​FOTOGALERIE Veliko Târnovo - Parfum de Austria in vechea capitala a imperiului vlaho-bulgar

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 9 mai 2012, 9:51 Life | Prin oraş


Click aici pentru a vedea 18 poze din Veliko Tarnovo
​Strazi pitoresti serpuitoare si pline de verdeata, balcoane elegante din lemn, dar si unele darapanate, din fier forjat, biserici medievale la tot pasul si o superba cetate de secol 13 care a starnit dispute aprige intre istorici, asa arata Veliko Tarnovo, unul din cele mai frumoase orase bulgaresti. In istoria românilor se vorbeste de Tarmovo ca fiind capitala "Imperiului Româno-Bulgar" de pe la 1200, in timp ce la sud de Dunare se vorbeste doar despre Al Doilea Țarat Bulgar. Trecutul controversat nu impiedica insa pe nimeni sa se distreze pe cinste intr-un oras aflat la numai 100 km de Giurgiu.

Cetatea Asanestilor - Imperiul Vlahilor sau Taratul bulgar?

Velio Tarnovo, cunoscut in vechime sub numele de Tarnovgrad nu este langa Marea Neagra, ci mai spre centrul Bulgariei, insa asta nu inseamna ca lipsesc hotelurile ieftine dar excelente si masinile de Romania (la tot pasul).

Plajele sunt departe de Tarnovo, insa relieful din zona te face sa uiti de ele: stanci, dealuri, raul Iantra cu al sau parcurs sinuos, dar mai ales cetatea tarilor bulgari de pe dealul Tsaravets.(foto1). Au trecut aproape 800 de ani de cand cetatea era centrul unui imperiu care cuprindea si Moldova, Muntenia si Oltenia, iar acum,  din cele 400 de case de pe deal nu au mai ramas decat ruine, insa unele captivante.

Cetatea tarilor bulgari de la Tarnovo ocupa un loc deosebit si in istoria romanilor si este mar al discordiei intre istoricii de la nord de Dunare si cei de la sud. In manualele noastre de istorie se vorbeste despre Tarnovo ca fiind din 1185 capitala "taratului Vlaho-Bulgar" sau chiar a "Imperiului Romano-Bulgar". La vecinii nostrii nu se prea mai pomeneste numele de vlah si cu atat mai putin de roman, ci perioada de glorie cand Tarnovo era centrul unui imperiu balcanic este cunoscuta sub numele de Al doilea Tarat Bulgar.

Pentru vizitatorul venit sa se relaxeze la Tarnovo controversa istorica este prea putin relevanta. Au ramas mai mult farame din fundatii, iar zidurile ceva mai serioase si incaperile existente nu ar fi existat fara reconstruiri recente. Resedinta patriarhala are de afara aspect medieval, insa contrastul e mare cu interiorul unde picturile sunt proaspete, in culori vii si fara patina timpului pe ele.

In celalalt capat al fortaretei Tsaravets se gaseste turnul lui Baldovin (Baldwin de Flandra) - foto 3 - regele cruciatilor capturat de Ionita Caloian, cel caruia papalitatea i-a dat in 1205 titlul de "rege al bulgarilor si vlahilor". Povestea spune ca regele a murit in acest turn in 1207, iar constructia a fost intens restaurata si ofera senzatii tari din cauza scarilor exterioare stramte si lipsite de orice balustrada.

De fapt, lucrul care te izbeste cel mai mult in vizita dealului tarilor tine de lipsa balustradelor si a diverselor garduri de protectie. Esti atentionat inca de la inceput ca trebuie sa fii atent la orice pas, insa apoi esti lasat sa umbli in voie in putinele camere reconstruite, sa cobori sau sa urci scari ce amintesc de stramtele temnite medievale sau sa te duci pe marginea "Stancii Executiilor" de unde condamnatii erau azvarliti catre o moarte sigura in raul Iantra.

Evident ca fiind in Balcani, poti vedea masini parcate printre ruine, se aude muzica de bairam, drumul spre cetate e plin de excavatoare si moloz, iar inscriptiile in limbi de circulatie internationala sunt rare. Nu lipsesc nici ideile de pur kitsch: la intrare te poti poza pe niste cai din plastic cu recuzita gandita sa te faca sa te simti ca un tar cateva zeci de secunde.

Parfum de Austria in inima Balcanilor

La nici zece minute de cetatea tarilor privelistea se schimba mult si din ruine se trece rapid la case mult mai noi, cochete, restaurate si cu aspect care te duce cu gandul la Austria. (foto 14) Strazile intortocheate urca pe dealuri si casele se etajeaza intr-un mod inedit, astfel ca plimbandu-te pe ulite ai intr-o parte fatadele impecabile ale caselor de pe respectiva strada, iar in cealalta vezi la nivelul ochilor cosurile si acoperisurile pline de tigle rosii ale caselor din strada de mai jos.

