Incepand din acest weekend si pana duminica viitoare, in Bucuresti, vor fi organizate mai multe targuri si evenimente de Paste. In Parcul Cismigiu va avea loc un Targ de Paste unde comerciantii si mesterii populari veniti din toate colturile tarii vor oferi bucurestenilor produse traditionale precum si bucate romanesti. Tot in parcul Cimigiu va avea loc o expozitie de iepuri cu vanzare, mai multe spectacole si ateliere de creatie, iar cei mici se vor putea plimba cu poneii. In Parcul Lumea Copiilor, bucurestenii vor putea vizita "Targul de Flori" si "Targul Traditiilor de Paste", ambele deschise pana de Paste, iar pe 11-13 aprilie va avea loc "Festivalul Deltei-Scrumbia" unde gurmanzii vor putea savura diserse preparate din peste.

Sarbatoarea PasteluiFoto: Smile Media

documente

Program eveniment

(11 Apr 2014) RTF, 5KB

In Parcul Cismigiu, in perioada 11-21 aprilie va avea loc evenimentul "Traditii si Flori de Sarbatori" care cuprinde un Targ de Paste, Targ si expozitie de iepuri, plimbari cu ponei, ateliere de creatie si diverse spectacole, totul intr-un decor care s-a concretizat in jurul ideii populare a decorarii peretilor caselor taranesti cu farfurii frumos pictate. Intrarea este gratuita, iar programul manifestarilor va fi cuprins in intervalul orar 10:00 - 20:00.

La Targul de Paste, comerciantii si mesterii populari veniti din toate colturile tarii vor oferi bucurestenilor produse traditionale (podoabe lucrate manual, oua incondeiate si aranajamente florale, obiecte mestesugaresti realizate din ceramica, piatra sau lemn, dar si icoane pictate pe sticla, decoratiuni si cadouri) precum si bucate romanesti.

In cadrul evenimentului, participa si Iulian Vacarean, care va fi prezent la targ cu binecunoscuta "Limonada lui Iulian", proiect al carui scop este de a strange bani pentru copiii bolnavi, oferind cumparatorilor oportunitatea de a se implica intr-o problema sociala si de a produce o schimbare.

Programul artistic se va desfasura in Foisor in zilele de 12, 13, 19 si 21 aprilie. Astfel, in foisor vor concerta fanfara Brass Orchestra, Fanfara Angely's, Cvartetul Passione, Cvartetul Anima, Corul Symbol, Rainbow Quartet, Marioara Man Gheorghe si Grupul de copii Mladite Ilfovene, din Clinceni si Mitrita Velicu si Grupul de copii Tecucelul, din Galati si, nu in ultimul rand, Teatrul Zurli.

Micii vizitatori se pot plimba cu poneii, pot participa la spectacole interactive cu programe de teatru si muzica sau Ateliere de creatie. "Marionete din lumi diferite", "Mozaic creativ", "Atelierul iepurasului", "Felicitari vesele de Pasti", "Brose flori", "Decoratiuni pentru Paste din PET-uri", "Ateliere de origami", "Cosuletul pentru oua", Atelier de pictura - "Iepurasul si puisorul" sunt doar cateva dintre atelierele de creatie in cadrul carora copiii isi vor putea pune creativitatea si indemanarea la incercare. Pentru a intregi atmosfera de poveste special creata pentru acestia, animatori costumati vor organiza jocuri, diverse dansuri si face painting, iar artisti animatori pe picioroange se vor plimba pe aleile parcului.

Turistii si bucurestenii pot descoperi marti, 15 aprilie, procesiunea "Drumul Crucii", gandita ca un spectacol de strada ce reda intr-o maniera artistica cele 14 opriri pe care Iisus le-a facut pana la crucificare.

Manifestarea face parte dintr-un turneu organizat in mai multe orase din tara si a fost initiata de ceramistul Dan Les, artist plastic din Baia Sprie, cunoscut promotor al patrimoniului si valorilor romanesti, atat in Romania, cat si in strainatate.

In Parcul Lumea Copiilor, bucurestenii vor putea vizita "Targul de Flori" si "Targul Traditiilor de Paste" intre perioada 11-19 aprilie.

