Aproximativ 1.000 de persoane au participat, duminica, la prima parada de Saint Patrick's Day din Bucuresti, care a pornit din fata Ateneului Roman, pe Calea Victoriei si s-a oprit in Centrul vechi, anunta Mediafax.

In jurul orei 15:30, cand era anuntat debutul paradei, cateva sute de persoane se stransesera in Piata George Enescu, unde au fost aduse 10 autoutilitare decorate pentru celebra sarbatoare irlandeza. Pe cinci dintre aceste platforme mobile erau scrise cu litere din lemn mari, colorate, cuvintele "Happy Saint Patrick Day Romania" ("La multi ani de Sfantul Patrick, Romania!"), iar pe celelalte se aflau mulaje colorate din lemn reprezentand un trifoi, o oala cu galbeni, o harpa, o cruce celtica, alaturi de un model de cruce din Cimitirul vesel de la Sapanta. Potrivit organizatorilor, carele au fost decorate de studentii Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si de membrii Teatrului de Arta Bucuresti. Cei mai multi dintre cei prezenti purtau cate un obiect sau accesoriu vestimentar verde, unii pregatindu-si in schimb tinute speciale pentru sarbatoarea Sfantului Patrick, cu palarii mari, peruci si ochelari.

In Piata George Enescu erau adunate si mai multe ansambluri folclorice romanesti - Ansamblul Folcloric Sapanta, doua grupuri de cimpoieri, din Vrancea si Vaslui -, trupa Ad Hoc, precum si formatia Coras din Irlanda si dansatorii din trupa Irish Way.

Parada s-a pus in miscare in jurul orei 16:00, pe parcurs strangandu-se aproximativ 1.000 de oameni, care au mers pe langa carele alegorice. Pe parcursul paradei au avut loc doua opriri, spectatorii asistand la reprezentatii de dansuri irlandeze si de muzica romaneasca la cimpoi. In restul timpului, oamenii au mers in liniste si au imortalizat evenimentul cu camere video si telefoane mobile.

Parada s-a oprit in cele din urma la intersectia dintre Calea Victoriei si strada Lipscani. Autoutilitarele si-au continuat drumul, iar oamenii au intrat in Centrul vechi, unde ziua Sfantului Patrick este sarbatorita in continuare cu un concert in aer liber, la care sunt invitate atat trupe irlandeze, cat si romanesti. Ordinea si paza la eveniment au fost asigurate de jandarmi si politisti locali.

Parada de duminica a fost punctul culminant al festivalului dedicat Sfantului Patrick la Bucuresti, anul acesta, organizat pentru a marca presedintia irlandeza a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a constat intr-o serie de manifestari culturale si artistice care a debutat vineri, cu un bal de gala, ce i-a avut ca invitati, printre altii, pe soprana Felicia Filip, trupa de dans irlandez The Irish Way si formatia de muzica traditional irlandeza Coras. Bucurestenii s-au mai putut bucura de spectacole de dans specific irlandez si un concert cu o serie de tineri cantareti din Irlanda la sala ArCuB.

De asemenea, Palatul Parlamentului a fost iluminat festiv, vineri si sambata, in intervalul orar 19.45 - 23.30, in culoarea verde, pentru a marca aceasta sarbatoare. Palatul Parlamentului va fi iluminat in verde si duminica, in acelasi interval orar.

Parada de Saint Patrick's Day este o traditie atat in Irlanda, cat si in strainatate. Dupa marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzata de lipsa cartofilor, un val de emigranti a parasit Irlanda, iar parada de Saint Patrick's Day a devenit modalitatea acestora de a-si manifesta identitatea. Pornind de la traditie, au inceput sa se organizeze peste tot in lume parade, care au ajuns sa ii includa pe toti cei care impartasesc aceleasi valori.

"In mod surprinzator, St Patrick's Day a fost sarbatorita prima data de catre imigrantii irlandezi din America ce duceau dorul tinuturilor natale. Dupa mai bine de 250 de ani de la prima editie, St Patrick's Day a devenit cea mai mare sarbatoare a diasporei din intreaga lume, iar acum peste 80 de milioane de oameni celebreaza in fiecare an Ziua Nationala a Irlandei. Deoarece St. Patrick's Day este sarbatoarea care uneste practic toti imigrantii din lume, a celebra aceasta zi in Romania este o modalitate de a-i conecta pe cei de aici cu prietenii si rudele care acum traiesc in afara granitelor", a spus David Costello, seful adjunct al Misiunii irlandeze in Romania, intr-un comunicat remis MEDIAFAX inainte de debutul festivalului.

Partenerii oficiali ai Festivalului Saint Patrick 2013 sunt Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul de proiecte culturale ArCub, Asociatia Ireland Romania Network si casa de discuri Roton.