Casele te duc cu gandul la Austria fiindca sunt albe, au balcoane din lemn inchis la culoare si sunt pline de flori. Strazile abrupte si etajarea te duc cu gandul la peisajul din satucul Hallstatt, cel care prin descoperirile sale a dat numele unei perioade istorice foarte cunoscuta.

Contrastul este interesant: arhitectura care te duce instant cu gandul la Austria combinata cu acareturi taranesti tipice Balcanilor dar si muzica balcanica si, evident, mirosuri de mancare satioasa cum le place est-europenilor.

Nu foarte departe de cele mai pitoresti strazi sunt si unele pe care turistii ajung mai rar. Acolo casele sunt in paragina, peretii sunt scorojiti, iar balcoanele abia se mai tin si par sa se prabuseasca in mijlocul strazii. Evident ca exista si o parte noua a orasului, mare ca intindere, o parte plina de arhitectura neinteresanta, tipica oraselor dezvoltate in anii 60' sub influenta arhitecturii sovietice. (foto 13)

Cateva informatii

Veliko Tarnovo este cam la 100 km de Giurgiu, iar ca si costuri, vignieta de Bulgaria si taxele de pod sunt cam 50 de lei. In oras cazarea la patru stele costa de la aproximativ 50 de euro/2 persoane/noapte, dar preturile vor creste in sezon. Intrarea la cetatea tarilor este echivalentul a 13 lei, iar la restaurant o persoana poate manca de 50 lei (doua feluri+o bautura).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5056 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Dinastia vlahilor ajunsi imparati (Miercuri, 9 mai 2012, 10:38)

  Romanii sud-dunareni [anonim]

  Desigur, vecinii de la sud de Dunare, fiind de 3 ori mai putin numerosi decat romanii, cu o scadere demografica mai accelerata ca a romanilor si avand deja doua minoritati cu probleme (turcii/musulmanii -10% si tiganii 7%) sunt disperati sa "bulgarizeze" orice farama cat de cat prestigioasa din istoria teritoriilor pe care le ocupa. Mai ales ca "bulgar" era un neam turcic nomad care a venit peste slavo-romanii de la sud de Dunare si i-a "bulgarizat" cu numele (limba a ramas a slavilor majoritari).

  Insa din nefericire pt istoricii nationalisti bulgari, exista cronici medievale!

  Dupa anul 1204, la Constantinopol s-a inscaunat asa numita dinastie de bastarzi a lui Balduin ca urmare a celei de-a 4-a cruciade.

  Daca Balduin a sfarsit in inchisorile lui Ionita Caloian la un an dupa ce a cucerit Constantinopolul, fiul acestuia, Henry de Flandra succede ca vasal lui Ionita Caloian pana la moartea acestuia (probabil , este momentul cand Henry o cunoaste pe Maria, fiica lui Ionita).

  Odata cu moartea lui Caloian, la tronul imperial din Tarnovo succede Borila, care face o alianta cu Henry de Flandra, iar Maria, fiica lui Ionita Caloian, acum devenita fiica adoptiva a lui Borila, se casatoreste in anul 1213 cu Henry si devine imparateasa la Constantinopol.
  Casatoria a durat trei ani, iar din cat se stie pana acum nu au rezultat fii.

  In anul 1216 Henry moare in imprejurari neclare, motiv pentru care asupra Mariei au planat reprosuri si temeri, precum ca ea ar fi fost la originea actiunii prin care sotul ei ar fi fost otravit. Dar acele timpuri erau destul de tulburi si neincrederea era oricum mare de ambele tabere, socotind precedentele parintilor celor doi tineri soti si imparati.

  Dupa cum stim ulterior, Borila sfarseste cu ochii scosi si apoi omorat, iar in urma lui succede la tron Ioan ASAN II, cel care preia sortile imperiului balcanic vlaho-bulgar si desavarseste anexari teritoriale majore ducand statul cu capitala la Tarnovo la maxima sa expansiune teritoriala!
  • +2 (2 voturi)    
   Asen Vlah? (Miercuri, 9 mai 2012, 11:49)

   serj [anonim] i-a raspuns lui Romanii sud-dunareni

   Dinastia vlahilor versus bulgarii cei rai si turanici...
   Pe ce ne bazam ca Asenii sunt vlahi ?
   Dupa nume? Asen este cuman.
   "Porecla" lui Ivan Asen I era Belgun. ("intelept" in cumana)
   Poate ne bazam atunci pe corespondenta cu Papa ? Pai acesta din urma il "peria" la greu, spunand ca este urmasul romanilor, tocmai pentru a-l face sa treaca la catolicism, iar Caloian chiar a cochetat o perioada cu catolicismul. Si rau a facut ca nu a acceptat...
   Ca era numit Regele Bulgarilor si Vlahilor perfect de acord aici, dar dupa 2 generatii, intalnim doar Regele Bulgarilor.
   Cu alte cuvinte, noi avem voie sa zicem ca Basarab (cuman) era roman , dar bulgarii nu au voie sa zica de Asen (cuman) ca era bulgar ?
 • 0 (0 voturi)    
  Imnul aromanilor (vlahii din Albania si Grecia) (Miercuri, 9 mai 2012, 10:57)

