Aproximativ o mie de persoane au participat, sambata, la "Marsul pentru viata", care a avut din Piata Unirii pana in Parcul Tineretului din Capitala, evenimentul fiind organizat pentru a sustine adoptia, ca o solutie pentru ocrotirea copiilor nascuti de mame aflate in dificultate, relateaza Mediafax.

Participantii la mars s-au adunat, in jurul orei 14.00, in Piata Unirii, de unde au plecat spre Parcul Tineretului. In fruntea coloanei de manifestanti s-au aflat cativa copii, care au purtat bannnerul pe care a fost scrisa tema evenimentului din acest an - "Adoptia, o alegere nobila. Marsul pentru viata 2014".

Manifestantii au purtat, pe tot traseul marsului, sute de baloane multicolore si pancarte pe care scria "Esti mai puternica decat crezi", "Adoptia inseamna dragoste", Pro adoptie", "Pro viata", Pro familie", "Pro decenta", "Pro traditie".

"Marsul pentru viata" a fost organizat cu scopul de a sustine adoptiile, de a sprijini copiii abandonati, familiile aflate in dificultate, care sunt nevoite sa isi dea copiii in adoptie, dar si familiile care iau in adoptie un copil, a declarat, pentru Mediafax, Alexandra Nadane, presedintele asociatiei "Studenti pentru viata", organizatorul evenimentului din Capitala.

Ea a precizat ca evenimentul a fost organizat si pentru a atrage atentia ca in Romania nu exista o cultura a adoptiei, iar un copilul adoptat, dar si familiile care adopta sunt privite sceptic.

Organizatorii evenimentului sustin ca adoptia este o solutie fireasca pentru ocrotirea copiilor nascuti de mame aflate in dificultate, ale caror familii nu isi pot asuma responsabilitatea cresterii unui copil.

"Familia care adopta este vazuta ca nefireasca. Mama sau parintii care isi lasa copilul sa fie adoptat sunt considerati nedemni de numele de parinti. Aceste calificari nu sunt corecte si ele ingreuneaza mult incredintarea spre adoptie, adoptia si integrarea copilului adoptat", sunt de parere organizatorii marsului.

Acestia sustin ca daca in centrul atentiei se pune interesul copilului, totul se schimba, iar parintii naturali nu trebuie dispretuiti pentru ca au ales, adesea cu multa durere sufleteasca, sa incredinteze altcuiva cresterea si educatia copilului lor.

"Un copil adoptat este un copil binecuvantat, la a carui viata au contribuit doua randuri de parinti. Parintii adoptivi sunt de admirat pentru dragostea lor. Parinti naturali trebuie sprijiniti in luarea unei decizii deplin responsabile, care sa aiba in vedere interesul copilului din toate punctele de vedere", au mai spus reprezentantii organizatiei.

Acestia au subliniat ca legea romaneasca a adoptiei nu prevede solutii pentru unele situatii des intalnite, sustinand ca ar fi necesata, de exemplu, legiferarea inceperii demersului de incredintare spre adoptie inca din perioada sarcinii.

"Astfel se va reduce abandonul, mortalitatea infantila si va creste numarul de adoptii. Romania poate si trebuie sa construiasca viitorul celor mai vulnerabili copii ai sai prin politici adaptate realitatii si testate pe plan international", au mai spus reprezentantii organizatiei.

Marsul a fost organizat, sustin acestia, tocmai pentru a pune aceste ganduri in inimile romanilor si pentru a transmite ca Romania are nevoie de o cultura a adoptiei, care inseamna de fapt o cultura a vietii.

In Parcul Tineretului, unde participantii la mars au ajuns in jurul orei 16.00, a avut loc in continuarea evenimentului, un concert de sustinere la care au participat Vlad Mirita, Alexandra Usurelu, Bogdan Vladau, actrita Ioana Picos si Anthony Icuagu, Vlad Stoia, Beatrice Vladan, de la Vocea Romaniei.

"Marsul pentru viata", manifestare ajunsa la a patra editie, este dedicata protejarii copiilor si sprijinirii familiei. In acest an, tema evenimentului a fost "Adoptia, o alegere nobila", pentru a atrage atentia ca este nevoie de o cultura a adoptiei care sa puna in centru interesul copilului, sa valorizeze adoptia si sa nu culpabilizeze parintii naturali.

Cluj-Napoca: Sute de persoane, intre care copii si preoti, la "Marsul pentru viata", impotriva avorturilor

Cateva sute de persoane, intre care s-au numarat copii, dar si preoti ortodocsi si catolici, au participat, sambata, la Cluj-Napoca, la "Marsul pentru viata", impotriva avorturilor, manifestarea avand ca scop "promovarea valorii si a unicitatii vieti", relateaza Mediafax.

Participantii la mars s-au adunat, sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca avand bannere cu mesaje precum "Un copil, o bucurie", "Viata are valoare", "Viata incepe in momentul conceperii", "Pretuieste viata".

Roxana Stanciu, unul dintre organizatorii manifestarii, a declarat ca evenimentul are ca scop "promovarea valorii si a unicitatii vietii".

"Marsul este unul indreptat impotriva avortului. De aceea, pe langa marsul propriu-zis, vor avea loc si o serie de marturii ale unor medici, profesori, persoane care au avut de-a face cu ideea de avort", a spus Stanciu.

Prezent la manifestare, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, a declarat ca viata este importanta, pentru ca este darul lui Dumnezeu.

"E importanta viata in sine, pentru ca e darul lui Dumnezeu. Toata lumea ar trebui sa inteleaga lucrul acesta. Dumnezeu da viata, Dumnezeu o ia. Si noi, crestinii, trebuie sa fim slujitorii vietii, sa avem grija de viata. Este cel mai mare dar pe care ni-l da Dumnezeu. Nu putem fi slujitorii mortii sau ai uciderii", a spus inaltul prelat ortodox.

Printre cei prezenti in Piata Unirii s-au mai numarat episcopul vicar Vasile Somesanul si episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, care au participat si la marsul desfasurat pe traseul Bulevardul Eroilor - Piata Avram Iancu - Calea Dorobantilor - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Piata Avram Iancu - Piata Unirii.

"Marsul pentru viata" a durat peste o ora si jumatate.

Evenimentul a fost organizat si in alte orase din tara, printre care Timisoara, Brasov, Constanta, Ploiesti, Oradea, Arad, Deva, Bistrita, Alba-Iulia, Piatra Neamt, Baia Mare si Bacau.