Ajuns la cea de-a patra editie, Green Hours International Jazz Fest se desfasoara anul acesta in perioada 1-4 iunie, aducand in fata publicului si proiectul "Spitalul amorului.ro" (muzica lui Anton Pann, in varianta lui Vlaicu Golcea si Marta Hristea feat. Raul Kusak si Daniel Ivascu), conform site-ului oficial. In cele doua zile de sambata de dinaintea festivalului, la Green Hours vor avea loc si doua "warm-up"-uri: pe 19 mai vor canta Yair Dalal, Erez Monk si Trei Parale (A Fusion Project), iar pe 26 mai are loc lansarea albumului "One Life Left" a lui iordache.

Green Jazz Fest 2012Foto: Green Hours

Warm-up 1 - sambata, 19 mai, ora 20:00

  • A Fusion Project - Yair Dalal, Erez Monk si Trei Parale (artisti din Israel si Romania)   

Yair Dalal este unul dintre cei mai cunoscuti si talentati muzicieni din Israel, invitat in proiecte de anvergura internationala pe toate marile scene ale lumii. Principalele instrumente la care cinta sint oud-ul si vioara, acompaniindu-se, de multe ori, cu vocea. Muzicianul de origine irakiana isi compune singur muzica, facind paralele si legind traditiile islamice de cele iudaice, trecind de altfel si prin muzica clasica europeana sau muzica indiana. Yair Dalal este un activist al pacii si incearca, prin muzica sa, sa creeze punti de comunicare intre culturi si traditii diferite. Artistul israelian va fi acompaniat pe scena de la Green Hours de excelentul percutionist Erez Monk si, impreuna cu grupul Trei Parale, vor concerta in fata publicului roman. Dupa evenimentul din Romania, aceeasi formula este invitata pe 23 mai sa deschida festivalul "Culture of Peace" din Tel Aviv. Spectacolele sunt realizate cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Tel Aviv.

Trei parale grupeaza tineri oraseni atrasi de muzicile vechi specifice spatiului carpatic, alaturand muzicilor traditionale romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc aici (evrei, tigani etc.). In demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijina in primul rand pe transcriptiile de epoca pe care Anton Pann - psalt si teoretician al muzicii bizantine - le-a adunat in cateva volume numite "Spitalul Amorului". Se adauga apoi: expeditii prin sate si lucrul cu diversi muzicanti batrani, audierea unor inregistrari vechi de teren realizate de Constantin Brailoiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.

Warm-up 2 - sambata, 26 mai, ora 20:00

  • lansare LP "One Life Left" - iordache (Romania)

One Life Left in varianta pe vinil (LP) - O editie limitata la 100 de discuri, fabricate in Franta la Magnetic Mastering si numerotate manual. Primele 10 discuri - de la 1 la 10 - vor fi vandute la licitatie in pauza concertului. http://www.iordache.ro/

Vineri, 1 iunie (ora 19:00)

  • Sebastian Burneci / Sorin Romanescu / Carmelo Graceffa (artisti din Romania si Italia) - 3 is a good number
  • Contemporary Noise Sextet (Polonia) - Ghost writer's joke

"3 Is A Good Number" este un trio international condus de tinarul trompetist roman Sebastian Burneci. Ceilalti doi membri sint compozitorul si ghitaristul Sorin Romanescu, unul dintre cele mai importante nume din scena de jazz romaneasca si talentatul baterist italian, Carmelo Graceffa. Pentru GHIJFest, trio-ul va pezenta un program de jazz original, interferat de efecte acustice si electronice , in acelasi timp condimentat cu elemente traditionale romanesti.

Nu exista nicio indoiala, Contemporary Noise Sextet reprezinta la ora actuala unul dintre cele mai fascinante proiecte muzicale din Polonia, suscitind atit atentia iubitorilor de jazz, cit si a celor interesati de muzica experimentala in general. Desi numele trupei duce cu gindul la muzica destinata fanilor noisy, sextetul se dovedeste a fi o revelatie pentru inca foarte multi. Compozitiile pianistului si liderului Kuba Kapsa impresioneaza prin frumusetea si eleganta lor, dialogind totodata atit de empatic cu instrumentele de suflat, incit pot impinge energia auditoriului ...pina la exaltare. Dupa 4 albume in configuratii de Quintet si Sextet, Contemporary Noise au un nou proiect, "Ghost writer's joke"; se poate spune, ceva mai experimental decit precedentele dar combinind in continuare excelente melodicitati... iar muzica ramine.

Sambata, 2 iunie (ora 19:00)

  • Luiza Zan si Sorin Romanescu (Romania) - Mahala
  • Nils Petter Molvaer Trio (Norvegia) - Baboon Moon

Una dintre cele mai cunoscute voci de jazz din Romania, Luiza Zan impreuna cu probabil cel mai bun ghitarist din tara la ora actuala, Sorin Romanescu, au lansat deja un album de colinde dedicat spiritului muzicii vechi romanesti. Tot atit de apreciat de public este si binecunoscutul lor proiect "Doi oameni simpli". Iata-i acum (re)uniti pe cei doi, pentru a scoate la lumina si a ne prezenta cintece ale anilor 30' si 40' si, inspirate din acestea, creatii proprii - proaspete, cu izuri vechi. Trasind o paralela intre muzica lui Billie Holiday si cea a (intr-un fel) "omoloagei" sale din Romania, Romica Puceanu, proiectul "Mahala" reinvie sensul libertatii si al frumusetii lumii, printr-o colectie de cintece despre dragoste, viata si moarte, dor si oameni...

