, emblema armatei turce, intr-un gest de curtoazie, cu ocazia vizitei in Romania a unei delegatii a Statului Major General al Armatei Republicii Turcia. Emblema, pastrata in cutia originala de pergamoid rosu, este din metal emailat pe un suport negru din bachelita, ce are atasata o inscriptie in amintirea vizitei.

Colectie de decoratii si distinctii ale Revolutiei din Decembrie '89, impreuna cu un steag al revolutiei, tricolor cu stema RSR decupata (pret de pornire 150 Euro - adjudecat 150 euro) - Participantii la revolutia din Decembrie 1989 au fost onorati si prin emiterea unor ordine si medalii, precum ordinul "Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989", medalia "Participant direct la manifestatiile pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989" sau "Erou martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989". In prezenta colectie impresioneaza insigna de onoare, "Parinte de erou martir", distinctie primita de parintii celor ucisi in cursul evenimentelor revolutiei. De asemenea, aceasta serie, formata din primele distinctii dedicate Revolutiei din Decembrie, are ca fundal un steag original pe care revolutionarii l-au purtat pe strazile Bucurestiului.

Ordinul Meritul Cultural, clasa a III-a, acordat pictorului Spiru Chintila, anii '70 (pret de pornire 80 Euro - adjudecat 160 euro) - O frumoasa cutie din pergamoid rosu, in interior cu catifea, sustine un exemplar din ordinul "Meritul cultural", clasa a III-a, instituit in 1964. Opt raze emailate in alb inconjoara o faclie aprinsa, simbolul cunoasterii.

Set de 4 titluri de onoare emise in timpul Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 800 Euro - adjudecat 900 Euro) - Cele patru titluri reprezinta cele mai inalte distinctii acordate in timpul regimului comunist. Piesa care domina ansamblul, aflata in partea de sus a vitrinei, este "Erou al Republicii Socialiste Romania", titlul de onoare suprem instituit in 1971 din care, pana in 1989, s-au acordat doar 32 de exemplare (din care 4 a primit Nicolae Ceausescu, iar 2 Elena Ceausescu; au mai primit Dumitru Prunariu, Gheorghe Maurer, Emil Botnaras). Din metal aurit, decorat cu pietre pretioase, acest titlu era purtat de Nicolae Ceausescu in toate ocaziile oficiale. In partea de jos se afla o alta raritate, "Erou al noii revolutii agrare", distinctie instituita in ultimii ani ai regimului comunist, din care s-au acordat doar putine exemplare. In partile laterale se gasesc cele doua variante ale distinctiei "Erou al muncii socialiste", in stanga modelul RPR, in dreapta cel RSR.

Set de 2 medalii Gheorghe Gheorghiu Dej, 1961 (pret de pornire 160 Euro - adjudecat 600 Euro) - Cele doua medalii au fost emise la initiativa Comitetului PCR al orasului Bucuresti cu ocazia implinirii de catre dictatorul Gheorghe Gheorghiu-Dej a varstei de 60 de ani. Cele doua imagini de pe avers il infatiseaza pe liderul comunist la varste diferite. Pe revers domina legenda "CU OCAZIA IMPLINIRII A 60 ANI DIN PARTEA ORGANIZATIEI DE PARTID A ORASULUI BUCURESTI/1961".

Colectie de 82 de insigne de merit si de calificare ale aviatiei militare din timpul Republicii Populare si Republicii Socialiste Romania, anii '50-'80 (pret de pornire 500 Euro - adjudecat 1.300 Euro) - se remarca insemnele referitoare la numarul orelor de zbor, cele de arma, cele primite de ofiterii parasutisti, dar si unele raritati, precum insemnul oferit ofiterilor medici din cadrul Institutului de Medicina Aeronautica "Dr.Victor Anastasiu" si insigna jubiliara a unitatii de parasutisti de la Boteni ai carui militari s-au afirmat in timpul revolutiei din decembrie 1989.

(Sursa descrierilor pentru obiectele expozitiei si licitatiei: artmark.ro)