Cine are tangente cu zona de startup-uri in tehnologie a auzit, cu siguranta, de TechHub. TechHub este, dupa cum ii zice si numele, un hub pentru startup-uri, un spatiu comun in care pot activa mai multe companii la inceput de drum. Exista, desigur, mai multe astfel de spatii. In Bucuresti, la un moment dat, exista Bucharest Hub, fondat, printre altii, de Vlad Stan, iar acum exista si The Hub, undeva prin zona Piata Unirii, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.ro.

Ce este TechHub şi cine e în spatele lui

De ce ar fi TechHub mai special? În primul rînd, este destinat exclusiv startup-urilor de tehnologie. În al doilea rînd, a fost fondat de Mike Butcher şi Elizabeth Varley, unul dintre seniorii TechCrunch. Primul hub a fost deschis în Londra, apoi au urmat încă două, în Riga şi în Manchester. Al patrulea este cel din Bucureşti, iar investiţia locală este suportată, din propriile buzunare, de către Bogdan Iordache şi Daniel Dragomir (în foto, de la stînga la dreapta: Mike Butcher, Daniel Dragomir, Elizabeth Varley şi Bogdan Iordache.)

Dacă Bogdan Iordache e mai cunoscut, fiind, de altfel, şi unul dintre cei mai activi susţinători ai startup-urilor locale, mai ales prin intermediul evenimentului anual How To Web – care, după doar trei ediţii, figurează pe lista de “highly recommended events” realizată de TechCrunch, – Daniel Dragomir a intrat în zona de online acum cîţiva ani, la MediaPro Interactiv. În prezent, este Deputy CEO al Fundaţiei Post Provatizare.

Ce oferă TechHub

După aproximativ şase luni de căutări, Bogdan Iordache şi Daniel Dragomir au decis să închirieze 400 de metri pătraţi la etajul întîi al unei clădiri de birouri din spatele fostului sediu al Ambasadei SUA, de pe Batiştei. Ar fi, altfel spus, aproape tot etajul, cu amendamentul că rămîne nişte spaţiu neocupat, pentru care TechHub are prima opţiune de închiriere în cazul în care cererea este mare. Ca localizare, este exact în aceeaşi clădire cu un startup românesc de succes, eRepublik.

TechHub Bucureşti va fi împărţit în trei: un spaţiu pentru startup-uri “rezidente,” un spaţiu pentru coworking şi un spaţiu pentru evenimente, cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri. Spaţiul pentru “rezidenţi” implică birouri fixe, dedicate companiilor care optează să-şi desfăşoare activitatea acolo. Sunt disponibile locuri pentru 35 de oameni. În acelaşi timp, spaţiul de coworking va putea găzdui aproximativ 30 de persoane ce-şi pot închiria un birou. Dacă pentru startup-uri vorbim de birouri fixe şi spaţii de depozitare (pentru documente etc.,) pentru coworking, conceptul e ceva mai flexibil, oarecum în genul “cafenea,” în sensul că fiecare se poate aşeza unde vrea.

Sala de evenimente e gîndită pentru diverse mini-conferinţe şi workshop-uri, cu speakeri din diverse domenii, de la conferinţe “inspiraţionale” sau despre business, pînă la cele tehnice, hack-days, investor pitches etc. Cînd nu vor fi evenimente, spaţiul va fi deschis. Şi că tot veni vorba, primul eveniment va avea loc la cel mult o săptămînă de la inaugurarea TechHub, cînd vor fi prezenţi Mike Butcher şi o serie de invitaţi ai acestuia. De altfel, planurile lui Bogdan şi Daniel includ evenimente periodice. În maximum un an, cei doi vizează organizarea a cel puţin unui eveniment săptămînal. Totuşi, avînd în vedere costurile de întreţinere a spaţiului şi chiria, accesul va fi pe bază de bilet. Membrii TechHub vor beneficia însă de preţuri preferenţiale.

Preţurile şi beneficiile TechHub

Deşi încă în stadiu de estimări, preţul unui loc la TechHub ar urma să fie de 120 de euro lunar pentru acces nelimitat. Preţul este valabil atît pentru startup-uri, cît şi pentru independenţii ce optează pentru coworking. Va mai exista şi o serie de pachete bazate pe numărul de ore pe care un freelancer l-ar putea petrece, lunar, “la birou.”

La capitolul beneficii, dincolo de chestiile de bază precum internet şi bucătărie, sau de evenimente şi de posibilitatea de networking sau de folosire a spaţiului pentru întîlniri cu potenţiali clienţi, fiecare membru are acces la reţeaua internă a TechHub şi la resursele pe care aceasta le pune la dispoziţia lor. Mai mult, un membru TechHub Bucureşti care, de exemplu, pleacă pentru o oarecare perioadă în capitala Marii Britanii şi are nevoie de un birou, are acces gratuit la TechHub Londra. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Manchester şi Riga, dar şi a viitoarelor hub-uri ce vor fi deschise în anii următori.

Ce urmează

În prezent, pentru TechHub Bucureşti, s-au anunţat deja doritori de a se muta. Pentru o bună parte din spaţiile pentru “rezidenţi” şi-au anunţat intenţia companii din Marea Britanie care lucrează cu români şi pentru care un astfel de spaţiu e mult mai fezabil decît o garsonieră sau un apartament dintr-un colţ de Bucureşti.

În prezent, se lucrează cu un arhitect pentru amenajarea spaţiului. Deşi încă la stadiul de randări grafice, TechHub Bucureşti ar trebui să fie deschis la începutul lunii aprilie. Investiţia nu e deloc neglijabilă, cu atît mai mult cu cît chiria nu este deloc mică – sînt, totuşi, 400 de metri pătraţi, cu tot cu utilităţi, într-o clădire de birouri, iar un break-even nu se anunţă chiar imediat.

Cu toate astea, e un pas important în sprijinirea antreprenorilor români din zona de tehnologie, mai ales prin accesul la resurse internaţionale, iar aici putem include inclusiv speakerii şi viitorii investitori care vor ajunge destul de frecvent în Bucureşti. Nu în ultimul rînd, e un loc de întîlnire potrivit pentru independenţi care, ulterior, pot dezvolta noi companii şi noi produse ori servicii web.