Aproximativ o mie de persoane au participat in Capitala la "Marsul pentru viata"
Participantii la mars s-au adunat, in jurul orei 14.00, in Piata Unirii, de unde au plecat spre Parcul Tineretului. In fruntea coloanei de manifestanti s-au aflat cativa copii, care au purtat bannnerul pe care a fost scrisa tema evenimentului din acest an - "Adoptia, o alegere nobila. Marsul pentru viata 2014".
Manifestantii au purtat, pe tot traseul marsului, sute de baloane multicolore si pancarte pe care scria "Esti mai puternica decat crezi", "Adoptia inseamna dragoste", Pro adoptie", "Pro viata", Pro familie", "Pro decenta", "Pro traditie".
"Marsul pentru viata" a fost organizat cu scopul de a sustine adoptiile, de a sprijini copiii abandonati, familiile aflate in dificultate, care sunt nevoite sa isi dea copiii in adoptie, dar si familiile care iau in adoptie un copil, a declarat, pentru Mediafax, Alexandra Nadane, presedintele asociatiei "Studenti pentru viata", organizatorul evenimentului din Capitala.
Ea a precizat ca evenimentul a fost organizat si pentru a atrage atentia ca in Romania nu exista o cultura a adoptiei, iar un copilul adoptat, dar si familiile care adopta sunt privite sceptic.
Organizatorii evenimentului sustin ca adoptia este o solutie fireasca pentru ocrotirea copiilor nascuti de mame aflate in dificultate, ale caror familii nu isi pot asuma responsabilitatea cresterii unui copil.
"Familia care adopta este vazuta ca nefireasca. Mama sau parintii care isi lasa copilul sa fie adoptat sunt considerati nedemni de numele de parinti. Aceste calificari nu sunt corecte si ele ingreuneaza mult incredintarea spre adoptie, adoptia si integrarea copilului adoptat", sunt de parere organizatorii marsului.
Acestia sustin ca daca in centrul atentiei se pune interesul copilului, totul se schimba, iar parintii naturali nu trebuie dispretuiti pentru ca au ales, adesea cu multa durere sufleteasca, sa incredinteze altcuiva cresterea si educatia copilului lor.
"Un copil adoptat este un copil binecuvantat, la a carui viata au contribuit doua randuri de parinti. Parintii adoptivi sunt de admirat pentru dragostea lor. Parinti naturali trebuie sprijiniti in luarea unei decizii deplin responsabile, care sa aiba in vedere interesul copilului din toate punctele de vedere", au mai spus reprezentantii organizatiei.
Acestia au subliniat ca legea romaneasca a adoptiei nu prevede solutii pentru unele situatii des intalnite, sustinand ca ar fi necesata, de exemplu, legiferarea inceperii demersului de incredintare spre adoptie inca din perioada sarcinii.
"Astfel se va reduce abandonul, mortalitatea infantila si va creste numarul de adoptii. Romania poate si trebuie sa construiasca viitorul celor mai vulnerabili copii ai sai prin politici adaptate realitatii si testate pe plan international", au mai spus reprezentantii organizatiei.
Marsul a fost organizat, sustin acestia, tocmai pentru a pune aceste ganduri in inimile romanilor si pentru a transmite ca Romania are nevoie de o cultura a adoptiei, care inseamna de fapt o cultura a vietii.
In Parcul Tineretului, unde participantii la mars au ajuns in jurul orei 16.00, a avut loc in continuarea evenimentului, un concert de sustinere la care au participat Vlad Mirita, Alexandra Usurelu, Bogdan Vladau, actrita Ioana Picos si Anthony Icuagu, Vlad Stoia, Beatrice Vladan, de la Vocea Romaniei.
"Marsul pentru viata", manifestare ajunsa la a patra editie, este dedicata protejarii copiilor si sprijinirii familiei. In acest an, tema evenimentului a fost "Adoptia, o alegere nobila", pentru a atrage atentia ca este nevoie de o cultura a adoptiei care sa puna in centru interesul copilului, sa valorizeze adoptia si sa nu culpabilizeze parintii naturali.
Cluj-Napoca: Sute de persoane, intre care copii si preoti, la "Marsul pentru viata", impotriva avorturilor
Cateva sute de persoane, intre care s-au numarat copii, dar si preoti ortodocsi si catolici, au participat, sambata, la Cluj-Napoca, la "Marsul pentru viata", impotriva avorturilor, manifestarea avand ca scop "promovarea valorii si a unicitatii vieti", relateaza Mediafax.
Participantii la mars s-au adunat, sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca avand bannere cu mesaje precum "Un copil, o bucurie", "Viata are valoare", "Viata incepe in momentul conceperii", "Pretuieste viata".
Roxana Stanciu, unul dintre organizatorii manifestarii, a declarat ca evenimentul are ca scop "promovarea valorii si a unicitatii vietii".
"Marsul este unul indreptat impotriva avortului. De aceea, pe langa marsul propriu-zis, vor avea loc si o serie de marturii ale unor medici, profesori, persoane care au avut de-a face cu ideea de avort", a spus Stanciu.
Prezent la manifestare, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, a declarat ca viata este importanta, pentru ca este darul lui Dumnezeu.