  Romani care au razbit secolele [anonim]

  Parinteasca dimandare

  Părinteasca dimândare
  Nă sprigiură cu foc mare,
  Fraț di mumă și di-un tată,
  Noi, Armâni di eta toată.
  Di sum plocili di murmințî
  Strigă-a noșțî buni părințî:
  "Blăstem mari s-aibă-n casă
  Cari di limba-a lui si-alasă.
  Care-și lasă limba lui
  S-lu-ardă pira focului,
  Si s-dirină viu pri loc,
  Si-lli si frigă limba-n foc.
  El în vatra-lli părintească
  Fumeallia s-nu-și hărisească;
  Di fumelli curuni s-nu bașe,
  Nat în leagăn si nu-nfașe.
  Care fudze de-a lui mumă
  Și di părinteasca-l'i numă,
  Fugă-lli doara Domnului
  Și dulțeamea somnului!"

  Cititi despre istoria incredibila, dramatica, a acestor extraordinari romani sud-dunareni:

  http://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/armani/
 • +1 (1 vot)    
  Istoria-i captivanta, nu? (Miercuri, 9 mai 2012, 13:57)

  Andrei [anonim]

  Mai interesanta decat arhitectura sau turismul conventional? Cred si eu...
  Acum polemica vis-a vis de originea familiei Asanestilor nici marele Iorga nu a putut-o transa. Si chiar daca o facea cineva, nu are nicio relevanta. De ce? Pentru ca in acele vremuri, nu existau romani sau bulgari ci un amalgam de populatii: vlahi, slavi, cumani, pecenegi, avari si altii, amestecati bine cu bizantini. Complicata reteta, nu? Ah, uitasem de bulgari! Cei vechi, de origine turanica/turcica au fost masacrati pe la 1025 de imparatul Vasile al II lea bizantinul in asemenea hal, ca i-au pus porecla bulgarochtonul - lichidatorul de bulgari. Deci n-au mai ramas prea multi dintre ei; in orice caz, erau minoritari, chiar si dupa 200 ani. A doua la mana, aratati-mi un regat, nu mai zic de imperiu, in evul mediu sa-i fi ramas granitele si populatia intacta pana in zilele noastre si ma las pus la stalpul rusinii pe vesnicie. Asadar... c-o fi fost cuman, c-o fi fost vlah ori chiar bulgar, asta cred ca o sa ramana un mister pentru totdeauna.
  La fel si Basaraba al nostru: Djuvara spune ca-i cuman. Eu vin si zic ca- roman fagarasean. Altul spune ca-i peceneg.
  Unde-i relevanta originii, a etniilor care se tot amesteca in permanenta, cand istoria este alcatuita in fapt doar din memoria faptelor acestor viteji?
  Uimitoare mi se pare atitudinea asta patriotarda: romanii Asanesti. Romanii sud-dunareni. Bulgarii la fel, se vad ei insisi peste tot in zona balcanilor. Ce-i asta? Propaganda ieftina provenita dintr-un complex cras de inferioriate...............

  P.S. Muzica din incinta Tsarevets-ului, cea veche de se aude in difuzoare, mi se pare pur si simplu fantastica. Rar mi-a fost dat sa aud asa ceva...
  • 0 (0 voturi)    
   perfect de acord (Miercuri, 9 mai 2012, 15:02)

   serj [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   100% adevarat. Mai mult decat atat, nationalitatea este un concept relativ nou (intorodus de francezi). Trecem peste faptul ca in evul mediu clasa conducatoare nici nu avea ...etnie, daca pot spune asa. Ceea ce conta cu adevarat erau apartenenta religioasa si relatiile de vasalitate. Era Iancu de Hunedoara roman sau maghiar ? Dar Matei Corvin ? O intrebare fara sens, deci si fara raspuns.
   Si in afara de muzica ai uitat sa mentionezi si pictura incredibila.
 • 0 (0 voturi)    
  Poze (Miercuri, 9 mai 2012, 17:38)

  soimu [anonim]

  Aici gasiti cateva poze din excursie moto la Veliko-Tarnovo; este f. frumos:
  http://www.burgman.ro/burgmanistii-si-spiritul-burgmanist-f63/poze-din-excursii-si-iesiri-t20-110.html
 • 0 (0 voturi)    
  Veliko Tarnovo (Joi, 10 mai 2012, 16:47)

  moni [anonim]

  istoria e scrisa intotdeauna de invingator, dar exista izvoare istorice care vorbesc de Asan si fratii lui ca fiind vlahi, adica urmasii tracilor romanizati din peninsula balcanica, si nu sunt romanesti ci occidentale ; apropo, Veliko Tarnovo inseamna Tarnava Mare....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by