Targul de Flori ofera posibilitatea vizitatorilor de a admira o veritabila gradina in aer liber, aici dandu-si intalnire 20 de expozanti din judetele Dambovita, Giurgiu si Prahova, dar si din Capitala. De la targul "Traditiilor de Paste" doritorii pot sa se aprovizioneze cu cele necesare prepararii mesei de Paste, la preturi de producator, la eveniment anuntandu-si participarea 50 de comercianti din mai multe zone ale tarii. Oua incondeiate, turta dulce, cozonaci "ca la mama acasa", ciocolata de casa, baclava, pastrama de oaie, drob si stufat de miel, mititei, gulas, sarmale, branzeturi, peste si preparate din peste si produse apicole sunt doar cateva ofertele comerciantilor prezenti la targ.

Nu lipsesc nici retete preparate special pentru cei care respecta traditia crestina, acestia putand sa se delecteze cu bucate de post - ciorba si iahnie de fasole, zacusca, sarmale de post, diverse salate din legume. Totodata, de la standurile comerciantilor mai pot fi achizitionate diverse cadouri si decoratiuni de Paste, icoane pictate pe sticla si lemn, dar si obiecte mestesugaresti, realizate din ceramica.

Tot in Parcul Lumea Copiilor, in rotonda, sambata 12 aprilie 2014, incepand cu orele 12.00, va fi deschisa prima editie a "Festivalului Deltei-Scrumbia ". Diversele sortimente de peste vor fi prezentate in combinatii savuroase pentru a incanta papilele gustative ale tuturor celor care vor decide sa serveasca traditionala masa de Florii in aer liber, impreuna cu familia, bucurandu-se de natura in zi de mare sarbatoare.

Amatorii de retete preparate pe baza de peste vor avea de unde alege, meniurile propuse de "Festivalul Deltei" aducand in atentie preparate precum scrumbie de Dunare la gratar, 2 tipuri de ciorba de peste, pregatite conform retetelor dobrogene din somn, fitofag, crap, stiuca, chiftelute de peste din caras si fitofag sau salata de icre de crap de Dunare, asezonate cu ceapa si lamaie. Evenimentul este organizat de Primaria Sectorului 4 si Delta Star Festival SRL.

La Plaza Romania, Primaria sectorului 6 organizeaza in perioada 10-13 aprilie evenimentul "Sarbatoare de Florii". Incepand de joi, ora 18.30, in zona de food-court, etaj 2, vor avea loc demonstratii de gatit cu Horia Varlan. De asemenea, in fiecare zi se vor desfasura workshop-uri si concursuri pentru copii, face-painting, teatru de papusi, show de magie pentru copii, quartet clasic, cafe-concert. In plus, sambata, intre orele 18.00 - 20.00, este pregatit un moment special: "Manute care gatesc", activitate organizata de Florentina Opris, realizatoarea emisiunii "Sport, Dieta & o Vedeta".

Si la Muzeul National al Taranului Roman va fi organizat un targ specific sarbatorilor de Paste in perioada 11-13 aprilie. Vizitatorii vor putea cumpara de aici oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumos mestesugite.

Sunt prezenti pentru prima data la targul de la oras, cu oua incondeiate, mesterii suceveni: Elena Torac si Irinel Parasca. Din Basarabia vin mesterii Natalia Cangea, cu impletituri, Ruslan Scutelnic, cu ceramica si Ludmila Girlovan, cu lucruri cusute cu margele.

Puteti targui de-ale gurii: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, kurtos kalacs, mere din Maramures, miere de albine si laptisor de matca, polen si propolis, ierburi de leac, palinca de Bihor si dulceata. Vizitatorii targului pot participa la demonstratii de incondeiat oua si muzici traditionale.

Duminica, 13 aprilie, de la 10.30 la 11.30 si de la 12.00 la 13.00, la Atelierul de Creativitate, BluParty si Irina Latis organizeaza Cosite Urbane - atelier de impletit cosite de par, dedicat mamelor si fiicelor. Costul unui atelier este de 25 de lei pentru o pereche, mama si fiica.

Targul de Florii este deschis de vineri, 11 aprilie pana duminica, 13 aprilie 2014, intre orele 10:00 si 18:00, la Muzeul National al Taranului Roman. Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).