Sambata, 20 iulie 2013, incepand cu ora 20.00, gradina verde de la Green Hours (Calea Victoriei 120) isi asteapta publicul cu un spectacol de ritmuri, cant, chitara si dans flamenco live, sustinut de artista spaniola Pilar Diaz Romero in compania chitaristului Tiberiu Gogoanta.

Concert de flamencoFoto: Afis

Flamenco este mult mai mult decat o arta. E expresia sublimata a unei culturi stravechi, roua pamantului dintr-o Tiganiada iberica, miez si radacini. Sunt zile si nopti puse pe ritm, lacrimi spalate de bucurii, suflul iute al lumii. Pentru ei, artistii flamenco, e un mod de viata. Pentru noi, cei din public, e un spectacol de tehnica, de pasiune, de forta. Il putem gasi zguduitor, sau poate doar venetic, dar niciodata nu ne lasă indiferenti.

Pilar Diaz Romero s-a născut în 1977, la Barcelona, într-o familie de artişti flamenco, din sânul căreia se desprind figura străbunicului, Antonio Romero, bailaor de flamenco cunoscut în numeroase tablao din Sevilla, şi cea a bunicului, chitaristul flamenco Paco Romero, cel care, ani la rând, a acompaniat-o pe dansatoarea Carmen Amaya în Barcelona. A început să cânte încă din copilărie, ajungând în scurt timp să evolueze în tablao, la Madrid şi Barcelona. A colaborat cu chitarişti consacraţi, printre care Justo Fernandez (Barcelona), Felipe Maya sau Jeronimo Maya (Madrid). Împreună cu compania “Increpacion Danza”, a susţinut concerte în Anglia, Olanda, Germania, Portugalia, Italia, precum şi pe multe scene din Spania.

Tiberiu Gogoanţă s-a născut în România şi a început studiul chitarei la liceele de muzică din Piteşti şi Bucureşti. După absolvirea liceului, realizând că este iremediabil atras de chitara flamenco, a plecat mai întâi în Olanda, unde a studiat timp de un an cu Paco Peña, şi apoi în Spania, unde a urmat cursurile maestrului Manuel Granados, la Conservatori Superior de Música del Liceu, din Barcelona. A concertat în numeroase tablao şi peñas flamencas, printre care “El Cordobés”, “El Patio Andaluz” şi “Tarantos”. A acompaniat numeroşi cantaori (printre care El Mantecao, Gloria Mateo, Alba Guerrero) şi dansatori: Nacho Blanco, Eva Santiago, Issac Barbero, Cristina Blanco, Juan Mateo, Antonio Alaya, Eli Alaya. A colaborat cu compania dansatoarei Nuria Ventura, fiind invitat să participe la turneul acesteia în Columbia. A susţinut numeroase concerte în formula de cante y guitarra, în Barcelona, Sevilla, Huelva, Bilbao, Santander.