Globetrotter-ul roman Mirel Magop, cel care a plecat pe jos, pe 7 august, din comuna Cartisoara (judetul Sibiu) catre Italia, a declarat, pentru Agerpres, ca de 1 Decembrie, dupa 115 zile, a reusit sa ajunga la Roma, la Columna lui Traian, unde va presara pamant romanesc adus de la Sarmizegetusa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am ajuns la Roma si in o ora - doua ajung si la Columna lui Traian. Da, duc pamant de la Sarmizegetusa si o sa fiu un pic dac, o sa am caciula de dac. A fost greu, daca era o calatorie usoara, o faceau mai multi. Am plecat de la Cartisoara pe 7 august, data mortii lui Badea Cartan. Astazi vremea se anunta putin capricioasa, sper ca pana la eveniment sa nu ploua", a spus Mirel Magop, cel plecat pe jos pe urmele lui Badea Cartan.

Acesta marturiseste ca a mers 3.000 de kilometri, imbracat in costum traditional, cu un singur scop: sa vorbeasca tuturor romanilor intalniti pe drum despre marele patriot Badea Cartan.

"Am facut peste 3.000 de kilometri, pentru ca eu am fost peste tot pe unde am fost invitat si am vorbit despre Badea Cartan. Oricum, a fost o calatorie mai lunga, pentru ca am vrut sa trec prin cat mai multe locuri pe unde a trecut Badea Cartan. In Italia, la Milano, Torino, Genova, Parma, Verona, Padova, Firenze, Bologna m-am intalnit cu romani de-ai nostri", a marturisit Mirel Magop.

Asemenea lui Badea Cartan, Mirel Magop va distribui carti romanesti compatriotilor din Peninsula. Globetrotterul a cerut ajutor romanilor de acasa si astfel a ajuns pe 1 Decembrie la Roma cu 200 de carti, pe care le va face cadou romanilor din Italia, care il vor intampina la Columna. Cartile au fost donate din Romania, inclusiv de biblioteci din Cluj.

Incaltat in opinci, imbracat in costum traditional, cu caciula de dac pe cap si pamant romanesc in mana, Mirel Magop va fi asteptat la Columna lui Traian si de un sibian, Dorin Magda, primarul comunei Cartisoara, locul unde se afla adevaratele opinci ale lui Badea Cartan.

"O sa il intampinam cu drapelul romanesc. Eu o sa port si banderola tricolora", a precizat, pentru Agerpres, Dorin Magda.

O calatorie de aproape patru luni, 115 de zile si nopti in care a infruntat gerul, ploaia si chiar si zapada, totul in numele patriotismului. Principala problema a "urmasului" din 2013 al lui Badea Cartan au fost chiar opincile. Acesta recunoaste ca a plecat la drum cu patru perechi de opinci, asemenea lui Badea Cartan, numai ca le foloseste mai mult "de decor".

In urma cu mai bine de un secol, Badea Cartan a reusit sa ajunga la Roma incaltat cu opinci. Din cele patru perechi cu care a calatorit Badea Cartan, la muzeul care-i poarta numele din Cartisoara mai exista o singura pereche, care a fost conservata cu ajutorul specialistilor restauratori din Sibiu.

Potrivit restauratorilor, opincile lui Badea Cartan erau mult mai rezistente, pentru ca s-a folosit o piele de bivol tabacita prin metode naturale. Badea Cartan e singurul roman care a adus lumina cunoasterii prin carti, de la Roma in Transilvania, strabatand pe jos peste 2.000 de kilometri. Cand a ajuns la Roma, Badea Cartan a fost asemanat de straini cu dacii de pe Columna lui Traian din capitala fostului Imperiu Roman.