Ascultind-l cintind, este foarte usor sa uiti ca instrumentul sau este trompeta... Nils Petter Molvaer va prezenta in Gradina Green Hours cel mai recent album al trio-ului: "Baboon Moon" (nominalizat la Grammy-ul norvegian in decembrie trecut, de asemenea inclus in topul lui John Kelman de BEST RELEASES in 2011de pe All About Jazz). Stian Westerhus (unul dintre cei mai inovativi ghitaristi din Europa) si Erland Dahlen (celebru printre fanii rock-ului alternativ dupa ce a cintat in formatia norvegiana de psychoblues Madrugada) l-au dus pe Molvaer in tarimuri muzicale pe care trompetistul nu le vizitase inainte. "Baboon Moon" marcheaza un inceput nou, senzational, al unui mare muzician care strabatuse deja cale lunga... El insusi isi descrie albumul ca fiind: free, black prog rock.

Duminica, 3 iunie (ora 19:00)

  • Mario & The Teachers (Romania) - Balcan Tree
  • Phronesis (Danemarca, UK, Suedia) - Walking Dark

Mario & the Teachers este un grup etno-fusion initiat in 2011 de unul dintre cei mai buni percutionisti din Romania. Mario Florescu, profesor de percutie la Liceul de Arte"Sabin Dragoi" si membru al Filarmonicii de Stat Arad, a facut parte din proiecte jazzistice si de muzica contemporana de succes, cum ar fi Shabah, Orient Express, Pro Musica Nova, Prezent Percussion Ensemble. Alaturi de excelentii muzicieni Corina Ardelean (flaut), Radu Rotaru (claviaturi) si Alex Florescu (marimba si percutii) Mario, deseori comparat cu Airto Moreira, a conceput pentru festival un program special, in acelasi timp dinamic si melodios, un tribut original adus spiritului balcanic si al modului de gindire si de reactie al poporului roman.

Condus de catre contrabasistul danez Jasper Hoiby, trio-ul scandinavo-britanic Phronesis este capabil sa incite, sa inspire si sa miste publicul intr-o modalitate atinsa de putine alte grupuri. Carismaticele lor performante live l-au facut pe Jon Newey (editor al Jazzwise Magazine) sa-i descrie ca fiind "cel mai interesant si mai plin de imaginatie piano-trio de la Esbjorn Svensson Trio incoace..." Jasper Hoiby impreuna cu Ivo Neame (pian) si Anton Eger (baterie) vor prezenta la Bucuresti al 4-lea lor album (Walking Dark) ce tocmai a fost lansat cu mare "zarva" in luna februarie a acestui an.

Luni, 4 iunie (ora 19:00)

  • Vlaicu Golcea si Marta Hristea (Romania) (feat. Raul Kusak si Daniel Ivascu) - Spitalul amorului.ro ("Anton Pann's music re-shaped")
  • Stian Westerhus (Norvegia) - Solo Guitar Project

Compozitor, interpret si producator, muzician dintre cei mai complecsi ai generatiei sale, Vlaicu Golcea este preocupat de citiva ani de minuirea in timp real a laptopului si a instrumentelor electronice. A sustinut numeroase concerte in afara tarii, iar discografia lui contine peste 30 de aparitii in tara si strainatate, sub nume propriu sau in colaborari (Jazz Unit, Bucharest Av, Shukar Collective). Impreuna cu Marta Hristea, voce inconfundabila a jazz-ului din Romania (absolventa a CODARTS Rotterdam Conservatorium) a format grupurile East Village si Aievea (www.aievea.ro). Alaturi de cunoscutii si valorosii muzicieni Raul Kusak (claviaturi) si Daniel Ivascu (percutii traditionale) cei doi vor prezenta la GHIJFest - 2012 "Spitalul amorului.ro", un proiect curajos si de anvergura: aducerea in contemporaneitate a splendidelor cintece ale lui Anton Pann din Spitalul Amorului, prima colectie de folclor urban romanesc.

Stian Westerhus este unul dintre cei mai "de forta" tineri improvizatori ai muzicii norvegiene. Este prezent in trupe ca Puma, Monolithic, Jaga Jazzist, Bladed, Khan etc. dar a devenit foarte cunoscut lumii jazz-ului datorita prezentei sale in senzationalul Nils Petter Molvaer Trio. In ultimii ani, Stian a investit tot mai multa energie si timp in auto-provocarea de a se gasi, singur pe scena, doar impreuna cu ghitara sa electrica. Dand impresia ca nu exceleaza in respectul fata de instrument, performing-urile sale balanseaza expresivitatea neslefuita voluntar, virtuozitatea exemplara si instinctul melodic uzitind de mostenirea sa norvegiana, dar nu in ultimul rind de pasiunea pentru grupul american Slayer.