Despre formatia Slayer se stie ca a inceput prin a canta coveruri in cluburi. A evoluat ulterior la stadiul de "trupa periculoasa", fiind mentionata ca atare in "Punk Rock & Heavy Metal: The Problem / One Solution" (un manual de instructiuni folosit de mai multe sectii de politie din California). Luni, 4 iunie, la Arenele Romane, solistul Tom Araya si-a continuat dezvoltarea fireasca, statutul de "Antihrist" fiind parca inlocuit de cel de "Meat Loaf" (atunci cand brutala "Die By The Sword" i-a inspirat pe doi indragostiti sa se sarute pasional vreme de zeci de secunde).

Foto:
  • Click pe poza pentru a vedea fotogaleria.

Kerry King, membru Slayer, marturisea intr-un interviu: "Nu sunt religios in nici un fel". Richard Corliss, scriitor si colaborator al Revistei Times, sustinea si el ideea ca Slayer nu este o formatie satanista si descria astfel show-urile live ale trupei: "Pisici in calduri". Dante Bonutto, gazda emisiunii British Friday Rock Show, preciza la randul lui: "Slayer nu sunt de fapt din aceeasi liga cu diavolul. Dar ei chiar lasa impresia ca daca ar fi sa se duca acasa la cineva pentru un biscuit si un sandvis, atunci ar fi casa diavolului".

Satanista sau nu, trupa Slayer ar putea fi acuzata de crestinii ortodocsi conservatori ca a "pangarit" a doua zi de Rusalii printr-un "pandemoniu" organizat pe scena Arenelor Romane: tatuaje fioroase, lanturile si celebra chitara a lui Kerry King (avand la capat doua coarne rosii), chitara lui Gary Holt (chitaristul trupei Exodus, care il inlocuieste temporar pe Jeff Hanneman) patata parca de picaturi de sange si tricoul sau cu "Antichrist Fan Club Member".

Pentru fanii Slayer insa, 4 iunie a fost mai degraba o zi de sarbatoare rock, dovada constituind-o modul in care arata publicul roman, putin dupa ora 21:00: cativa spectatori cu "Slayer" tatuat pe maini ori pe gat, destule piepturi dezbracate de romani infierbantati, cateva mii de tricouri cu probabil toate formatiile rock din lume (de la Amorphis si Samael, pana la Motorhead, Manowar si, desigur, Slayer), o barba lunga si impletita a la Kerry King aici, o creasta de punkist dincolo.

Strigate de "Slayer! Slayer!" dupa prima piesa (World Painted Blood) au determinat o continuare in registru "sangeriu" (Psychopathy Red), pentru ca apoi indemnul solistului ("Are you guys ready? Ready for war!", inainte de War Ensemble) sa genereze mosh pit-uri si pogo-uri in fata scenei, printre cele cateva bannere si steaguri ridicate timid de public.

"Hai mai in fata. Mergem-mergem! Trebuie sa dansam!", spune o voce surescitata, in timp ce Die By The Sword ii inspira pe doi indragostiti sa se sarute pasional vreme de zeci de secunde. Iar Tom Araya parca a evoluat de la stadiul de Antihrist la cel de Meat Loaf...

Cativa parinti isi conduc copiii prin multime, caci pasiunile adevarate si mostenirile culturale trebuie trecute din generatie in generatie, chiar si atunci cand de pe scena rasuna mesaje din melodii ca Mandatory Suicide, Hate Worldwide, Jesus Saves.

Seasons in the Abyss este primita de fani cu urale, iar inainte de Dead Skin Mask, solistul Slayer isi va exersa rolul de educator, recitand:

"Dance with the dead in my dreams

Listen to their hallowed screams

The dead have taken my soul

Temptation's lost all control"

Angel Of Death este intampinat de un mosh pit anarhic in fata scenei, iar cele cateva zeci de secunde de pauza va marca ideea de bis: pe South Of Heaven incep sa zboare pahare mai mult sau mai putin goale pe deasupra capetelor (precum si un crowdsurfer total dedicat cauzei), iar pe Raining Blood, ultima melodie a serii, sunt organizate mai multe pogo-uri.

Toate incheiate, dupa 70 de minute de thrash metal, cu promisiunea lui Tom Araya ("we'll see each other again"), cu betele de toba si penele de chitara aruncate de trupa in multume, sau cu nemultumirea arata de un fan la iesire, pentru un post TV: "prea mult pogo!", suna plangerea, corectata imediat de un urlet alcoolizat din apropiere: "prea putin!"

Setlist Slayer la Arenele Romane

World Painted Blood

Psychopathy Red

War Ensemble

Die by the Sword

Chemical Warfare

Hate Worldwide

Mandatory Suicide

Altar of Sacrifice

Jesus Saves

Seasons in the Abyss

Postmortem

Spirit in Black

Dead Skin Mask

Angel of Death

(bis)

South of Heaven

Raining Blood

(sursa setlist: setlistfm.com)