Gioconda lui da Vinci schiteaza o grimasa de durere, si nu un suras obisnuit, si, mai mult, sufera de hipercolesterolemie, a fost una din ipotezele prezentate de doctorul Mircea Beuran, la conferinta "Medicina si pictura", potrivit Mediafax.

Lectii de anatomie, primele transfuzii de sange, terapie rudimentara cu raze X, maladiile modelelor din picturile celebre si picturi in care artistii si-au reflectat propria suferinta au fost unele dintre subiectele conferintei "devorate" de publicul de la Teatrul National Bucuresti, timp de peste o ora.

In "Operatia la picior" (1628), de Adrian Brouwer, un felcer taie cu bisturiul rana de la piciorul unui batran care cauta sa-si stapaneasca suferinta. Pictorul, influentat de traditii flamande si olandeze, era obisnuit cu gesturile de "mica chirurgie" si alte manevre de ingrijire necesare propriei persoane, in urma incaierarilor la care participa.

Jules Adler realizeaza in 1892 "Transfuzie de sange de capra ". Metoda trasfuziei de sange de la capra la om era periculoasa si ineficienta, dar a fost utilizata o perioada impotriva tuberculozei.

In locul unui singur medic pictura infatiseaza o echipa, sugerand ca persoanele implicate se pot schimba, dar nu si tehnica procedurii ghidata de un protocol. Reprezentarea sangelui este discreta, acesta fiind vizibil doar prin contrastul cu paloarea extrema a pacientei si cu predominanta culorii albe din incapere

In 1661, Rembrandt picteaza circumcizia. Conform legii ebraice, fiecare baiat evreu trebuie sa fie circumcis la opt zile de la nastere (reprezentand admiterea copilului in alianta pe care Dumnezeu o face cu Israel). In tablou, circumcizia este efectuata in ieslea de la Bethlehem, de catre un preot, in timp ce un altul citeste un text si alaturi de el este Iosif. Copilul este tinut de Maria in timpul operatiei ritualice.

O alta lucrare prezentata de Beuran infatisa prima incercare de terapie a cancerului cu raze X de catre doctorul Georges Chicotot, la 1907. Pictura reprezinta un "moment istoric" al radioterapiei impotriva cancerului de san: doctorul are in mana stanga un ceas cu care cronometreaza expunerea, iar in mana dreapta un arzator de tip Bunsen din al carui varf tasnesc flacari si care incalzeste tubul de vid. Se observa un tub Crookes, cu care Wilhelm Rontgen a descoperit razele X. Acestea sunt aplicate pe sanul pacientei prin intermediul unui cilindru de sticla.

Chirugul a prezentat si maladiile unor modele din picturile celebre. A inceput cu "Mona Lisa" (1503-1506) a lui Leonardo da Vinci. Conform opiniei lui Vito Franco, profesor de anatomie patologica la Universitatea din Palermo, Mona Lisa ar fi suferit de hipercolesterolemie. Franco sustine ca in jurul ochiului stang al chipului pictat se afla o pata galbuie, "o colectie de acizi grasi stransi sub piele". Semnele hipercolesterolemiei pot fi confirmate si prin lipoame subcutanate la nivelul mainilor, arata specialistul.