Publicatia a trimis reporteri "sub acoperire", jumatate barbati si jumatate femei, in 35 de tari, unde au desfasurat trei "teste" pe cetatenii marilor orase:
- 1. Au mers in cladiri publice de douazeci de ori in spatele oamenilor pentru a vedea daca le tin usa deschisa.
- 2. Au cumparat mici obiecte din 20 de magazine pentru a vedea daca vanzatorul spune "multumesc".
- 3. Au scapat pe jos un dosar plin de hartii de 20 de ori in locuri aglomerate pentru a vedea daca cineva ii ajuta.
"Pentru a ne permite sa comparam orasele, am acordat cate un punct pentru fiecare rezultat pozitiv si zero pentru unul negativ, oferind un punctaj maxim de 60. Nu am incercat un studiu stiintific; a fost cel mai mare test de bun simt din lume, cu peste 2.000 de teste de comportament", afirma jurnalistii.
In schimb, o scrisoare primita de la reader's digest a fost suficienta pt a-mi face o parere despre marketingul agresiv/aiuritor/la limita bunului simt pe care-l practica.
- 5-6 hartii intr-un plic
- esti pe lista "scurta" pt marele premiu
- raspunde acum - ocazia vietii bla-bla
- cumpara cartea x la "numai" xxx lei pt a beneficia de premiu
- oferta valabila doar primelor raspunsuri
- o "cheie" jalnica de la o masina ipotetica
Bla bla bla
Cine a mai primit asa ceva sa confirme
Oricum, am constatat dupa citeva luni ca le-a mers tare bine vinzarea, de vreme ce au inchis acel sediu...
aia cu tzinutul usii este reala.
si mai este una, mai importanta decat mersiu casierei
anume, urcatul in mijloace de transport.. in ny se respecta ordinea, nu te inghesuie nimeni, nu'tzi sare nimeni in fatza, taman cand pui piciurul pe scara autobuzului.
mersiul si zambetul casierei nu tzin de bunele maniere, ci de politica patronilor. este parte din trainingul initial si conditie pentru ramanerea in job.
asa ca, chiar cu nevasta in spital, tre' sa arati fasolea si sa spui multumesc, mai poftiti.
despre injuraturi scarboase, in public, este cam egal intr ny si bucale.
orasele din sud si midwestul american, acolo da, politete.
sa fim iertati, cu niyorcu' lor ! :)
A fost alegerea mea sa particip la concursul lansat de ei cu speranta ca voi castiga unul dintre miile de premii promise...finalul a fost lamentabil!!! si nu cred ca a fost o tragere la sorti "pe bune"...
1. Felul scabros in care se vorbeste. PLM este cuvantul auzit in fiecare fraza in jurul tau in Bucuresti.
2. Tutuiala - oricine te tutuieste, ti se adreseaza pe numele mic fara greturi. Inclusiv firmele in corespondenta, inregistrari etc.
3. Zgomotul si lipsa autocenzurii! Romanii striga de la balcon in strada, povestesc in gura mare sa auda toata carciuma/metroul/etc ce tari sunt ei, dau muzica "la maxim", tipa in telefoane pe strada/la film("buna, sunt la film"). Si majoritatea cand sunt confruntati iti spun "ce cred ei", "ce isi inchipuie ei" ca ar fi azi politetea, buna crestere etc.
Culmea, multi sunt profesionisti sau pasionati de domenii in care respectarea stricta a normelor, regulilor, proceselor este importanta si chiar fac caz cand vad ca cineva se abate de la normele profesiei, sportului. Se supara cand vad lucruri facute dupa ureche, habarnisti care isi dau cu parerea (neinformata) in domeniul lor.
Acestora le zic ca buna crestere, politetea, manierele au un cod la fel de strict ca al profesiei, sportului, pasiunii lor si acestea nu s-au schimbat.
Un prost-crescut este un ignorant al regulilor sociale, iar cand isi da cu parerea despre ele e ca "mesterii" care lucreaza prost pentru ca nici macar nu au citit instructiunile de folosire ale materialelor cu care lucreaza. Le pun dupa ureche si "se cred" mari mesteri si iti explica ca "asa se face". Pentru ca asa fac ei. Majoritatea prost-crescutilor sunt si neamuri proaste. Adica la vremea respectiva nu au primit educatia, informatia despre reguli, norme. Asta e, neamurile proaste "scot" neamuri proaste. Sa fii un marlan insa la +30 de ani, fara sa te fi cizelat nici "frecarea sociala", nici "Codul bunelor maniere" inseamna ca ai o limitare funciara.