In Ardeal sunt peste 200 de biserici fortificate construite de sasi in Evul Mediu, cateva sunt cunoscute si in strainatate, multe dintre ele au fost restaurate, insa unele au cazut in paragina, iar din ele se fura lucruri pretioase, cum ar fi tuburile orgii. Un exemplu trist este biserica din satul Daia aflat la 15 km de Sibiu pe drumul spre Agnita. Mai exista inca ziduri de secol 13, insa prezentul este nefericit fiindca monumentul este intr-o stare deplorabila.

Foto:

Biserica din Daia a fost ridicata in secolul 13 si din primul edificiu se mai pastreaza o portiune din ziduri si din coloane. Cea mai mare parte din constructia ce poate fi vazuta acum, dar si mobilierul si altarul valoros, sunt din secolul 17-18.

Desi biserica a fost restaurata imediat dupa revolutie, plecarea sasilor din zona a avut un efect nefast asupra cetatii fortificate care a ajuns intr-o stare de plans.

Scarile ce duc catre poarta sunt napadite de ierburi si plante, in cimitir pietre tombale de sute de ani zac trantite la pamant si neglijate total, iar zidurile exterioare dau semne clare ca este nevoie de o restaurare.

Si in biserica se vad clar semnele neglijarii. O parte din tribune stau claie peste gramada intr-un colt, este plin de praf si o parte din tuburile valoroasei orgi au fost furate. Pe bancile gri inca se mai gasesc biblii rosii, dovada ca au fost prea neinteresante pentru hotii care s-au aratat mult mai atrasi de lucruri din care puteau scoate un ban.

Exemplul bisericii din Daia nu este singular in Ardeal, insa merita tras un semnal de alarma. Cetati sasesti precum Biertan, Prejmer, Cisnadie sau Viscri sunt cunoscute in tara dar si in afara si se gasesc si in ghidurile turistice de elita, insa monumente mai mici, dar demne si ele de a intra in circuitul turistic, ajung in pragul devastarii.