Toate unitatile din subordinea Statului Major al Fortelor Aeriene vor desfasura, in acest sfarsit de saptamana, cu ocazia Zilei Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene, ceremonii militare si religioase, concursuri sportive, simpozioane si activitati specifice traditiei militare, informeaza Agerpres.

Ziua Portilor Deschise la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni Foto: Agerpres

La Bucuresti, duminica, intre orele 9:00 - 15:30, la Baza 90 Transport Aerian "Gheorghe Banciulescu" din Otopeni se organizeaza Ziua Portilor Deschise. Vor putea fi vazute expozitii cu tehnica militara, un exercitiu tactic al detasamentului de cautare-salvare prin lupta si zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330 si C-27 J Spartan.

Tot duminica, de la ora 18:00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piata Aviatorilor se va desfasura o ceremonie militara si religioasa cu depuneri de coroane de flori. In timpul ceremonialului, formatii de aeronave de tip IAR-330, C-27J Spartan, C-130 Hercules, AN-30 si MiG-21 LanceR vor survola bulevardul Aviatorilor, dinspre Palatul Victoria catre Piata Charles de Gaulle.

La toate aceste evenimente accesul publicului este liber.

Aviatorii militari romani sarbatoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene.

Fortele Aeriene Romane sunt o componenta moderna, consistenta si performanta din punct de vedere tactic, operativ si strategic a sistemului national de aparare.

Principalele misiuni ale Fortelor Aeriene Romane constau in asigurarea suveranitatii spatiului aerian al Romaniei, asigurarea transporturilor aeriene, cooperarea cu statele aliate in cadrul misiunilor de mentinere a pacii, participarea la inlaturarea urmarilor calamitatilor naturale sau in cazul unor situatii de urgenta.

In ultimii ani, Fortele Aeriene Romane au participat la mai multe misiuni sub drapelul NATO si al Uniunii Europene.