Poate ca n-am prins Balciul Mosilor, din Bucurestii de altadata, dar cu siguranta ne amintim de braga, alvita, de circari si papaionage. De dragul lor va invitam la un balci cu atmosfera de demult, dar cu accente de inspiratie urbana, in cadrul Balkanik Festival 2014. Va fi primul balci urban din istoria Bucurestiului, asa ca te asteptam intre 12 si 14 septembrie, orele 12:00-23:00, in Gradina Uranus (Str. Uranus nr. 144) din Bucuresti!

Balkanik FestFoto: Hotnews

Nici n-ai timp sa te intristezi ca au trecut lunile de vara, ca iti dam motive sa te bucuri de toamna. Te invitam sa te asezi comod pe balotii de paie acoperiti cu presuri taranesti, in timp ce-ti citim meniul. N-avem mici cu mustar, dar avem Targ de mancaruri traditionale romanesti si balkanice: gemuri, muraturi, branzeturi, produse bio, baclavale, rahat turcesc, cataif, alune, castane coapte, vata de zahar, porumb fiert, turta dulce si multe alte bunatati de servit aici sau de luat acasa.

Daca vrei mancare mai zdravana de servit la festival, te poftim in ritmuri balkanice la locul de Haleala, unde te asteapta ceaunele cu sarmalute, fasole cu ciolan si mamaliga, gulas unguresc, papricas, dar si berbecut la protap, kebap, balik yemek si gozmele turcesti.

Ca sa-ti tihneasca mancarea, sezi alene in zona de lounge Tea&Coffee, unde poti sa bei un ceai sau o cafea la nisip, in timp ce stai la taifas cu campionii barista (barmanul specialist in prepararea cafelei) ai Romaniei: Larentiu Stefan - dublu campion national Barista, Ecaterina Szasz- campion national Cafea la ibric, Paul C. Ungureanu - locul 8 mondial la Coffe in Good Spirit si Alexandru Niculae - campion national la Brewes Cup.

Cu siguranta vei aprecia la Targul de mesteri si handmade maiestria mestesugarilor si artizanilor nostri si indemanarea celor care au creat cu mana lor podoabe si decoratiuni special pentru balciul urban. Dar si mai sigur de atat, stim ca vei posta zeci de poze pe Facebook, neaparat cu hashtag-ul #balciurban, deoarece decorul te va indemna sa-ti faci multe selfie-uri. Am tras caruta cu paie sa-ti fie la indemana, am incarcat-o cu baloti si-ti punem la dispozitie mustati de tigan si barbi, sa simti ca esti la Balkanik Festival.

Pentru copii n-am mai gasit tiribombe din rumegus, dar vom incinge cateva jocuri de-or sa plece cu obrajii rosii si cu zambetul larg de incantare dupa ce vor vedea spectacolele cu foc, circul si jongleriile. Doar e balci, nu asa. La zona dedicata celor mici, La harjoneala by Creative Arts, copiii pot experimenta roata olarului, sticlaria, crearea de podoabe tiganesti si pot participa la alte zeci de ateliere in specificul evenimentului. Cei foarte mici sa-si aduca lopatelele si galetusele pentru tarcul cu nisip!

Despre balciul urban de la Balkanik Festival

Balciurile de altadata se organizau in marile orase in preajma sarbatorilor, asa ca facem un balci urban in Bucurestiul de azi, cu ocazia inceperii toamnei. Te asteptam cu un targ de mancaruri traditionale romanesti si balkanice, cu gemuri, muraturi, branzeturi, baclavale, rahat turcesc, cataif, castane coapte si amenajam si locul de Haleala unde gasesti mancare mai zdravana (fasole cu ciolan si mamaliga, gulas unguresc, papricas, dar si berbecut la protap, kebap, balik yemek si gozmele turcesti).

Poti sa lenevesti in zona de lounge Tea&Coffee, unde poti sa bei un ceai sau o cafea la nisip, in timp ce stai la taifas cu campionii barista ai Romaniei. La Targul de mesteri si handmade te asteaptam cu podoabe si decoratiuni create de mestesugari si artizani, iar pe copii ii uimim cu spectacole cu foc, circ si jonglerii. Pe copiii si mai mici ii invitam sa incerce roata olarului, sticlaria sau alte ateliere in ton cu festivalul. Am creat chiar si o zona speciala de selfie. Am tras caruta cu paie sa-ti fie la indemana, am incarcat-o cu baloti si-ti punem la dispozitie mustati de tigan si barbi, sa simti ca esti la Balkanik Festival. Nu-ti ramane decat sa-ti faci zeci de poze si pe cele mai bune sa le urci pe Facebook cu hashtag-ul #balciurban.

Despre Balkanik Festival

Cea de-a patra editie BALKANIK! Festival va avea loc intre 12 si 14 septembrie, in Gradina Uranus din Bucuresti, unul dintre spatiile magice ale Bucurestiului, care se deschide anual publicului doar la festival.

7 trupe vor lua cu asalt Gradina Uranus, amenajata special pentru Balkanik! Festival, iar evenimentul va fi marcat de multe prezente in premiera pentru Romania si artisti care se afla in turneu cu albumele proaspat lansate. Line up-ul include show-uri explosive, in care muzica balcanica fuzioneaza cu sound-uri electro si psihedelice: Shantel & Bucovina Club Orkestar (DE) si Kiril Dzajkovski (MK) feat. TK WONDER (US) & Ghetto Priest (UK) sunt "capete de afis" si promit sa satisfaca chiar si cele mai excentrice gusturi. Tot in premiera, Django Lassi (DE) si Caci Vorba (PL) vor face Bucurestiul sa danseze pe nisipul de la Uranus, pe ritmuri de electro-gypsy swingcore si gypsy fusion.

Evenimentul reprezinta si revenirea in tara a unor artisti iubiti care au mai fascinat fanii festivalului cu sound-urile lor unice. Printre ei se numara trupa proaspat confirmata, Mahala Rai Banda (RO). Kottarashky & The Rain Dogs (BG) a fost revelatia de la editia de anul trecut si se numara printre artistii inovativi care au pus vocile lautarilor din satele bulgaresti pe ceea ce ei numesc Balkan-psychedelic.Balkan Taksim (RO) este un proiect muzical foarte nou, creat de Sasa Liviu Stoianovici, Calin Torsan si Costel Barbaselu, ce isi trage seva din folclorul balcanic si urca pentru prima data pe scena unui festival.

Abonamentele costa 130 lei si pot fi cumparate din reteaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo si reteaua librariilor Carturesti si Humanitas si de pe site-ul eventim.ro), online de pe balkanikfestival.ro, sau in sistem print at home, de pe easytickets.ro.

Festivalul este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, care se asteapta ca pe parcursul celor 3 zile si trei nopti la Gradina Uranus sa fie prezenti in jur de 12.000 de fani ai muzicii si culturii balcanice si nu numai.

Fb event: https://www.facebook.com/events/496773457122414/

Mai multe informatii despre Balkanik Festival se pot gasi pe site-ul balkanikfestival.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului.