Mii de vizitatori au luat cu asalt muzeele Capitalei, sambata, in "Noaptea Muzeelor", la fel ca si in anii precedenti intrarea fiind gratuita in cele peste 30 de institutii si organizatii culturale din Bucuresti, relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Singura exceptie a constituit-o expozitia temporara privata 'The Human Body' de la Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', la care pretul de intrare a fost de 20 de lei, fiind valabil numai pentru aceasta noapte speciala.

Potrivit Agerpres, la Antipa, oamenii s-au asezat la coada de la 15.30, in conditiile in care institutia si-a deschis portile la ora 18.00.

"E nenorocire. Cred ca afara si in muzeu sunt cam 5.000 de vizitatori (n.r. in jurul orei 22,00) care vor sa intre. Sunt doua cozi: una, cea de la 'The Human Boddy', a depasit MTR, iar cea pentru expunerea permanenta pleaca de la intrarea in muzeu si a ajuns in partea cealalta la Bdul Ion Mihalache a inconjurat muzeul", a declarat dr. Aurora Stanescu, sef Departament PR, Marketing Cultural si Programe Educative.

Ea a estimat ca, "desi sunt mai multi oameni decat in toti anii", din cauza faptului ca la etajul muzeului se circula mai greu, avand in vedere expozitia 'The Human Boddy', ca si anul trecut, 18.000 de vizitatori vor trece pe la Antipa. "La aceasta expozitie nu pot sa intre decat 200 de persoane pe ora", a precizat Stanescu.

Potrivit acesteia, copiii au putut participa, in curtea muzeului, ''la intersectare de lilieci si la strans fluturi de noapte''. Cu aceasta ocazie a avut loc si premiera documentarului stiintific "Africa". Aceasta a aratat ca numai intr-o ora au intrat 2.000 de oameni.

Coada la Muzeul National de Arta

Coada la Muzeul National de Arta

Foto: www.facebook.com/noapteamuzeelor

La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), cu ocazia ''Noptii Muzeelor'', au fost inaugurate somptuoasele spatii recent restaurate din corpul central, Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor, care au fost doar partial accesibile publicului inainte de renovare.

"Anul acesta oferim ceva inedit. Majoritatea celor de fata nu au intrat niciodata in partea aceasta a Palatului si este foarte interesant. Le prezentam spatiile istorice ale Palatului Regal renovate si restaurate, respectiv Sufrageria Regala si Sala Tronului si o expozitie 'Fragmente de memorie', care e prezentata in doua sali - una 'Istoria Palatului Regal' si cealalta 'Portrete regale''', a spus directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu.

Ea a afirmat ca, pana la ora 21.40, sosisera putin peste 4.000 de vizitatori, pana la sfarsitul programului urmand sa treaca pragul MNAR circa 14.000 de vizitatori.

Theodorescu a mentionat ca in urmatoarele zile, fiecare al treilea week-end din luna, sambata si duminica, se vor face tururi ghidate, pe baza de invitatie, din cauza lipsei de personal a muzeului, spatiile neputand fi deschise permanent publicului. "Din pacate. Cel putin deocamdata", a mai spus directorul MNAR.

Sub genericul 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian la Roma, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a marcat sambata 'Noaptea Muzeelor' printr-un program divers care a cuprins momente de reconstituiri istorico-militare, concerte de muzica clasica, reprezentatii teatrale si ateliere de creatie pentru copii. Animatori in costume de epoca au intretinut atmosfera.

"Este un aflux de public extraordinar. Coada celor care asteapta sa intre se intinde pana in Calea Victoriei, in conditiile in care, anul acesta, din cauza expozitiei 'Comorile Chinei', accesul se face prin curtea interioara a muzeului din Str. Postei (vis-a-vis de Asezamantul Stavropoleos). Pana la ora 21,00 intrasera peste 5.000 de vizitatori", a declarat directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

El a estimat ca, pana la sfarsitul 'Noptii', MNIR va inregistra intre 20.000 si 25.000 de vizitatori, depasind practic toate editiile precedente.

"Abia dupa ora 22.00 se porneste fluxul cel mare, insa, pentru prima oara, intre ora 16.00 si ora 19.00 am avut 3.000 de oaspeti, deci un numar foarte mare. Coada se formase inainte de a se deschide muzeul", a mai spus Tarnoveanu.

La Muzeul National al Taranului Roman (MNTR) au fost deschise expozitia permanenta si cele temporare, iar in curte si la Clubul Taranului oaspetii au putut vizita o expozitie de fotografie veche sau au putut gusta din bucate traditionale.

Directorul general al MNTR, Virgil Stefan Nitulescu, s-a declarat multumit de prezenta inregistrata. "Pana acum (n.r. ora 22,00) am avut vreo 3.000 de intrari", a spus acesta.

Si Adina Rentea, directorul general al Muzeului National Cotroceni si-a exprimat satisfactia pentru numarul si calitatea vizitatorilor.

"Stam foarte bine. Acum incepe un recital de vioara. Mai avem o proiectie de film documentar. Am avut o demonstratie de dans irlandez cu singura formatie de gen din Romania si urmeaza un spectacol lectura 'Micul print', sustinut de Teatrul 'Ion Creanga''', a precizat Rentea.

Ea a mentionat ca "echipa muzeului se simte bine cu vizitatorii, care pot sta si in curtea Palatului Cotroceni". 'Cred ca, fata de 'Noaptea' de anul trecut, sunt mai multi vizitatori. Am avut acum si spectacolele acestea si asta explica afluxul publicului", a mai spus Adina Rentea.

La Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR), pana spre ora 22.00, trecusera 2.500 de vizitatori, directorul general al institutiei, Lucian Chisu, estimand ca pana la ora 02.00, cand muzeul isi va inchide portile, aproximativ 4.000 de oameni vor trece pragul institutiei de pe Bdul Dacia.

"Avem foarte multi vizitatori. Acum au venit din nou intr-un numar foarte mare. Sunt orele serii la care vin cei mai multi, iar ceea ce avem in anul acesta este foarte particularizant, in sensul ca e vorba despre un recital fluviu de poezie, aproape 200 de poeti, din toate zonele tarii", a aratat Chisu.

El a precizat ca in Rotonda raman 'degustatorii de poezie', majoritatea vizitatorilor trecand mai intai prin expunerea permanenta a MNLR.

"Noaptea Muzeelor" a fost initiata in Franta in 1999, iar din 2005 s-a extins in toata Europa, in anul 2011 evenimentul fiind sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din 40 de tari.

Un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, actiunea este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care este sarbatorita pe 18 mai.