Jurnalistul Alex Costache a relatat pe contul sau de Facebook cum i-a fost furata bicicleta in plina zi din fata sediului Politiei Capitalei si cum au decurs demersurile pentru depunerea unei plangeri.

Citeste mai jos relatarea completa a lui Alex Costache.

Din pacate nu e o gluma. Ieri pe la 9 dimineata am legat bicicleta cu lantul de un stalp de pe trotuarul din fata Politiei Capitalei, pe Calea Victoriei. Doua ore mai tarziu, cand am revenit, bicicleta si lantul disparusera.

M-am dus la Politia Capitalei la intrarea de pe Eforie. Acolo, vreo 4-5 politisti. Le spun despre ce e vorba si ii intreb daca s-a vazut pe camerele de supraveghere. Imi raspund ca "nu, nu bate pana acolo." Imi spun sa ma duc sa fac plangere la sectia de politie din centrul vechi. "Dar aici, la dvs, la Politia capitalei, nu se poate face plangere?!" In fine, dupa parlamentari, peste vreo 10 minute, politistii admit ca se vede pe camera, ca 'batea pana acolo'. Era vorba de imaginile aflate pe monitorul de supraveghere aflat in fata lor. Unul dintre ei admite si ca l-a vazut pe cel care a luat bicicleta: "Era slabut, cu sapca de blugi si geaca albastra, dar am crezut ca era proprietarul...". 'Ok, o sa ma duc sa fac plangere la sectie, dar spuneti-mi, va rog, numele dvs ca sa le transmit celor de la sectie sa ia legatura cu dvs sa ii spuneti ce ati vazut." Se codeste, pana la urma, dupa vreo 5 minute, imi spune cum il cheama.

Ma duc la sectia din centrul istoric. Acolo alti doi politisti. Mancau. I-am deranjat vizibil. "Nu aici, d-le, trebuie sa va duceti la sectia 10!' "Pai cum, dom'le, ca aia de la Politia Capitalei m-au trimis aici?!" 'Nu, aia de la Politia Capitalei de la poarta sunt niste paznici, nu stiu ei, tb sa va duceti la sectia 10!'

Ma duc pe jos la sectia 10 din spate de la Unirii. Acolo, alti doi politisti: 'Nu, nu aici, dom'le, aici e fosta sectie, a ramas doar un garaj, sectia s-a mutat la blocul Zepter, la Alba Iulia, tb sa mergeti acolo.' "Cum, d-le, ca luni am fost noi aici, am facut un stand-up in fata sectiei 10 - pe cazul celui omorat in bataie la sectia 10 - am crezut ca aici e'. "Nu, dar stati putin.' Intra si apoi iese: "Va cheama dl comandant la el."

Intru si de aici totul a decurs normal. Comandantul f amabil si indatoritor mi-a spus ca deja daduse bicicleta 'in urmarire", dar ca e nevoie sa scriu o plangere si o declaratie.

I-am explicat ca nu as mai fi facut nicio plangere daca nu m-ar fi intrigat faptul ca a fost furata din fata Politiei Capitalei.

I-am povestit si ca m-am reapucat sa merg cu bicicleta de cand am fost la un internship la Londra trimis de FreedomHouse Romania. Ca acolo am vazut ziaristi foarte valorosi, la 50-60 de ani, care veneau cu bicicleta la job, ca e un mijloc de tarnsport foarte bun intr-un oras civilizat.