"E importanta viata in sine, pentru ca e darul lui Dumnezeu. Toata lumea ar trebui sa inteleaga lucrul acesta. Dumnezeu da viata, Dumnezeu o ia. Si noi, crestinii, trebuie sa fim slujitorii vietii, sa avem grija de viata. Este cel mai mare dar pe care ni-l da Dumnezeu. Nu putem fi slujitorii mortii sau ai uciderii", a spus inaltul prelat ortodox.
Printre cei prezenti in Piata Unirii s-au mai numarat episcopul vicar Vasile Somesanul si episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, care au participat si la marsul desfasurat pe traseul Bulevardul Eroilor - Piata Avram Iancu - Calea Dorobantilor - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Piata Avram Iancu - Piata Unirii.
"Marsul pentru viata" a durat peste o ora si jumatate.
Evenimentul a fost organizat si in alte orase din tara, printre care Timisoara, Brasov, Constanta, Ploiesti, Oradea, Arad, Deva, Bistrita, Alba-Iulia, Piatra Neamt, Baia Mare si Bacau.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Dacă alocăm unui om 1 metru pătrat, Pământul
poate găzdui până la 149 mii de miliarde de oameni.
Ținând cont ca acum suntem cam 7 miliarde,
dai înainte. Mai este loc.
Iadul e pavat cu intentii bune.
"Cluj-Napoca: Sute de persoane, intre care copii si preoti, la "Marsul pentru viata", impotriva avorturilor"
Sa inteleg ca marsurile astea sunt organizate doar pentru a scoate lumea la plimbare si la socializare. Nu se urmareste nici pe departe promovarea ideii de interzicere a avortului.
Dar mi se pare putin ironic ca sunt destule care avorteaza si pentru ca, daca este un copil conceput in afara casatoriei, stiu ca daca il vor face, vor fi stigmatizate social - incepand cu scandaluri in familie. Si asta datorita unei morale sustinute si reclamate, cu voce tare, tot de catre cei care marsaluiesc pentru viata :D Adica ... faceti voi copilul, ca avem noi grija sa platiti pentru nerusinare :D
Daca-i auzi, nuuu, ei nu fac pe nimeni sa plateasca, ei cu mila crestina, nu condamna pacatosii, ca ei nu judeca, nu e crestineste, ei doar condamna pacatul si indeamna la evitarea lui etc. Asta e teoria bigotilor.
Realitatea este cu totul alta, si este inevitabila : bigotii sunt cei care se straduiesc sa pastreze ideea de pacat, de act rusinos comis de femeile care au un copil in afara casatoriei - nu se pot abtine, ei chiar asta cred. Sustin si ca ei promoveaza ajutorarea unor astfel de femei, dar cert e ca au cazut in pacat, ca au facut ceva rusinos.
Este inevitabil sa apara stigmatizarea, oricat ar vrea ei sa se tina de nevinovati in aparitia ei. Prin presiune sociala, inclusiv in familie, femeile din provincie, mai ales, ar avea destul de mult de suferit daca ar face un copil in afara casatoriei, asa ca avortul devine preferabil.
Si tot ei sunt si cei care se opun familiarizarii cat mai bune cu contraceptia, inca din adolescenta, pentru ca, nu-i asa, s-ar promova imoralitatea.
In alta ordine de idei, mai bine avortati decat sa treaca prin iadul rezervat copiilor abandonati in Ro - daca nu ma insel, dureaza cam doi ani ca sa poti adopta un copil. Timp in care copilul respectiv trece prin traumele neglijarii - desi sunt mici, sa stiti ca bebelusii resimt neglijarea emotioala si pot ramane cu sechele.
2. Este foarte riscant sa generalizezi, in absenta unui studiu serios. Plus de asta, rezultatele unor studii nu sunt betonate, apar permanent factori influenti noi, care impun un nou studiu. A presupune ca stigmatizarea aparitiei unei sarcini in afara castoriei este un fenomen generalizat, aproape garantat, este riscant. Ai un studiu in spate pe care te bazezi cand spui asta?
3. Este profund falsa idee ca biserica se ocupa cu "pastrarea ideii de pacat". Biserica este un drum propus de catre Dumnezeu, la care omul este invitat sa participe in deplina libertate si cunostinta de cauza. Pe de alta parte, exista o constiinta a pacatului, rafinata de practicarea sacramentelor, dar asta este o alta chestiune.
4. Gravitatea morala a contraceptiei este greu de inteles chiar si in interiorul bisericii. Aparenta responsabilitatii nu eliminta insa perspectiva folosirii corpului pentru propria placere. Traditia bisericii (catolice, cel putin) a invatat intotdeauna aceste aspecte, documentul cel mai important in acest sens fiind enciclica Humanae Vitae, din 1968.
5. In orice discutie despre avort, din pacate se incepe cu cazurile extreme, trecandu-se prea usor peste problema cea mai importanta: si anume aceea ca viata umana incepe din momentul conceptiei. Este o realitate demonstrata de medicina, dar care isi face greu loc in constiinele noastre, astfel incat sa ne schimbam comportamentul in vederea apararii vietii din momentul conceptiei.