In ultimii ani, pe post de animale de companie, sunt vietuitoare care de care mai neobisnuite: serpi, iguane, sobolani, scorpioni, porcusori, ciori. Va asteptati ca si dihorul sa se numere printre acestea? Ei bine, in Romania sunt cam 250 de proprietari de dihori. Stapanii se jura ca nu miros deloc daca sunt castrati, nu mananca pui, iar ca animale de companie sunt minunate. Duminica trecuta, 30 de posesori de dihori si animalutele lor - unu, doi, trei, dupa caz - s-au intalnit la o clinica din Bucuresti si au organizat "Marea dihoriada" pentru a se bucura de micutele creaturi. Daca un dihor vi se pare mult, imaginati-va cum sunt 30 de dihori la un loc!

"Prima dihoriada a fost organizata acum un an, in martie anul trecut. A fost un eveniment organizat la initiativa site-ului dihori.ro si a clinicii Falcon Vet. Aceasta este a patra editie. Comunitatea de dihori este in crestere. La fiecare "Dihoriada" participa 30-35 de dihori. In tara sunt cam 250 de proprietari de dihori, dar sunt din alte orase si nu pot ajunge la eveniment. Scopul evenimentului, in afara de faptul ca ne distram foarte tare este sa pastram legaturile stranse in comunitate. Cel mai important lucru este partea legata de sanatate. Se discuta teme legate de alimentatie, de crestere, de suplimente, pe care oamenii trebuie sa le stie. Patologia dihorului este diferita de cea a cainililor si pisicilor. Sunt afectiuni specifice care trebuie sa fie cunoscute", spune Roxana Neagu, reprezentanta site-ului dihori.ro, unul dintre organizatori.

Roxana a venit la "Dihoriada" impreuna cu cei doi dihori ai sai, Piv si Lilu. Ea sustine ca tot ceea ce se spune despre aceste animale sunt prejudecati: "Dihorul domestic nu este cel care mananca gaini, la tara. Acela este dihorul salbatic, care este foarte agresiv, un pradator feroce, care mananca gaini. Dihorii domestici sunt obisnuiti cu oamenii, mananca totusi carne, dar nu manca pui sau porumbei. Miros atunci cand nu sunt sterilizati, mai ales masculii. Nu poti sta langa un mascul in calduri. Miroase cumplit. Noi sterilizam dihorii. Eu sunt fericita ca am dihor acasa. Din punctul meu de vedere dihorul este un animal de companie foarte ok. Nu iti solicita foarte mult timp, nu trebuie sa-l scoti la plimbare. Dorm foarte mult, cam 20 de ore pe zi. Este ok daca il scoti la plimbare o data pe luna. Ies cu el in lesa, pe strada. Prefer sa-l scot noaptea pentru ca, daca ies cu ei in parc, este tot parcul calare pe mine. Sunt multi oameni care nu cunosc animalul si vin sa intrebe ce manaca, ce face".

Eu, cu nasul meu sensibil, va pot spune ca in incapere miroasea a dihor, dar poate a venit la petrecere vreun animal necastrat.

Laura este un alt posesor fericit de dihor: "Astazi am venit la petrecere cu Tazucu. Tazucu are un an si jumatate. Este singurul pe care il avem. Eu mai imi doresc o fetita, dar sotul meu a spus ca este de ajuns un singur dihor. Aceasta este prima dihoriada la care ajung. Este mai placut pentru mine decat pentru el. Faptul ca vezi alti dihori, te bucuri".

Doctorul veterinar Radu Boncea si partenera sa, Ana Maria Ionescu, gazdele evenimentului, detin si ei o pereche de dihori, Mitilina, 6 ani si Lu, 2 ani: "Este mult mai bine sa fie doi, isi consuma foarte mult energia impreuna, alearga, dorm impreuna, se iubesc foarte mult. Initial, a fost ea singura si imi era foarte mila de ea. Este boala cu dihorii. Daca ai unul, iti mai iei imediat unul. Stii cat de repede ajungi la trei? Am fost la un pas sa-l luam si pe al treilea, dar am zis stop".

Dihoriada s-a lasat si cu adoptii. Andrei l-a luat acasa pe Alco, un puiut de dihor alb: "Ma gandesc de foarte mult timp sa iau un dihor. Am prieteni care au asa ceva, ma joc de mult timp cu ei si sunt foarte incantat. Sunt foarte distractivi. Proprietara mamicii lui mi-a spus ca are o culoare care se numeste sampanie. Am glumit si i-am zis ca o sa devina alcoolist. De aici numele i-a ramas Alco".

Si Oana a decis sa nu plece acasa cu mana goala: "Ma gandesc de cativa ani sa iau un dihor si m-am apucat sa ma documentez. Mi-a placut foarte mult si am zis, nu se poate, trebuie sa-l iau. Astazi l-am achizitionat. Este baietel, are 5 saptamani si doarme, este intr-un somn profund acum. Nu i-am pus inca un nume. Vreau sa vad cum se poarta si sa-i pun un nume in functie de caracter, ca la orice animalut. Nu am prejudecati, iau acest animal ca atare".

Desi proprietarii sustin ca sunt animale extraordinare, doctorul Boncea atentioneaza ca nu sunt pentru oricine. "Foarte multe persoane ii iau si ii abandoneaza dupa o saptamana, doua. Spun ca au alergie, ca nu le mai place. In perioada de crestere trebuie sa ai o rabdare fantastica, sa te inveti cu el, sa-l inveti care-i teritoriul lui, sa faca la litiera. Daca nu-i inveti, distrug casa", spune Radu Boncea.

De ce ti-ai lua un dihor

Proprietarii argumenteaza:

- nu lasa par pentru ca nu naparleste decat de doua ori pe an. Fata de o pisica este mult mai bine;

- nu scoate niciun sunet si nu deranjeaza vecinii;

- se creste foarte usor, doarme 20-22 de ore pe zi;

- este un animal pentru o persoana sau o familie care nu poate sa-si asume prea multe obligatii;

- un dihor traieste 6-8 ani;

- nu mananca mult, deci nu costa foarte mult intretinerea lui;

Ce boli se transmit de la dihori la oameni

Doctorul Boncea spune ca singura boala care se transmite de la dihor la om este turbarea, dar nu se pune problema pentru ca sunt vaccinati. "Surprinzator, de la om la dihor se iau boli. In ultima vreme, cu valul acesta de gripa, am avut o gramada de dihori bolnavi, care s-au imbolnavit de la spital. Avem 90 de pacienti dihori, din Bucuresti si din tara", spune doctorul.