Sambata, 24 mai 2014, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" implineste 106 ani de la deschiderea sa in sediul actual.

La data de 24 mai 1908, in prezenta regelui Carol I, a familiei regale, a ministrilor si a presedintelui Academiei - Anghel Saligny - a avut loc inaugurarea Muzeului de Zoologie in noua cladire. Se puteau vizita 16 sali in care erau expuse in premiera mondiala dioramele biogeografice: desertul Sahara, savana africana, preria americana si tundra arctica. Ulterior acestea au devenit model pentru alte institutii similare din lume: Berlin, Paris, New-York, Sankt Petersburg.

Pe 23 mai 1933, cu ocazia unei sesiuni jubiliare, regele Carol al II-lea a decis ca in semn de omagiu muzeul sa poarte numele organizatorului sau, doctor Grigore Antipa. Acesta conduce muzeul pana in 1944, cand se stinge din viata.

Spirit vizionar, Grigore Antipa a realizat un muzeu modern atat prin modalitatile de expunere cat si prin rolul atribuit unei astfel de institutii si si-a inscris numele in muzeologia mondiala prin organizarea si prezentarea publica a primelor diorame cu fundal pictat din lume.

Cu aceasta ocazie, incepand cu ora 11,00, in sala multimedia a Muzeului, Dr. Iorgu Petrescu va sustine conferinta intitulata Medicul Hilarius Mitrea - cel mai mare donator al Muzeului "Grigore Antipa".

Hilarius Mitrea, pe numele sau cel adevarat, Bucur Mitrea, s-a nascut in 1842, la Rasinari, langa Sibiu. In vara anului 1866, participa ca medic militar, in corpul austriac de voluntari, la razboiul civil din Mexic. Pana la pensionarea sa, in 1893, participa si la principalele actiuni militare din Sumatra, Borneo, Java si Celebes. S-a achitat in mod exceptional de atributiile de serviciu, dar a gasit timp si pentru a strange un minunat dar pentru tara sa, pentru Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti: o colectie fabuloasa de animale cuprinzand aproximativ 1.000 de exemplare cu care, soseste in Romania, in 1881. Pentru gestul sau, dr. Hilarius Mitrea a fost rasplatit de Regele Carol I cu o medalie. La mai bine de 100 de ani de atunci, multe dintre animalele aduse de el continua sa incante ochii vizitatorilor Muzeului "Grigore Antipa".

"Culorile Lumii" - programul, interdisciplinar de zoologie si arte plastice aplicate pentru copii, organizat sambata, continua cu tema "Animale disparute din habitat"; atelierele se desfasoara incepand cu ora 10,00 - pentru prescolari si de la ora 11,30 - pentru scolari.

Duminica, 25 mai 2014, Muzeul "Antipa" sustine si promoveaza necesitatea ocrotirii faunei ihtiologice amenintate prin organizarea de manifestari dedicate "Zilei Internationale a Pestilor Migratori".

Organizata la initiativa Wanningen Water Consult din Olanda, in acest an, celebrarea Zilei Internationale a Pestilor Migratori se va desfasura prin organizarea a peste 250 evenimente publice, desfasurate in intreaga lume, cu sprijinul muzeelor, institutelor de cercetare, acvariilor, organizatiilor non-guvernamentale, institutiilor publice etc. Acestea isi propun constientizarea publicului cu privire la declinul speciilor de pesti migratori, ca urmare a pescuitului excesiv si a impactului antropic asupra habitatelor acvatice naturale, dar si promovarea masurilor de protejare a acestor specii.

In intervalul 11,00 - 13,00, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force) si WWF-Romania invita publicul "sa porneasca" in cautarea sturionilor din fauna autohtona a Dunarii, a Deltei Dunarii si a Marii Neagre; exemplare de pesti apartinand acestui grup deosebit, vor putea fi vazute, vii - in acvariul special amenajat cu sprijinul Caviar Factory, Fish Kings si a Centrului Piscicol S-H., dar si ca piese naturalizate, incluse in dioramele si vitrinele expunerii permanente.

La ora 11.00, copiii si parintii sunt asteptati in Sala Multimedia a Muzeului, unde vor avea loc prezentarile "Sturionii, pestii contemporani cu dinozaurii" (din cadrul proiectului LIFE+ "Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii") si "Sturionii - Marii calatori ai Dunarii", urmate de un film scurt de animatie "Vulnerabilitatea Deltei Dunarii la schimbarile climatice". Si pentru ca ne adresam si copiilor, transmiterea informatiilor stiintifice catre cei mici se va face printr-un program de jocuri interactive, selectate din pachetul educativ "Cartea Marii Negre". In Romania, proiectul educative "Cartea Marii Negre" este coordonat de catre WWF si Mare Nostrum, cu sprijinul financiar al UNDP, in cadrul Programului "Fiecare picatura conteaza" (www.carteamariinegre.ro.)

Pana la terminarea programului de vizitare a Muzeului (ora 19,00), in Sala "Grigore Antipa" , vor fi prezentate publicului, in premiera si, numai in aceasta zi, piese de exceptie din Colectia de pesti dulcicoli Banarescu - Nalbant. Acad.Dr. Doc. Petru Banarescu - unul dintre cei mai renumiti ihtiologi din lume, in colaborare cu dr. Theodor Nalbant - un alt mare cercetator roman, au descris, pentru prima data in stiinta, mai multe specii de pesti din fauna autohtona si din cea mondiala; exemplarele care folosesc descrierii de specii noi in stiinta sunt numite "exemplare tip" si reprezinta cele mai valoros patrimoniu pe care il poate detine un muzeu de istorie naturala.

Atelierele duminicale pentru copii si parinti se desfasoara, si in aceasta zi, dupa programul obisnuit:

  • ora 10.30 - Aventura Dezvoltarii, modulul Micul Antreprenor (Sala Atelier 1, grupa scolari)
  • ora 10.30 - Programul de pictura pe ceramica, atelierul "Flori de mai" (Sala Atelier 2, pentru copii si parinti)

Inscrierea participantilor la evenimente si ateliere se face pe adresa florentinap@antipa.ro sau la telefon:021.305.60.31 Detalii: www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului "Antipa": www.facebook.com/muzeulantipa

Sponsorii si parteneri: LeoBurnett, The Geeks, EmailWing, DaVinci Learning;

Parteneri media: Unitedmedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Orasul Meu, Gradinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucuresti, inParc, mamica.ro, MediaIQ, Revista Ioana, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, EduRomania - Portalul educatiei din Romania, HotNews.ro, SmartWoman.ro.