​Strazi pitoresti serpuitoare si pline de verdeata, balcoane elegante din lemn, dar si unele darapanate, din fier forjat, biserici medievale la tot pasul si o superba cetate de secol 13 care a starnit dispute aprige intre istorici, asa arata Veliko Tarnovo, unul din cele mai frumoase orase bulgaresti. In istoria românilor se vorbeste de Tarmovo ca fiind capitala "Imperiului Româno-Bulgar" de pe la 1200, in timp ce la sud de Dunare se vorbeste doar despre Al Doilea Țarat Bulgar. Trecutul controversat nu impiedica insa pe nimeni sa se distreze pe cinste intr-un oras aflat la numai 100 km de Giurgiu.

Foto:

Cetatea Asanestilor - Imperiul Vlahilor sau Taratul bulgar?

Velio Tarnovo, cunoscut in vechime sub numele de Tarnovgrad nu este langa Marea Neagra, ci mai spre centrul Bulgariei, insa asta nu inseamna ca lipsesc hotelurile ieftine dar excelente si masinile de Romania (la tot pasul).

Plajele sunt departe de Tarnovo, insa relieful din zona te face sa uiti de ele: stanci, dealuri, raul Iantra cu al sau parcurs sinuos, dar mai ales cetatea tarilor bulgari de pe dealul Tsaravets.(foto1). Au trecut aproape 800 de ani de cand cetatea era centrul unui imperiu care cuprindea si Moldova, Muntenia si Oltenia, iar acum, din cele 400 de case de pe deal nu au mai ramas decat ruine, insa unele captivante.

Cetatea tarilor bulgari de la Tarnovo ocupa un loc deosebit si in istoria romanilor si este mar al discordiei intre istoricii de la nord de Dunare si cei de la sud. In manualele noastre de istorie se vorbeste despre Tarnovo ca fiind din 1185 capitala "taratului Vlaho-Bulgar" sau chiar a "Imperiului Romano-Bulgar". La vecinii nostrii nu se prea mai pomeneste numele de vlah si cu atat mai putin de roman, ci perioada de glorie cand Tarnovo era centrul unui imperiu balcanic este cunoscuta sub numele de Al doilea Tarat Bulgar.

Pentru vizitatorul venit sa se relaxeze la Tarnovo controversa istorica este prea putin relevanta. Au ramas mai mult farame din fundatii, iar zidurile ceva mai serioase si incaperile existente nu ar fi existat fara reconstruiri recente. Resedinta patriarhala are de afara aspect medieval, insa contrastul e mare cu interiorul unde picturile sunt proaspete, in culori vii si fara patina timpului pe ele.

In celalalt capat al fortaretei Tsaravets se gaseste turnul lui Baldovin (Baldwin de Flandra) - foto 3 - regele cruciatilor capturat de Ionita Caloian, cel caruia papalitatea i-a dat in 1205 titlul de "rege al bulgarilor si vlahilor". Povestea spune ca regele a murit in acest turn in 1207, iar constructia a fost intens restaurata si ofera senzatii tari din cauza scarilor exterioare stramte si lipsite de orice balustrada.

De fapt, lucrul care te izbeste cel mai mult in vizita dealului tarilor tine de lipsa balustradelor si a diverselor garduri de protectie. Esti atentionat inca de la inceput ca trebuie sa fii atent la orice pas, insa apoi esti lasat sa umbli in voie in putinele camere reconstruite, sa cobori sau sa urci scari ce amintesc de stramtele temnite medievale sau sa te duci pe marginea "Stancii Executiilor" de unde condamnatii erau azvarliti catre o moarte sigura in raul Iantra.

Evident ca fiind in Balcani, poti vedea masini parcate printre ruine, se aude muzica de bairam, drumul spre cetate e plin de excavatoare si moloz, iar inscriptiile in limbi de circulatie internationala sunt rare. Nu lipsesc nici ideile de pur kitsch: la intrare te poti poza pe niste cai din plastic cu recuzita gandita sa te faca sa te simti ca un tar cateva zeci de secunde.

Parfum de Austria in inima Balcanilor

La nici zece minute de cetatea tarilor privelistea se schimba mult si din ruine se trece rapid la case mult mai noi, cochete, restaurate si cu aspect care te duce cu gandul la Austria. (foto 14) Strazile intortocheate urca pe dealuri si casele se etajeaza intr-un mod inedit, astfel ca plimbandu-te pe ulite ai intr-o parte fatadele impecabile ale caselor de pe respectiva strada, iar in cealalta vezi la nivelul ochilor cosurile si acoperisurile pline de tigle rosii ale caselor din strada de mai jos.

Casele te duc cu gandul la Austria fiindca sunt albe, au balcoane din lemn inchis la culoare si sunt pline de flori. Strazile abrupte si etajarea te duc cu gandul la peisajul din satucul Hallstatt, cel care prin descoperirile sale a dat numele unei perioade istorice foarte cunoscuta.

Contrastul este interesant: arhitectura care te duce instant cu gandul la Austria combinata cu acareturi taranesti tipice Balcanilor dar si muzica balcanica si, evident, mirosuri de mancare satioasa cum le place est-europenilor.

Nu foarte departe de cele mai pitoresti strazi sunt si unele pe care turistii ajung mai rar. Acolo casele sunt in paragina, peretii sunt scorojiti, iar balcoanele abia se mai tin si par sa se prabuseasca in mijlocul strazii. Evident ca exista si o parte noua a orasului, mare ca intindere, o parte plina de arhitectura neinteresanta, tipica oraselor dezvoltate in anii 60' sub influenta arhitecturii sovietice. (foto 13)

Cateva informatii

Veliko Tarnovo este cam la 100 km de Giurgiu, iar ca si costuri, vignieta de Bulgaria si taxele de pod sunt cam 50 de lei. In oras cazarea la patru stele costa de la aproximativ 50 de euro/2 persoane/noapte, dar preturile vor creste in sezon. Intrarea la cetatea tarilor este echivalentul a 13 lei, iar la restaurant o persoana poate manca de 50 lei (doua feluri+o bautura).