​Creata de Paul McCartney intr-un vis, considerata initial ca fiind "prea moale", piesa Yesterday este una dintre cele mai "preluate" melodii din lume, cu peste 1.600 de coveruri realizate pana in prezent. HotNews.ro va prezinta melodia Yesterday, cantata de formatia Liverpool saptamana aceasta, la Cinema Patria, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la aparitia primului album The Beatles ("Love Me Do").

trupa LiverpoolFoto: Captura video
  • Vezi si de ce initial melodia a purtat titlul "Scrambled Eggs" si de ce s-a temut Paul McCartney ca sufera de criptomnezie

Cantecul a fost compus de Paul McCartney intr-un vis, pe cand se afla in casa prietenei lui din acea perioada, Jane Asher. Cand s-a trezit, Paul s-a dus la pian si a cantat piesa, pentru a nu o uita. Ulterior, artistul s-a temut ca subconstientul sau ar fi putut plagiat munca altcuiva (mai ales ca exista o astfel de boala, numita criptomnezie). "Timp de aproximativ o luna m-am intalnit cu persoane din lumea muzicii si i-am intrebat daca au auzit cantecul asta vreodata".

Initial, piesa a purtat titlul "Scrambled Eggs" (Omleta), datorita versului de inceput: "Scrambled Eggs/Oh, my baby how I love your legs". Melodia a devenit "Yesterday" pe masura ce McCartney a inceput sa creeze versurile pentru linia melodica pe care o visase.

Pe 27 mai 1965, intr-o vacanta petrecuta in Portugalia, McCartney a terminat piesa Yesterday, folosind o chitara imprumutata de la Bruce Welch (chitarist britanic). Inainte de a o inregistra alaturi de colegii sai din Beatles, McCartney a oferit piesa ca demo lui Chris Farlowe (cantaret britanic), dar acesta a refuzat-o pe motiv ca e "prea moale".

Varianta originala a piesei Yesterday a fost inregistrata pentru albumul Help! (1965). Pana in prezent au fost create peste 1.600 de coveruri dupa aceasta piesa.

"Yesterday" a fost votat ca cel mai bun cantec al secolului XX intr-un sondaj realizat de BBC Radio 2 (in 1999) si, anul urmator, a fost numit de catre MTV si de catre revista Rolling Stone ca fiind Cel mai bun cantec pop din lume. In 1997, cantecul a fost introdus in Grammy Hall Of Fame. Conform Broadcast Music Incorporated (BMI), cantecul ar fi fost cantat de peste sapte milioane de ori pe parcursul secolului. (sursa: wikipedia)